Анализът на УниКредит Булбанк за надценените имоти в София от

...
Анализът на УниКредит Булбанк за надценените имоти в София от
Коментари Харесай

Петър Чобанов: БНБ не е съгласна с анализа на УниКредит за надценените имоти в София

Анализът на " УниКредит Булбанк " за надценените парцели в София от предходната седмица разбуни съществено духовете у нас. В неделя пристигна и отговорът от Българската национална банка (БНБ), която наподобява, че не е съгласна с констатациите и счита, че е взела задоволително ограничения, с цел да не допусне " балон " на пазара, написа Медияпул.

 

През седмицата " УниКредит Булбанк " показа годишния отчет на икономистите си за достъпността на цените на жилищата в България. От него излиза наяве, че на национално равнище жилищата са съществено недостъпни, само че няма заплаха от балон. Проблем обаче има в София. Ръстът на цените на жилищата в столицата е рисков, защото в 94% от кварталите парцелите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон по данни към третото тримесечие на 2023 година За да се върне пазарът към равновесното си състояние, в каквото той беше преди 10 години, разновидностите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или приходите да се покачат с 89%, сочи анализът.

 

Констатациите явно са провокирали неспокойствие в централната банка у нас, тъй като от данните индиректно излиза, че тя не взима задоволително ограничения за изстудяване на пазара на жилищни заеми у нас. България се намира в неуместната обстановка семействата да се финансират на половина по-евтино от страната. Лихвите по заемите за жилище у нас са към 2.6%, а в Германия – към 4.7%. Затягането на паричната политика в еврозоната съвсем не се придвижва в България, тъй като лихвите по заемите са вързани с потиснатите до съвсем нулеви равнища лихви по депозитите на популацията. Благодарение на тези неравновесия банките натрупаха 3 милиарда лева облага до края на октомври. В същото време забавеното повдигане на лихвите по заемите крие за опасности за системата в миг, в който някои страни от Европейски Съюз навлизат в рецесия с недвижимостите, а през седмицата банкрутира огромната австрийска компания " Сигна ".

 

" Ако би трябвало да дам пряк отговор като регулатор, бих посъветвал тази банка, в случай че в действителност има вяра в този разбор, да провизира всички заеми - надлежно да си избере с какъв % от личния им разбор ", разяснява в изявление за Нова телевизия в неделя подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов.

 

По думите му, в случай че казусът беше подобен, какъвто е показан в разбора, той щеше да бъде видян, тъй като България е част от Банковия съюз на Европейски Съюз, а цените на недвижимите парцели се наблюдават непрестанно от Европейската централна банка и останалите виновни институции.

 

" Ако имаше сходен балон, до момента това нямаше да остане отвън вниманието на всички наши сътрудници в Европейски Съюз и ние щяхме да вземем ограничения. Не е останало отвън вниманието на Българска народна банка, ние сме задължили банките на най-високото равнище на буфери, с цел да се предпазят от сходни опасности. Действали сме самодейно. Няма потребност да бием камбаната по подобен метод и да отблъскваме хората от пазара на недвижими парцели. Знаете, че столицата съответно се развива, има разнообразни стопански процеси, които текат. Хора от по-крайните квартали си търсят жилища в по-централни. Постоянно идват и нови хора, тъй че имаме динамичност на пазара, високо търсене, което допуска и тези цени. Не мисля, че има балон все още. Ние сме взели всички регулаторни ограничения, тъй че банките да са готови и за сюжет, при който може да се види и понижение при цените на парцелите ", изясни Чобанов.

 

Той не разяснява дали Българска народна банка счита да вдигне в допълнение наложителните минимални запаси на банките, с цел да охлади жилищното кредитиране. Централната банка към този момент един път предприе нарастване в средата на годината, когато те бяха нараснали от 10% на 12%, само че към този момент мярката няма задоволително мощен резултат.

 

По-рано в неделя тематиката с цените на жилищните парцели в София бе коментирана и от общинския консултант Борис Бонев. В изявление за Българска национална телевизия той разяснява, че на цената на двустаен апартамент в покрайнините на София може да се купи къща във Валенсия. За да не се стига до сходни неравновесия, Бонев счита, че е добра концепция да се завишат общинските такси за разрешенията за градеж, тъй че да се укроти новото строителство и да влязат спомагателни доходи в бюджета на общината.

 

Петър Чобанов разяснява и предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждането на спомагателен налог върху свръхпечалбите на банките. В последните месеци тематиката влезе и в дневния ред на други европейски страни, само че не се одобри еднопосочно. " Подобни хрумвания имаше в страни като Италия. Това докара до внезапно намаляване на цените на акциите на банките. ЕЦБ реагира на тази интервенция във финансовата непоклатимост ", разяснява Чобанов. По думите му и сега не са дребни средствата, които влизат в бюджета от банковата система. " Не мисля, че в този момент е моментът да бъдат облагани банките с спомагателен налог ", заключи подуправителят.

 

В коментар за оферти план на Бюджет 2024 Чобанов сподели, че желанието на Българска народна банка е да види най-малко най-малък блян към събаряне на недостига, даже това да е с 0.5 процентни пункта. Според Петър Чобанов не би следвало да има проблем за страната даже да се наложи бюджетът да бъде изпълняван от друго държавно управление.
Споделяне

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР