Анализът на тежките катастрофи от последните дни е показал, че

...
Анализът на тежките катастрофи от последните дни е показал, че
Коментари Харесай

Министри: Катастрофите са заради човешки грешки, спазвайте правилата!

Анализът на тежките произшествия от последните дни е посочил, че аргументите за случаите са човешки неточности и неспазване на разпоредбите за придвижване. Това регистрираха на конференция след изключително заседание министрите на вътрешните работи, на превоза и на районното развиване и основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Всеки в своя сектор е докладвал на премиера и на сътрудниците си какво може да се направи и по какъв начин да продължи работата взаимно, с цел да няма повече такива случаи.

В последните години жертвите на ПТП понижиха от 1000 до 600 на година, всяка година понижават с по 50-60 надолу, регистрира министърът на вътрешните работи Валентин Радев . " Опитваме се да натискаме надолу това число, само че това е статистиката ", сподели той.

" Очакваме измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи постепенно да окажат въздействие и до 2020 година да стигнем на половина на тези цифри и да стигнем до равнищата на Европа ", съобщи министърът.

От думите му стана ясно, че Министерство на вътрешните работи ще направи наставление за съществуващи рискови сектори от пътя, за които се знае. На 66 км от Магистрала " Марица ", наример, а и други. Там ще бъдат направени усъвършенствания , даже в случай че би трябвало препроектиране на пътищата, само че да избегнем справедливи аргументи за ПТП.

Предвиждат се и промени в Закона за придвижване по пътищата. Министър Радев съобщи, че и сегашните ограничения са положителни, само че разпоредбите не се съблюдават. " Увеличихме двойно санкциите за превишена скорост. Всеки би трябвало да знае, че качвайки се в автомобила, с изключение на личния си живот, заплашва и другите ", уточни той и прикани всички да съблюдават разпоредбите. " Ще въведем и доста по-драстични ограничения от досегашните. И в този момент има гаранции, че в случай че се съблюдават разпоредбите, няма да има такава обстановка по пътищата ", сподели Радев. " Какво да създадем? Да стреляме по тях? Има едни хора, които не знаят какво вършат по пътищата. Идеята е върху тях да има напън посредством закона и разпоредбите ", сподели мниистърът в отговор на журналистически въпрос.

С този апел стартира изявлението си и министърът на превоза Ивайло Московски . " Каквито и действия и интензивности да правят органите, до момента в който хората не осъзнаят, че носят отговорност с изключение на за себе си, а и за всички останали на пътя, до момента в който манталитетът не стартира да диктува по-отговорно държание, нищо няма да реализираме. Да призовем всички, по този начин, както се държат в чужбина и съблюдават рестриктивните мерки и разпоредбите, по този начин да ръководят и в България ", сподели той.

" Изключително трагичните събития от последните дни принудиха премиера да ни събере. Ще бъдем безкомпромисни към водачи и събития, които могат да доведат до произшествия ", заключи той решенията на изключителното съвещание.

Чрез наредби ще задължат всички средства за публичен транспорт да се оборудват с видео регистратори - камери, които снимат цялата пътна конюнктура. Те са една самобитна черна кутия за външната конюнктура и биха били от изгода и на Министерство на вътрешните работи, изясни транспортният министър.

Като техническа рекомендация, е значимо, без значение на годините на транспортното средство, да бъде задължено да оборудва всички места с колани , които дават отговор на актуалните условия.

" Това, което касае закон: Ще използван условие за евростандарт, който ще води до условия за механически характерности на транспортните средства, с цел да имат модерни системи за сигурност ", съобщи Московски.

Начини на ръководство и неточности на водачите са главните аргументи за тези нещастия, което значи, че ще създадем обзор на цялата система за подготовка на водачите, съобщи още министърът. Повечето са били с нужния опит, само че да вземем за пример, в случай че един дипломиран водач преживее заболяване, което да промени неговите качества, системата няма механизъм да регистрира това. Ще се работи със системите на Автомобилна администрация, с цел да бъде съответно регистрирано това нещо, уточни Московски.

" Като приказваме за транспортни средства за публичен транспорт, наясно сме, че в градски превоз няма по какъв начин да няма правостоящи, няма по какъв начин да рестриктираме и транспортните средства като маршрутките, само че човешкият живот би трябвало да бъде непокътнат ", сподели той и загатна, че ще се стягат ограниченията и за градския превоз .

Започват интензивни инспекции на пунктове за механически прегледи , стана ясно още от конференцията. Скоро ще бъде импортирано предложение за законопроект за регистрационен режим на автосервизите и автоморгите, за гарантиране на сигурност и техническо качество на транспортните средства, по-скоро като предварителна защита.

Много други ограничения се извършват и сега. Ако сега към момента има празноти, след въвеждането на тол-системата те ще отпаднат, приключи Московски и съобщи думата на сътрудника си Николай Нанков.

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков също прикани водачите да съблюдават разпоредбите и оганиченията.

" Забелязваме противоположна пропорция сред качеството на пътя и концентрацията на ПТП-та ", уточни той. Пътят, за който става дума в последните дни, е главно ремонтиран 2015 година, единствено тази година са вложени над 500 000 лв. за маркировка, почистване, знаци и така нататък Но се покачват случаите, резултат на човешка неточност, регистрира министърът.

Като републикански път трафикът по него е повишен със 70%, за товарни транспортни средства - три пъти. Следователно би трябвало допустимо най-скоро да се работи за завършването на Автомагистрала " Хемус " , безапелационен бе министърът. Тя е едно от главните решения освен като стопански и обществени изгоди, а и за пътната сигурност. 2018-2019 година в този сектор ще започва действително физическо осъществяване на Автомагистрала " Хемус ", даде обещание той.

Тол-системата , с изключение на главната й функционална характерност да генерираме повече запаси, ще даде опция да имаме в действително време извънредно добър надзор на трафика с монтиране на камери и функционалното им свързване със системата на полицията. Тя ще бъде построена през 2018 година

Настоящият сектор не се нуждае от в допълнение обезопасяване , като се изключи една дребна права - спускането от Автомагистрала Хемус към Ябланица в посока Варна. Там още във вторник ще бъде положена хоризонтална шумяща маркировка, която ще усъвършенства сигурността, даде обещание районният министър.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи , който дружно с министъра беше нощес на незабавна инспекция на проблематичния сектор, съобщи: " Проверихме и установихме, че пътното оборудване е по европейски стандарт, с ясно забележима светлоотразителна маркировка, мантинели, знаци и всичко належащо. Оказа се, че все пак, това не е задоволително. Затова, в името на човешкия живот, ще предприемем още по-рестриктивни ограничения против нарушителите ".

Още от през днешния ден, при установено тежко нарушаване на Закона за придвижване по пътищата водачите да се извеждат от автомобилния поток и наказванията да се постановат в най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, което на междуградски път може да не е толкоз близко. С това предизвестие основният секретар още веднъж прикани водачите да съблюдават разпоредбите на пътя и да бъдат виновни към личния си живот и този на останалите участници в придвижването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР