Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята

...
Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята
Коментари Харесай

Изследване подкрепи теорията, че водата е с извънземен произход

Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от метеорита Рюгу, в границите на японска галактическа задача, поддържа теорията за извънземен генезис на водата, съобщи Франс прес, базирайки се на изследване, оповестено в сп. " Нейчър астронъми ".

Според проучването, в което вземат участие японски и задгранични експерти, метеоритите от вид С като Рюгу, " богати на летливи и органични субстанции ", биха могли да бъдат един от главните източници на вода на Земята.

" Преносът към нашата планета на летливи субстанции, т.е. на органична материя и вода, към момента е предмет на доста полемики ", напомнят създателите на изследването.

Според тях обаче органичната материя, открита на Рюгу, " евентуално съставлява значим източник на летливи субстанции " в допълнение към други евентуални източници, като да вземем за пример слънчевия вятър.

Частиците, донесени от Рюгу, " безспорно са измежду минимум нечистите материали от Слънчевата система, налични за лабораторни изследвания. Продължаващите проучвания на тези скъпи проби сигурно ще разширят разбирането ни за ранните процеси в Слънчевата система ", пишат създателите.

Открит през 1999 година, Рюгу ( " Дворец на дракона " на японски)

се намира на повече от 300 милиона километра от Земята и е с диаметър по-малък от 900 метра.

Учените считат, че част от материята на този метеорит се е образувала към пет милиона години след раждането на нашата Слънчева система и не се е нагрявала над 100 градуса Целзий.

През 2019 година японската сонда " Хаябуса-2 " съумя да събере 5,4 мостри от Рюгу.

Капсула, съдържаща този извънредно скъп товар, се завърна на Земята в края на 2020 година с обещанието да даде нови сведения за произхода на живота на нашата планета.

През юни друго японско проучване разкри съществуването в тези проби на аминокиселини - молекули, които са в основата на живота, защото са способни да образуват протеини, като се комбинират между тях.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР