Анализът на данните от намерените две черни кутии на руския

...
Анализът на данните от намерените две черни кутии на руския
Коментари Харесай

Седмица анализират черните кутии на катастрофиралия Сухой Суперджет-100

Анализът на данните от откритите две черни кутии на съветския пътнически аероплан Сухой Суперджет-100, който катастрофира при спешно кацане на московското летище "Шереметиево " в неделя вечерта, ще отнеме към седмица, оповестиха източници в авиационните структури и правоохранителните органи, представени от ТАСС. Едва по-късно ще могат да се вършат някакви предварителни заключения. До месец би трябвало да бъде оповестен промеждутъчен доклад за аргументите за злополуката.

Стана известно също, че още една потърпевшите при злополуката е постъпила в болница, оповестиха от медицинските служби. Така броят на приетите в болница доближи 10 души.

Самолетът излетя от съветската столица за Мурманск по време на стихия, само че към половин час по-късно се върна за спешно кацане. На пистата той избухна в пламъци. Загинаха 41 души от намиращите се общо 78 на борда. Останалите съумяха да изоставен горящата машина.

Заради нещастието е заведено наказателно дело "за нарушение на разпоредбите на сигурност на придвижването и употребата на въздушния превоз, предизвикали заради немарливост гибел на две и повече лица ". Следствието преглежда няколко версии за злополуката, измежду които са незадоволителна подготовка на водачите, диспечерите и наземния личен състав, техническа нередовност или неподходящи атмосферни условия.

Според оживелия водач Денис Евдокимов, представен от Асошиейтед прес след ужасяващия случай, спешното връщане се е наложило, тъй като самолетът е бил ударен от гръмотевица, заради което "загубихме радиовръзка и преминахме в режим на минимално пилотиране... т.е. без компютър, както е всекидневно, а непосредствено, в спешен режим ".

По време на излитането и кацането над Москва в действителност е имало стихии, отбелязва АП. Не излиза наяве обаче дали ударът от гръмотевица е наложил изключителното кацане. Според авиационен източник, представен от ТАСС, досега на до момента с пистата то е протичало обикновено.

Евдокимов сподели още, че е следвал процедурите за кацане със свръхтовар. Той удостовери, че екипажът не е изхвърлил никаква част от горивото, което е естествена процедура при полети, при които се постанова кацане скоро след излитането, с цел да се предотврати свръхтежестта на самолета.

Пилотът добави, че не може да си изясни за какво се е стигнало до твърдо кацане, довело до възпламеняване на самолета. Според него това е станало към този момент на самата писта, при което резервоарите с гориво са били цялостни. Видеокадри демонстрираха по какъв начин пламъците избухват от долната част на едното крило при докосването на пистата, след което обгръщат цялата задница на фюзелажа (основното тяло) на самолета броени секунди, откакто той се повлича "по стомах " по пистата ".

"Всичко се случи за броени мигове, със светкавична скорост. Имаше мощен тропот - очите ми съвсем изхвръкнаха. Последва малко по-тих втори тропот, след това трети, и след това пушек, и незабавно стартира да гори ", сподели една от оживелите - Марина Ситникова.

Според източници на Интерфакс причина за запалването е попадането на външен предмет в левия горивен контейнер, който при последващия оглед се оказа изцяло опустошен. Възможно е той да е бил продънен от елементи от счупения при кацането колесник, което е довело до приключване на гориво и до пожар. Десният контейнер е потърпевш по-малко и повредите му са най-много поради излизането на самолета отвън пистата.

"За да е било признато решение самолетът неотложно да бъде върнат назад, за това е имало безапелационни аргументи - или цялостен отвод на системите на самолета, или неприятна управляемост, или цялостна липса на връзка с диспечера на летището. SSJ100 е конструиран по този начин, че не може да изхвърли горивото си сега на кацането, то се изхвърля единствено във въздуха ", сподели източникът на ТАСС. Според него "в региона на летище "Шереметиево " има прекомерно оживено въздушно придвижване и наличието във въздуха на дребна височина на аероплан без връзка би могло да сътвори опасност за стълкновение с различен самолети ".

Когато самолетът спрял, някои от хората съумели да изскочат на открито по надуваемите пързалки за незабавна евакуация, спуснати от предната част на горящия аероплан. Някои от избавилите се носели и багажи, което поражда опасения, че това може да е забавило евакуацията, при която всичко е било въпрос на секунди. "Не зная какво да кажа за хората, които бягаха на открито с чантите си. Нека Господ ги съди ", написа във Facebook оживелият Михаил Савченко.

Друг оживял - Дмитрий Хлебников, похвали дейностите на стюардите на полета, които помогнали за спасяването на много от пасажерите.

От "Аерофлот " - компанията-оператор на самолета - до момента не са правили изказвания за аргументите на произшествието, като се ограничиха единствено със известие за основаването на комисия по следствие на аргументите и събитията на нещастието.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР