Анализаторите очакват на днешното си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ)

...
Анализаторите очакват на днешното си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ)
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да промени политиката си заради забавянето на икономиката и търговските рискове

Анализаторите чакат на днешното си съвещание Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави не промени проектите си за преустановяване на тласъците за стопанската система на еврозоната до декември, пренебрегвайки опасенията, че международна комерсиална война или икономическото закъснение в 19-те страни, въвели единната валута, ще обиден валутния съюз, съобщи Франс прес.

Очаква се президентът на ЕЦБ Марио Драги да отхвърли обвиняванията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че манипулира валутния курс във щета на американската стопанска система.

Основният акцент обаче ще бъде затвърждаването на посланието от юни, че банката отдръпва поддръжката си поради укрепването на стопанската система, както и на увереността, че в последна сметка ще реализира целевата си инфлация, сподели икономистът на банка Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Драги изненада наблюдаващите предишния месец, като разгласи, че банката ще понижи от октомври месечното изкупуване на държавни и корпоративни облигации от 30 милиарда евро (35 милиарда долара) до 15 милиарда, а в края на годината ще завърши изкупуването.

Наред с извънредно ниските лихви, програмата за изкупуване на облигации цели да налива пари посредством финансовата система в стопанската система, насърчавайки растежа и засилвайки инфлацията до целевите 2 %, избрани от ЕЦБ.

След повече от три години и изкупени облигации на обща стойност към 2,4 трилиона евро инфлацията в еврозоната доближи 2 % през юни, откакто през май бе 1,9 на 100.

Това еднократно " допиране " до задачата на институцията обаче е малко евентуално да промени проектите на ЕЦБ да остави лихвата си на историческия най-малко - различен стожер в поддръжка на стопанската система - минимум най-малко до лятото следващата година.

Комитетът по парична политика на институцията през април резервира краткосрочната референтна рента на нулево ниво, а лихвата по депозитите на негативното равнище от минус 0,4 на 100.

Драги постоянно ясно е заявявал, че задачата за инфлацията би трябвало да бъде покрита за един средносрочен интервал.

Според най-новите прогнози на ЕЦБ годишната инфлация ще се колебае към 1,7 % сред тази година и 2020 година, което значи, че задачата към момента няма да е реализирана в близкото бъдеще.

Анализаторите обръщат внимание на главната инфлация, която изключва мощно неуверените цени на силата и храните, която е единствено 0,9 % през юни и съгласно тях тя връзва ръцете на ЕЦБ.

ЕЦБ има още дълъг път да извърви, меко казано, уточни Бжески.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР