Анализът е препубликуван от В новия парламент има поне две

...
Анализът е препубликуван от В новия парламент има поне две
Коментари Харесай

Крайно време е за редовно правителство. Има поне два начина

Анализът е препубликуван от

В новия парламент има най-малко две действителни благоприятни условия за сформиране на държавно управление, наред с други по-малко евентуални разновидности. Ако България отиде на нови избори, то ще е поради решението главно на един човек - водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Възможните разновидности

Ако той желае да ръководи с " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) - нещо, което не е елементарно обяснимо предвид на множеството рецензии на ГЕРБ към тях, има вид такова ръководство да бъде формирано с втория мандат. Вярно е, че държавното управление в този случай няма да бъде подбрано от ГЕРБ, само че за сметка на това пък Борисов може да резервира сериозна отдалеченост по отношение на него. Едновременно с това едно такова държавно управление на малцинството ще зависи напълно от неговата поддръжка. Не е ясно какво биха спечелили ПП-ДБ от едно такова ръководство - те ще употребяват възможни негативи от него и в същото време ще би трябвало да се изясняват за какво си взаимодействат с ГЕРБ. Няма да има коалиция, само че пък в парламентаризма е определящ съставът на ръководещото болшинство, а не етикетът на взаимоотношението сред партиите в него.

Ако Борисов не желае подобен вид, а реши да поеме непосредствено управническата отговорност на първата по величина парламентарна партия, той би могъл да опита съставянето на болшинство зад " експертно " държавно управление от рода на проектокабинета " Габровски ".

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Вярно е, че едно такова болшинство ще включва Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, с които ГЕРБ не желаят намерено да се асоциират. Но пък такова болшинство може да бъде целесъобразно предвид на военната обстановка и други компликации пред страната. Основен препъни камък при съставянето на такова държавно управление биха били Българска социалистическа партия, които би трябвало да проведат вътрешно-партийно допитване и евентуално ще упорстват на позиция във връзка с Украйна, сходна на тази на позицията на Нинова в кабинета " Петков ": на думи (и документи) нито един патрон няма да отива в Украйна, само че на процедура ще продължи да бъде тъкмо противоположното.

Друг риск пред този вид е амбивалентността на Българска социалистическа партия във връзка с еврото. По този въпрос, както и по други, държавното болшинство (ГЕРБ-ДПС-БСП) може да се разбере да не се схваща, а ГЕРБ и Движение за права и свободи умерено могат да разчитат на поддръжка от ПП-ДБ. Такава поддръжка към този момент им е обещана във връзка с над 30 законопроекта, които значително ще подсигуряват евроинтеграцията на страната и курса ѝ към еврозоната.

Всъщност и двата разказани разновидността наподобяват преференциални за Борисов и неговата партия - и в случай че някой от тях не се осъществя, очевидно преценката ще е, че избори са още по-изгодни за ГЕРБ. И при двата разновидността ГЕРБ би трябвало да създадат взаимни отстъпки, само че е ясно, че и в последващи парламенти такива взаимни отстъпки ще се постановат. А може да бъдат даже и по-тежки.

 Дали да има държавно управление с ГЕРБ е чак третият въпрос Дали да има държавно управление с ГЕРБ е чак третият въпрос

Позицията на " Продължаваме промяната " - " Демократична България "

В позиционирането на ПП-ДБ в сегашната обстановка има едно значително несъгласие. От една страна те вярно желаят да се дистанцират от ГЕРБ - дотолкоз, доколкото ГЕРБ явно се стремят да оправдават Борисов. В последна сметка българското общество не е аквариум с рибки, които на две години не помнят всичко и стартират изначало.

Вярно е, че ГЕРБ съумяха да се стабилизират електорално, само че този факт не анулира политическата отговорност на Борисов за множеството корупционни кавги и практики : от даването на 500 млн. обществени средства на Васил Божков (най-вероятно против подкупи) до явно компрометирания метод на строене на пътища без обществени състезания и следващ надзор. Докато няма вдишване на отговорност от страна на ГЕРБ за тези проблеми, не е ясно по какъв начин ПП-ДБ могат да се коалират с тях.

Същевременно обаче ПП-ДБ явно позволяват подобен вид: тяхно държавно управление на малцинството с поддръжка главно от ГЕРБ. Тук в действителност се резервира по-голяма отдалеченост по отношение на партията на Борисов, само че взаимоотношението с нея отново би било налице. Ако това е възможно, поражда въпросът за какво ПП-ДБ не са склонни да дадат опция на ГЕРБ да сформира малцинствено ръководство с Движение за права и свободи (може би и " ИТН " ), като просто излязат при гласуването на държавното управление в зала. Така те ще са в мощната позиция държавното управление да зависи от тях, ще могат да слагат редица условия за политики и в същото време няма да са директно виновни за ръководството.

 " Продължаваме промяната - Демократична България " приема поддръжка от ГЕРБ за собствен кабинет

Време е за вдишване на политическа отговорност

Така или другояче изводът е, че в този парламент има голям брой благоприятни условия за сформиране на кабинет, които не биха били пагубни за политическите партии - даже биха им донесли евентуални изгоди. С плашилото " Възраждане " също не трябва да се злоупотребява. Вярно е, че това е антисистемна партия, която, в случай че пристигна на власт, ще направи България да наподобява на Русия, което ще я изкара от европейското семейство. Но също по този начин е правилно, че нейните запаси са главно в държанието на други политически играчи.

Президентът Румен Радев легитимира доста от политиките и реториката на " Възраждане ". Евроатлантическият ГЕРБ е в неясно другарски връзки с най-отявлените путинофили в Народното събрание. Корнелия Нинова пък трансформира Българска социалистическа партия в ерзац " Възраждане ". Ако всичко това се промени, ще се окаже, че " Възраждане " е това, което е - радикализирана, само че маргинална политическа групировка, която е комфортна за другите в един или различен подтекст.

 Борисов обвърза приемането на основни закони с ръководство на постоянно държавно управление Борисов обвърза приемането на основни закони с ръководство на постоянно държавно управление

България няма потребност от нови парламентарни избори. Тя нямаше потребност и от тези на 2 април. Време е за вдишване на политическа отговорност и сформиране на постоянно държавно управление. То няма да се хареса съвсем на никого, само че пък, парадоксално, това може да се окаже запас за неговата непоклатимост: то ще е вероятният баланс в една комплицирана, само че надалеч не безнадеждна обстановка.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР