Анализирани са данни на над 13 000 пациенти на възраст

...
Анализирани са данни на над 13 000 пациенти на възраст
Коментари Харесай

Проучване: Пушенето на електронни цигари увеличава риска от кариеси

Анализирани са данни на над 13 000 пациенти на възраст над 16 години

Учени от Университета " Тъфтс " описаха въздействието на електронните цигари върху здравето на зъбите. Резултатите от проучването са показани в The Journal of the American Dental Association. Авторите акцентират, че тяхната работа е първата, която изследва връзката сред електронните цигари с нараснал риск от кариес. За задачата са оценени данни на над 13 000 пациенти на възраст над 16 години, които са били лекувани в дентални клиники през 2019-2022 година Около 79% от пушачите на електронни цигари са категоризирани като високорискови за кариес, спрямо близо 60% от контролната група.

Експертите обаче прибавиха, че откритията нямат 100% доказателства за тази връзка, макар че илюстрират избран модел. Планирани са спомагателни изследвания за потвърждаване на получената информация, в които е належащо да се изследва по какъв начин пушенето на електронната цигара въздейства върху микробиологията на слюнката, осведоми БГНЕС.

Освен това би трябвало да се вкарат изследвания за използването на електронни цигари в здравната история на пациента. Изследователите предлагат това и на детските зъболекари, защото потреблението на електронните цигари измежду подрастващите непрестанно нараства. Такива пациенти би трябвало да подхващат по-сериозен метод към лекуването и профилактиката на кариеса, в това число потреблението на пасти за зъби и изплаквания с флуор и да усилят броя на визитите в стоматологичния кабинет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР