Анализът на изпълнението на План 2020 („План за развитие на

...
Анализът на изпълнението на План 2020 („План за развитие на
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Състоянието на основното въоръжение и техника е критично

Анализът на осъществяването на План 2020 („ План за развиване на въоръжените сили до 2020 година " ) сподели, че през първия стадий набелязаните цели в по-голямата си степен са реализирани. Това декларира министърът на защитата Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос за Плана за развиване на Въоръжените сили на Република България до 2020 година, съобщи БГНЕС.
Планираните мероприятия по организационното създаване на въоръжените сили са изпълнени в сходство със заложените параметри и е реализирана относителна непоклатимост на въоръжените сили във функционално и структурно отношение. Въоръжените сили извършват конституционните си отговорности, само че с редица усложнения и риск за хората, свързани с финансов дефицит, възходящия некомплект от персонален състав и неприятното положение на остарялото въоръжение и бойна техника. Недостигът на финансови средства продължава да оказва акумулиращо отрицателно въздействие върху осъществяването на Целите за качества. Критично е ситуацията с тези от тях, които са с настъпил или наближаващ период за подготвеност. В резултат на финансовия дефицит част от заявените формирования са сертифицирани с редица ограничавания или с насъбрано закъснение в проектите, което води до несъблюдение в период на поетите съюзни задължения, прибавя Каракачанов. Той е безапелационен, че положението на главното въоръжение и техника е сериозно. Основните бойни платформи в Сухопътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили се експлоатират с отклоняване в параметрите на тактико- техническите условия и на лимита на техническите им благоприятни условия. Налице е закъснение на процеса на утилизацията на непотребните муниции, което води до опасности по тяхното предпазване, неспособност за навреме освобождение на складови площи и обособяване на спомагателни разноски на военните формирования по съхранението.
Забавеното осъществяване на капиталовите планове акумулира отрицателен резултат по повод поддържането на съществуващите и построяването на плануваните нови отбранителни качества, както и по повод осъществяването на част от плануваните структурни промени във въоръжените сили, акцентира Каракачанов.
В резултат на осъществения обзор на Плана за развиване на въоръжените сили до 2020 година (План 2020), отчитайки трендовете в развиването на средата на сигурност, нуждата от развиване на нови качества в сходство с пакет Цели за качества 2017, както и осъществения разбор и направените заключения от осъществяването на План 2020 през първия му стадий, се постанова смяна в реорганизирането на част от военните формирования, както и осъществяване смяна на някои от плануваните мероприятия, периодите за тяхното осъществяване и смяна в числеността на структури от въоръжените сили, отбелязва още министърът.
Той акцентира, че през втория стадий, главните действия в организационното създаване на въоръжените сили ще бъдат ориентирани към усъвършенстване на организационната конструкция на формированията от тактическото равнище за повишаване на качествата им за осъществяване на задания в сходство с поетите задължения, новите провокации в стратегическата среда на сигурност и измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България по повод присъединяване в защитата на държавната граница и противопоставяне на тероризма. Предстоят незначителни промени и на оперативно равнище.
Националният проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, планува обезпечаване на заложените в План 2020 предпочитани капиталови планове „ Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ", „ Придобиване на нов вид военен аероплан " и „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд ". С обезпечаване на тези средства равнището на финансови разноски ще доближи на равнище към 30 % от плануваните финансови средства за защита, добавя Каракачанов.
Той отбелязва и че разноските за защита, избрани в Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, основават благоприятни условия за назначение на военнослужещи на вакантните длъжности (1300 през 2018 година и по 800 през 2019 и 2020 г.) през втория стадий на деяние на План 2020.
Реализирането на Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, както и направените оферти за изменение и допълнение на План 2020, в огромна степен ще обезпечат осъществяването на уговорките на въоръжените сили, произлизащи от съществуващите качества и ще основат условия за дейно и ефикасно обмисляне построяването на качества в дълготраен аспект, отчитайки динамичността на средата на сигурност, националните цели, уговорките към НАТО и Европейски Съюз и ресурсното обезпечаване, декларира още министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР