Анализаторите очакват спад в продажбите на мобилни устройства тази година(снимка:

...
Коментари Харесай

По-слабо търсене на РС и телефони облекчава кризата с чиповете


Анализаторите чакат спад в продажбите на мобилни устройства тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните продажби на мобилни телефони ще намалеят със 7,1% тази година, заяви Gartner, преразглеждайки предходната си оценка за растеж от 2,2%. Като фактори за смяната анализаторската компания уточни инфлацията, спора Русия – Украйна и локдауните в Китай.

Очаква се доставките на мобилни телефони през 2022 година да спаднат до 1,46 милиарда броя спрямо 1,57 милиарда. Предишната прогноза на Gartner бе за 1,60 милиарда. „ Извадихме към 150 милиона мобилни доставки от прогнозата поради това, което се следи, а точно, че животът (на мобилните телефони) се усилва “, сподели Ранджит Атуал, старши анализатор в Gartner, пред Ройтерс. „ Всеки спомагателни три месеца, в които хората употребяват съществуващите си телефони, се равнява на загуба на към 150 милиона нови продажби “.
още по темата
Притесненията поради световната криза и високата инфлация в голям брой страни могат да повлияят на решенията на потребителите за разноските за продукти, които не са от първа нужда. Изследователската компания също по този начин чака международните доставки на лични компютри да спаднат с 9,5% през 2022 година, спрямо по-ранната й прогноза за спад от 4%.

Свиващият се пазар на компютри и смарт телефони няма да бъде обезщетен от колите и други бизнеси. Това евентуално ще докара до облекчение на казуса с дефицита на чипове по-късно тази година, сподели Атвал. По-голямото търсене на смарт телефони и компютри по време на пандемията накара софтуерните компании да създадат огромни поръчки към производители на чипове. Явлението докара до дефицит на полупроводници, които се употребяват в голям брой промишлености, в това число колите и телекомуникациите.

Тенденцията на спад не е оригиналност за някои компании. Производителите на мобилни телефони Samsung и Apple към този момент записаха спад в продажбите в няколко района през първото тримесечие. Като причина се уточни най-много продължителният локдаун в Китай. Поради това доставките на смарт телефони в страната ще завършат годината със спад от 18,3%, а общо за световния пазар сривът при смарт телефоните ще бъде 5,8% тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР