Анализаторите продължават да влошават прогнозите си за китайската икономика за

...
Анализаторите продължават да влошават прогнозите си за китайската икономика за
Коментари Харесай

Прогнозите за китайската икономика продължават да се влошават

Анализаторите не престават да утежняват прогнозите си за китайската стопанска система за 2022 година и считат, че проблемите, които задържат икономическия напредък през тази година, ще продължат и през идната.

Икономически специалисти, интервюирани от Bloomberg, чакат приблизително Брутният вътрешен артикул на Китай да се усили единствено с 3,5% тази година. Предишната прогноза предполагаше растеж от 3,9%, до момента в който задачата на китайските управляващи за напредък на Брутният вътрешен продукт за тази година е 5,5%.

Влошаващите се прогнози демонстрират, че експертите не са били уверени от ограниченията за поддръжка на стопанската система, признати от китайските управляващи, в това число пакет от тласъци от 1 трилион юана (145 милиарда долара), фокусиран основно върху инфраструктурни планове. Както и от по-ниските лихвени проценти на Народната банка на Китай, отбелязва Bloomberg.
 Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като Съединени американски щати през 2008 година
Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като Съединени американски щати през 2008 година

Близо половин милион души са изгубили своите банкови депозити, поради рецесията в бранша за недвижими парцели

Прогнозите за растежа на китайската стопанска система за първите 3 тримесечия на 2023 година се утежниха с 0,1-0,4 процентни пункта, макар че прогнозата за цялата година остана непроменена на 5,2%.

Според анализаторът на Wells Fargo & Co., Брендън Маккена, салдото на рисковете за икономическите прогнози е накривен в посока надолу " на фона на продължаващите проблеми на пазара на недвижими парцели в Китай и идващите карантинни ограничавания ". Експертът счита, че китайската стопанска система ще се разшири с малко над 3% тази година, само че вижда опция и за по-слаби темпове на напредък.

Мерките на страната за блокиране и ограничение на разпространяването на COVID-19 доста затрудниха икономическата интензивност през тази година. Междувременно проблемите на пазара на недвижими парцели се ускоряват: купувачите от ден на ден отхвърлят да заплащат ипотеки, защото жилищното строителство не се прави. Допълнителен фактор, който изостри проблемите на китайската стопанска система, беше горещото време и сушата, които доведоха до спиране на електрозахранването в няколко района и прекъсване на обособени предприятия.
 Бойкот на ипотечните заеми в Китай: банките могат да изгубят 350 милиарда $
Бойкот на ипотечните заеми в Китай: банките могат да изгубят 350 милиарда $

Множество закъсали планове подкопаха доверието на стотици хиляди купувачи на жилища

Консенсусната прогноза на специалисти, интервюирани от Bloomberg, допуска, че темпът на напредък на потребителските цени в Китай ще бъде 2,3% както през 2022 година, по този начин и през 2023 година Увеличението на цените на производител се чака да бъде 5,5% през тази година и 1,4% през идната.

Средната прогноза за напредък на вложенията в дълготрайни активи в Китай за настоящото тримесечие падна до 6,1% от 6,9%, нарастване на продажбите на дребно - до 3,5% от 4%. Прогнозата за растеж на износа през юли-септември е нараснала до 9,5% от 7,9%, за цялата година - до 8,7% от 7,5%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР