Анализът е препубликуван от Зони А и Б на цялото

...
Анализът е препубликуван от Зони А и Б на цялото
Коментари Харесай

След изтичане на срока за застрояване – как да върнем нивите и горите в кадастъра

Анализът е препубликуван от

Зони А и Б на цялото ни Черноморско крайбрежие са покрити с урбанизирани посредством подробни устройствеени проекти (ПУП) аграрни и горски земи, които нямат късмет да бъдат застроени поради екологични проблеми, само че в това време основават изискване за напън против приемането на нови общи устройствени проекти. Най-ясен сходен напън виждаме в общините Царево, Обзор, Долни чифлик, Бяла и Каварна. Има решение - отразяване на изтеклите периоди за смяна на предназначението и връщане в кадастъра на нивите и горите с истинското им предопределение. За това предлагаме две промени - в Закона за горите и, надлежно, в правилника за Закона за запазване на земеделските земи.

Ако желаеме земеделските и горски земи, които са с променено предопределение, само че не са застроени с десетилетия, да се върнат назад по отношение на фактическото им положение са нужни следните нормативни промени: Смяна на предназначението на ниви и гори - що е то?

Предназначението на земите в България се дефинира въз основа на концепциите и схемите за пространствено развиване на национално равнище и на региони на равнище 2 (Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен - 6 боря) и на общите устройствени проекти (ОУП) на общинско равнище (266 броя). Между тези стратегически документи стоят още няколко други документи на регионално и общинско равнище с разнообразни цели и наложително хармонизирани по сред си.

И въпреки всичко документът, който дефинира предназначението на даден имот, е Общият организационен проект (ОУП) на дадената община, на който пък са подчинени подробните устройствени проекти в землищата на общината.

Основните предопределения на земите съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) биват: 1) урбанизирани територии (населени места, селищни формирания и индустриални паркове отвън границите на обитаемоте места и селищните образувания), 2) аграрни територии, 3) горски територии, 4) предпазени територии, 5) нарушени територии за възобновяване, 6) територии, заети от води и водни обекти, и 7) територии на превоза.

При влезнал в действие Общ устройствен план промяната на предназначението на земите е комплицирана и дълга процедура, само че не и невъзможна. В такива обстановки се стартира процедура по правене на Подробен устройствен план при съществуването на най-малко едно от 16 учредения изброени в член 134, алинея 1 и 2 на Закон за устройство на територията.

От земеделска земя - в урбанизирана

Смяна на предназначението на земеделска земя в урбанизирана територия се прави много скандално в общините по Черноморското крайбрежие - вижте публикациите на " Зелени закони " за и.

Със Закона за изменение и допълнение (ЗИД) през 2011 година на Закона за запазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) тази порочна процедура получава опцията да бъде спряна. Решението за смяна на предназначението на земеделска земя в урбанизирани губи правно деяние, в случай че в 3-годишен период не е поискано издаване на позволение за градеж на обекта или в 6 годишен период от 24.05.2011 година (влизане в действие на Закона за изменение и допълние на ЗОЗЗ) не е почнало построяването на обекта, като доказателства за това са деня на сформиране на протокола за разкриване на строителна площадка и установяване на строителна линия и равнище или дата на заверката на заповедната книга (описани в член 157, алинея 1 на ЗУТ). Хубавото е, че в случай че в посочения период не е почнало построяването на обекта/обектите, според ЗОЗЗ не е нужен експлицитен акт за анулация на решението за промяна на предназначението.

От своя страна определяне на незапочналото строителство се прави от съответната общинска администрация, която би трябвало да уведоми комисиите към регионалните дирекции " Земеделие " или комисията за аграрни земи към министерството на земеделието, както и Службата по геодезия, картография и кадастър за служебно осъществяване на смяната и връщане на урбанизираната земя в земеделска територия.

С цел запазване на неповторимата природа на м. Камчийски пясъци, местността Карадере и територии по най-южното ни Черноморие и опцията аграрни земи, превърнати в урбанизирани, в които не е почнало строителство в границите на 6 години и апропо не са затвърдени като урбанизирани на база новоприет Общ устройствен план, от Зелени закони поискахме информация от община Долни Чифлик, община Царево и Агенцията по геодезия, картография и кадастър за изгубили правна отминалост решения и за направени промени в кадастъра по длъжностен път. От община Долни Чифлик ни дадоха отговор, че няма парцели, за които общинската администрация да е уведомявала комисиите, макар съществуването на такива парцели в землището на с. Шкорпиловци и с. Ново Оряхово. Повече за този случай може да прочете тук.

От община Царево ни дадоха отговор, че те извършват своите отговорности и уведомяват съответната комисия и Агенцията по кадастъра, само че не могат да ни дават информация за съответните парцели, защото се ползва към административната кореспонденция за съответния парцел и е " обективно невероятно " желаната информация да се даде за всички парцели.

От Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) ни уведомиха, че организацията " не основава, не съхранява и не поддържа информативен масив, съдържащ информация какви документи са приложени към имотните досиета, защото няма такова вменено от закона обвързване. "

Гори, които са планувани за застрояване - само че срокът е изминал

Подобни случаи сме записали и във връзка с горски територии с променено предопределение. За разлика от земеделските земи с приемането на последният Закона за горите през 2011 година се сътвориха тригодишни периоди, в които в случай че не се издаде строително позволение, смяната се обезсилва.

Но със същата смяна в законе също по този начин се направи изключение за всички приключени процедури по досегашни закони, за които този период не важи и те вечно остават урбанизирани, без значение дали са застроени, или не.

Така се получава, че цялото ни Черноморско крайбрежие е покрито с урбанизирани посредством Подробен устройствен план аграрни и горски земи, които макар приключването на периодите за застрояване, остават урбанизирани..

Ако желаеме земеделските и горски земи, които са с променено предопределение, само че не са застроени с десетилетия, да се върнат назад по отношение на фактическото им положение са нужни следните нормативни промени: Тези промени ще разрешат автоматизирано изчистване на противоречивите случаи и ускорение процеса на приемане на нови общи устройствени проекти.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР