Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Има голям смисъл

...
Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Има голям смисъл
Коментари Харесай

Пасивността на изборите би донесла само проблеми

Анализът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

Има огромен смисъл да се гласоподава на 2 април. С гласа си хората - и изключително колебаещите се - в действителност могат да разместят трагично електоралните пасианси, които социолозите подреждат. С малко изпитание България може да бъде тласната в по-добра посока и в по-сигурна евроатлантическа орбита. Както за жалост и противоположното - в случай че пасивността надделее. Пасивността би донесла единствено проблеми - и нужда от доста огромни взаимни отстъпки с базови за всяка европейска народна власт полезности при съставянето на държавно управление.

Непрекъснатото втълпяване, че партиите би трябвало да са подготвени на взаимни отстъпки, с цел да има ръководство, е разбираемо след четири несполучливи парламентарни вота. Но то е и рисково, тъй като не прави разлика сред дребни и огромни, вероятни и невъзможни, прилични и неприлични взаимни отстъпки. Затова е редно преди петия парламентарен избор да се направи една категоризация на разновидностите за договаряне на компромис. Така хората ще могат да създадат по-информиран избор.

Възможните компромисни разновидности за държавно управление

Вероятните следизборни взаимни отстъпки теоретично са от два вида. Първо, с цел да има ръководство, може да се наложи във властта да взе участие по един или различен метод партия с корупционен багаж, каквито са ГЕРБ и Движение за права и свободи в очите на болшинството от българите: описът " Магнитски " прибавя и външно удостоверение на тези вътрешни политически настройки. Втори вид компромис е включването във властта на партии, които са геополитически проблематични - сякаш " миротворци ", които не желаят да се оказва помощ на жертвата на експанзия Украйна. Българска социалистическа партия е в тази категория, въпреки че саботажът ѝ за изпращането на помощи от време на време е единствено устен. (Има и един трети коренен " компромис " - включването на " Възраждане " във допустимо ръководство, само че това би трансформирало цялостната геополитическа ориентировка на България и заради това е изключено.)

 В края на акцията: Няма безапелационен отговор какво следва след изборите В края на акцията: Няма безапелационен отговор какво следва след изборите

Възможните по-реалистични компромисни разновидности за държавно управление, съгласно социологическите прогнози, са следните:

1. Правителство на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) с парламентарна поддръжка от ГЕРБ-СДС (и вероятно други партии): Доброто на този вид е, че страната няма да бъде ръководена от хора, номинирани от партии с корупционна известност, нито ще зависи от пишман " миротворчески " гласове. Но пък и тематиката със правосъдната промяна и корупцията няма да бъде придвижена доста напред. Ясно е, че болшинство, образувано с ГЕРБ, няма по какъв начин да създаде правосъдни органи, които съответно да проверяват свадите към тази партия и водача ѝ. Все отново едно такова ръководство надали ще възпроизведе схемите на модела " Борисов ", което единствено по себе си ще е някакъв антикорупционен бонус за страната. За да се осъществя този вид, хората би трябвало да дадат отчетлива преднина на ПП-ДБ пред съперниците им от ГЕРБ-СДС;

2. Коалиционно държавно управление ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Разликата тук е, че част от министрите ще са номинирани от партия с корупционна известност. Близостта на партии с корупционна известност до обществен запас ще е по-голяма. Този вид не е доста евентуален и се отхвърля от ПП-ДБ, само че той явно ще е желан от ГЕРБ и те ще го употребяват най-малко като преговорна тактика. Едно електорално по-добро показване на ГЕРБ би им дало причини да упорстват за този вариант;

3. Правителство на ГЕРБ-СДС с необятна парламентарна поддръжка: Това е вид на държавно управление от вида " Габровски ". Ако гласовете за него дойдат и от Българска социалистическа партия, то ще съчетава и корупционния, и геополитическия компромис. Този вид би могъл да се осъществя при по-изразено водачество на ГЕРБ в резултата от 2 април;

4. Правителство на коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП: Тук геополитическият компромис и корупционният компромис биха били в апогея си. Затова тази версия не е доста допустима и ГЕРБ умишлено бягат от нея. Но въпреки всичко не трябва да се не помни, че в края на предишния парламент тази опция беше обсъждана като перспективна, тъй че не може да бъде изключена.

 Даниел Смилов, политолог: Цената, в случай че в този момент няма държавно управление, ще е доста висока Даниел Смилов, политолог: Цената, в случай че в този момент няма държавно управление, ще е доста висока

Тежестта на компромисите и рошавата врана

Този бърз обзор на разновидностите демонстрира, че тежестта на компромисите нараства съществено от 1 към 4 - т.е., някои от разновидностите изискват по-ограничени взаимни отстъпки от други. Вариант 4 може да бъде разказан и с поговорката " в случай че ще е врана, да е рошава ".

Колкото по-драматична и спешна е политическата обстановка обаче, толкоз по-големи взаимни отстъпки може да наподобяват оправдани в очите на публиката - и толкоз по-рошави гарги хората могат да преглътнат. Затова видяхме, че огромна част от отминаващата акция беше ориентирана към генерирането на страхове от идна злополука. Финансовият министър стана първенец по тематиката, като съвсем разгласи банкрута на страната, та по-късно трябваше да изяснява, че обстановката е тъкмо противоположната.

" Възраждане " са натурален генератор на апокалиптични картини: при толкоз грозна и рошава врана, в действителност нищо по-малко от астероида, избил динозаврите, не би убедило българите да я позволен във властта.

 Българската корупцияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Апокалиптизмът на " Възраждане " обаче основава настройки, които са преференциални за ГЕРБ и Движение за права и свободи - по този начин те стават надалеч по-приемливи като властови парньори на подобен трагичен декор. В последна сметка една корупционна известност може да бъде преглътната с всичката ѝ перушина, когато метеоритът на геополитическата преориентация лети против тебе. По някаква причина Корнелия Нинова не схваща тази елементарна небесна механика и се пробва да подражава оптимално на " Възраждане " посредством антиджендърски референдуми и други изцепки. С тези ходове тя се лишава от опцията да наподобява по-приемливата, умерена опция и в действителност спирачка на " Възраждане ", в каквато роля ГЕРБ и Движение за права и свободи се наместват.

***

На изборите на 2 април българите имат много явен избор и резултатът зависи единствено и само от тях. Рядко демокрации попадат в такава позиция, при която относително дребни електорални разбърквания могат да имат огромно политическо значение. Двете стратегически задания пред страната - запазването на евроатлантическата ѝ орбита със задълбочаване на интеграцията в Европейски Съюз и оправянето с корупцията - могат да бъдат придвижени напред дружно, без доста тежки взаимни отстъпки в едната или другата посока. Хората може обаче да изберат и рошава врана: България е въпреки всичко свободна страна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР