Анализът е препубликуван от Страни от Изток на Запад, от

...
Анализът е препубликуван от Страни от Изток на Запад, от
Коментари Харесай

Геополитическа Европа? Повече от очакваното и по-малко от необходимото

Анализът е препубликуван от

" Страни от Изток на Запад, от Юг на Север се нуждаят от една Европа, която да е техен същински сътрудник. Ние можем да бъдем тези, които оформят един по-добър световен ред. Това е европейското предопределение и това, което желаят европейските жители...

Ще влагаме в нашите съюзи и обединения и ще подкрепим реализирането на полезностите ни. Ще подкрепим и защитим ползите на Европа посредством отворена и почтена търговия

Моята комисия няма да се опасява да приказва на езика на увереността, само че по нашия, европейски метод. Това е геополитическата комисия, която имам поради и от която Европа остро се нуждае. "

Малцина чакаха тази встъпваща тирада на настоящия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през есента на 2019 година да бъде повече от одобрен реторически обред на европейската политика. Нейната политическа кариера в Германия подсказваше настройка за дейна външна политика, фокус върху сигурността и защитата и геополитическо мислене.

Все отново, при започване на своето ръководство тя нито имаше мандат за сходен метод, нито политическата тежест да пренасочи съюза в такава посока. За всички това ѝ бяха нужни събития, които да трансформират средата, настройките и тактиките. И тя ги получи, в остатък.

Кризите и европейската интеграция

Изминалите няколко години препотвърдиха остарялата теза, че рецесиите вършат европейската интеграция, а не високопарните концепции или бюрократите. Най-голямото разтърсване пристигна от завръщането на войната в Европа, втората съветска инвазия в Украйна и възобновяване на директната териториална опасност, от дълго време отпратена в учебниците по история и редовно подценявана през последните десетилетия. Но други земетресения също извадиха " остарелия континент " от удобствата на " меката мощ " и безгрижните външнополитически спекулации.

Все по-настъпателният Китай стартира да изкупува европейски компании, инфраструктура и запаси и това започва преосмисляне на цялостния метод към страната в границите на съюза. Автократичната ос сред Пекин и Москва напълно затвърждава терзанията на мнозина. Това накара и Брюксел и елитите в огромните държави-членки да образуват нов и надалеч по-скептичен метод към " аления змей ". Нещо повече, двете страни се активизираха на Западните Балкани и Пекин съвсем овладя Черна гора със заробващ заем за част от автомагистралата Бар-Боляре.

Континентът изостава в софтуерния преход и създава повече регулации, в сравнение с милиардни компании. " Зеленият преход " трябваше да донесе геополитическо преимущество, само че доказателствата за това са неубедителни. Непрестанните талази от имиграция и неустойчивост от Африка пък изискват от ден на ден политическо внимание, ангажимент и запаси. Взети дружно, тези процеси и събития започнаха да прекатурват настройки и политики. Силата на образеца и полезностите се оказа незадоволителна, изключително във времена на световни разбърквания, земетресения и катурване.

Завърналата се война и " Стратегическия компас " на Европейски Съюз

Завръщането на войната на " остарелия континент " укрепи общностното възприятие без значение от нюансите в позициите на страните-членки. Консолидираната и многоелементна поддръжка за Украйна е политическата изява на тази смяна. Европейски Съюз от ден на ден се възприема от държавни управления и жители като независима, общорегионална единица в конкурентен и нерешителен световен свят.

Повече от предстоящото се прави във връзка с отбранителната част на геополитическата еднаквост на континента. " Стратегическият компас " на Европейски Съюз се трансформира от следващ политически документ в действителна амбициозна и незабавна пътна карта за повече качества и общи дейности в региона на сигурността и защитата. Същото може да се каже за програмата за взаимни покупки във връзка с разнообразни военни системи, боеприпаси, здравна техника и други на стойност от 1 милиард евро.

Политически се форсира процеса на присъединение на Западните Балкани, а политическата динамичност по отношение на нерешени проблеми като Сърбия - Косово и действието и статута на Босна и Херцеговина се ускорява. Възобновени са другите договаряния за свободна търговия с страните в Азия, което ще ускори геоикономическото въздействие на блока.

 Укрепването на перифериите. Как Европа се готви за новия неустойчив свят Укрепването на перифериите. Как Европа се готви за новия неустойчив свят

Развитието на Европа в основни области получи сериозен подтик през последните няколко години. Например, на процедура беше основана европейска индустриална политика, която да подкрепи развиването на мощни трансевропейски компании без това да възпроизвежда нападателните пазарни интервенции от предишни столетия. Стартира основаването на общоевропейски индустриални алианси в разнообразни области като процесори и микрочипове, данните и потребление и запазване на информация, авиация с нулеви излъчвания и други.

Европейска комисия направи разбор на стратегическите зависимости като такива бяха открити при 157 продукта от общо изследваните 5200. В момента се изготвят ограничения за тяхното понижаване.

Разширява се системата за мониторинг на вложенията от трети страни, най-много Китай и Русия, а съюзът все по-настоятелно слага въпроса за асиметричния достъп по отношение на китайския пазар. Ограничават се опциите субсидирани от страната компании от трети страни да получават достъп до европейските фондове.

Офанзивните детайли в геополитиката

По-малко от нужното обаче се прави във връзка с офанзивните детайли на едно безапелационно европейско геополитическо наличие. Най-знаковото развиване тук е инициирането на непосредствено доставяне с оръжие на Украйна, чийто бюджет непрекъснато нараства.

Има декларативно активизиране на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, само че то остава най-вече в периферни сфери. Дебатът за обща политика по отношение на Китай оттатък компромисната формула от 2019 година напредва със скорост, която е прекомерно мудна на фона на динамичността на събитията. Няма синхронизация на индо-тихоокеанските политики на огромните държави-членки.

Въпреки все по-честата изразителност на тематика Африка, действително предпочитание, тактика и дарба за ефикасни интервенции там отсъства. Няма и споделено усещане за свързаността на обособените детайли и рецесии в световен проект.

Думите на френския президент за това, че Тайван не е " наша рецесия " ясно обрисува това. В този смисъл и при сходна настройка, готовността за геополитическа интензивност на процедура се лимитира до европейската външна страна, което пък подкопава всякаква политическа съвестност на претенцията.

 Технологични войни. Как Западът построява своята сигурност в контраст на Китай Технологични войни. Как Западът построява своята сигурност в контраст на Китай

Недостигът на функциониращи качества, систематичното недофинансиране и пословичните политически разлики по отношение на дефинирането на задачи и техния мандат и обсег се разясняват от десетилетия, а войната в Украйна извади някои от тях още веднъж на показ.

Разбира се, всички тези трендове и дефекти не са изненада. Рискът от косвено подкопаване на НАТО е необятно споделен, а и доста страни в Европейски Съюз нямат съществено предпочитание за по-развита геополитическа еднаквост, която отива оттатък реториката. След войната в Украйна, страните в централна Европа са още по-притеснени, че " стратегическата автономност " е код за намаляване на Алианса и американския защитителен ангажимент.

Соловата дипломация на Макрон само усилва това съмнение. Съществуват и чисто структурни аргументи за незадоволителната геополитическа еднаквост на Европейски Съюз. Тя изисква разнообразни детайли, които са в дефицит на равнище в доста европейски национални страни и в още по-голяма степен в границите на комплицирани интернационалните организации.

Именно по тази причина политическото упражнение по генериране на независима цялостна геополитическа еднаквост на Европейски Съюз е обречено постоянно да опира в съвсем непреодолими трудности. Мнозина не престават да упорстват в нейното създаване и вменяват на съюза политическа виновност и недостиг, когато той не може да я реализира.

Всъщност, познатата формула на " разделяне на дилемите " сред Европейски Съюз и НАТО е не просто устойчива, само че е препотвърдена от войната в Украйна и преформатирането на световната политика.

Гореописаното развиване на отбранителната част от геополитическата еднаквост и укрепването на геоикономическия ѝ дирек не просто ускоряват потенциала и ролята на организацията, само че и доразвиват цялостната необятна настройка с НАТО.

Следващата, и по-трудна задача, е задълбочаването на взаимното стопанско взаимопроникване сред Съединени американски щати и Европа. Ако то бъде сполучливо, евроатлантическата общественост ще успее да реализира ново равнище на геополитическа, военна и геоикономическа дарба, което ще я направи в действителност подготвена за задаващия се остро конкурентен свят.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР