Анализът на дъвка на над 5700 години разкри не само

...
Анализът на дъвка на над 5700 години разкри не само
Коментари Харесай

Дъвка на 5700 години разкрива уникални тайни

Анализът на " дъвка " на над 5700 години разкри освен произхода на индивида, който я е дъвчел, само че също цвета на очите му, микробите в устата му и състава на храната му, съобщи Франс прес.
„ За пръв път античен човешки геном бе дешифриран въз основа на нещо, различаващо се от кости и зъби ", съобщи Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген.

„ Този драгоценен източник на антична ДНК за интервали, от които има малко човешки остатъци, е черна " дъвка ", която е получена посредством нагряване на кора от бреза и е постоянно срещана, защото се съхранява доста добре ", добави Шрьодер.

Изследваната от учените „ дъвка " била открита при осъществени от експерти от музея „ Лоланд Фалстер " разкопки в Силтхолм в Южна Дания.

„ Силтхолм фактически е неповторим обект. Съхраняването на органични остатъци в калта там е феноменално ", разясни Тайс Йенсен от екипа.

Като изследвали човешка ДНК въз основа на античната кора от бреза, учените установили, че тя е била дъвчена от синеока жена с тъмна кожа и коса. Резултатите демонстрират, че дамата е била генетично по-близо до ловците и събирачите на плодове в континентална Европа, в сравнение с до събратята им в централната част на Скандинавия.

Учените обаче не са наясно за какво въпросната жена е дъвчела " дъвката ", която от време на време била употребена като лепило, а в други случаи - за облекчение на болки в зъбите, миене на зъбите или угнетяване на глада.

Учените извлекли също ДНК от микроби в устата и от редица патогенни сътрудници, като Streptococcus pneumoniae, който провокира пневмония.

" Това може да ни помогне да разберем по какъв начин патогенни сътрудници са еволюирали и са се популяризирали с годините ", означи Ханес Шрьодер.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР