Анализаторите виждат речта на Дзинпин като знак за желанието на

...
Анализаторите виждат речта на Дзинпин като знак за желанието на
Коментари Харесай

Си Дзинпин обяви планове за по-голямо отваряне на китайската икономика

Анализаторите виждат речта на Дзинпин като знак за желанието на Китай да се нарежда като отворена стопанска система и водач в района

© Kyodo Още по тематиката
Световният бизнес желае компромис сред Съединени американски щати и Китай

Компаниите се надяват комерсиалната война да бъде избегната
9 апр 2018
Съединени американски щати постановат 25% мито върху индустриалните артикули на Китай

Пекин отвърна в границите на часове, комерсиалното напрежение сред двете най-големи стопански системи нараства
4 апр 2018
Китай вкарва данъчни облекчения за производителите на чипове

Мерките са част от огромната тактика Made in China 2025
3 апр 2018
Китай и Съединени американски щати вървят към комерсиална война, която не желаят

Пекин наложи мита до 25% за американски артикули на стойност 3 милиарда $
2 апр 2018 Китайският президент Си Дзинпин даде обещание да отвори стопанската система на страната към непознати пазари, както и да понижи митата върху избрани вносни артикули. Това се случи по време на икономическия конгрес в Боао, който се преглежда като азиатския отговор на този в Давос.

Речта на Дзинпин внесе доза утешение на фона на комерсиалното напрежение сред Китай и Съединени американски щати, което ескалира в последните седмици. Вследствие на новите обещания азиатските пазари затвориха с покачване, а доларът нарастна.

Какво сподели Си

Изявлението на китайския водач, с което се означиха 40 години от първите стопански промени в Китай, беше предстоящо с неспокойствие поради проекта на президента Доналд Тръмп за налагане на нови мита върху китайска продукция.

От думите на президента стана ясно, че Китай ще усъвършенства капиталовата среда за интернационалните компании, ще укрепи законите за интелектуална благосъстоятелност, ще приложи ограничения за отваряне на финансовия бранш и ще понижи цените за импорт на коли. Дзинпин не загатна непосредствено Тръмп и комерсиалния спор сред Пекин и Вашингтон, само че се опълчи на " манталитета от студената война " и изолационизма.

" Можем да реализираме удобни за всички резултати само в случай че настояваме за спокойно развиване и взаимна работа ", съобщи Дзинпин от подиума в Боао. Той означи, че страната ще усили вноса, а вътрешното ползване е движещ фактор за икономическото развиване на Китай.

Какви са оценките

Според Bloomberg обаче обещанията на китайската страна към този момент не се употребяват с нужното доверие от интернационалната общественост поради предходни неосъществени изявления в тази посока.

" Американската промишленост ще чака налагането на стопански промени, които дълго време са били забавяни, само че подхванатите досега дейности доста са подкопали оптимизма на бизнеса в Съединени американски щати ", разяснява Джейкъб Паркър от Китайския бизнес съвет в Съединени американски щати.

Въпреки това речта на Дзинпин докара до оптимизъм на пазарите - азиатските пазари затвориха с покачване, а доларът нарастна. Подобрението успокои интернационалната общественост, откакто предходната седмица бизнес напрежението сред двете страни доближи върха си. Тогава администрацията на Доналд Тръмп разгласи най-агресивната мярка до момента и разгласява лист с над 1300 китайски артикули, които възнамерява да таксува с мито от 25%, а няколко часа по-късно Пекин разгласява личен лист с над 130 американски артикули.

" Наистина считам, че е прекомерно рано да знаем по какъв начин това ще се отрази на стопанската система, само че мисля, че тази изразителност - в случай че продължи задоволително дълго на високо равнище, ще има утешителен резултат ", съобщи президентът на Федералния запас в Далас Робърт Каплан пред Bloomberg.

Той добави, че има доста повече закани за налагането на мита, в сравнение с действителни дейности.
" Все още се надявам, че когато погледнем обратно след година-две, ще забележим, че в действителност е направено доста малко по метода, по който са приложени митата ", декларира Каплан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР