Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Дезинформация за мобилизация на цивилни в България, Чехия и Полша

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България.

" Никак не е смешка работа. В Украйна към този момент активизират 60-годишни, и ги влачат с белезници. Че избиха останалите. Трябва вносно пушечно месо "

" Айде, стартира малко по малко. В Украйна свършиха мъжете, почват от Полша, Румъния, България ще включат в месомелачката "

" Каква отбрана? Аз синове за пушечно месо НЯМАМ!!! "

Още в първите дни на съветската инвазия в Украйна измежду българските консуматори онлайн започнаха да се популяризират погрешни и подвеждащи изказвания, свързани с сякаш готвена готовност в страната.

Министерството на защитата (МО) нееднократно опроверга слуховете за идна готовност на цивилни мъже в България. Това обаче не попречва разпространението на дезинформация по тематиката и до през днешния ден.

Указ на президента от февруари 2023 година е един от най-скорошните мотиви за обновяване на тематиката за мобилизацията в онлайн пространството. В мнения под изявления се популяризира скрийншот от за 2023 година с промените в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

Промените са свързани с регулацията на изпращането на български военнослужещи в интернационалните военни и отбранителни задачи във и отвън страната. Всички претекстове за промените могат да бъдат забелязани на уеб страницата на Народното събрание.

Законопроектът е признат на 1 февруари от 48-ия парламент със 127 гласа " за ", 1 " срещу " и 18 " въздържал се ".

 Дезинформация за готовност на цивилни в България, Чехия и Полша

Няма учредения да се счита, че тези промени са предвестител на бъдеща готовност в страната или на изпращането на български бойци в Украйна, каквито изказвания изричат консуматори в онлайн пространството.

Всъщност готовност в България може да бъде оповестена единствено и само с решение на Народното събрание и с декрет на президента.

Българската войска е професионална, а наложителната военна работа е анулирана през 2008 година Въоръжените сили на страната разполагат с боен запас и боен ресурс.

Записването във военния запас става непринудено, като след записването се минава през военно образование. Тези български жители получават по една месечна заплата годишно и нямат право да откажат повикване за образования или задачи. Когато бъдат извикани, за този интервал те получават заплащане като на професионален боец.

Във военния ресурс попадат тези български жители, минали през наборна работа преди анулацията ѝ, някогашни професионални бойци, миналите непринудено военно образование и жители със характерни специалности.

Централното военно окръжие и неговите структури из страната правят актуализиране въз основата данни за хората от запаса и запаса, които се водят на боен доклад. За тази цел се изпраща повиквателна заповед. След приемане ѝ жителите би трябвало да се явят в съответното военно отделение и да дават нужните настоящи данни за растеж, тегло и размери на облекло и обувки. Дейността е рутинна и се прави два пъти годишно.

Неявяването във военното окръжие след повиквателна заповед се санкционира с санкция от 270 до 1000 лева според член 95 от Закона за запаса на Въоръжените сили на Република България.

Дезинформацията за готовност на цивилни беше надградена с погрешното изказване, че български бойци ще се борят в Украйна. През февруари представители на български политически партии използваха внушението, че Министерският съвет е разрешил изпращането на български военнослужещи в Украйна. Factcheck.bg откри, че това е погрешно.

 Не е правилно, че България изпраща бойци в Украйна Не е правилно, че България изпраща бойци в Украйна

Неверните изказвания за готвена готовност в България са част от обширна дезинформационна акция, фокусирана най-вече върху страните от от Централна и Източна Европа.

Президентските избори в Чехия при започване на 2023 година са един от последните образци за потреблението на " плашещата информация ". На балотажа един против различен се изправят Андрей Бабиш и Петр Павел. Андрей Бабиш е милиардер и някогашен министър-председате на Чехия, а позицията му за войната в Украйна може да се заключи със следните негови цитати: " Аз съм единственият, който се стреми към мир " и " Няма да въвлека Чехия във война ". Петр Павел въпреки това е някогашен военачалник, служил като ръководител на Военния комитет на НАТО.

След първия тур на изборите измежду чешките консуматори в онлайн пространството стартират да се популяризират скрийншотове на СМС, за който се твърди, че е изпратен персонално от претендента Петр Павел. В известието той благодари за получения глас и приканва получателя да се яви в най-близкото военно отделение, с цел да получи нужното въоръжение за идната готовност в Украйна. Целта на тази " офанзива " е да се подсилят опасенията, че изборът на един някогашен натовски военачалник за президент на Чехия съставлява риск от замесване на страната във войната в Украйна.

Петр Павел печели президентските избори в Чехия на балотажа.

Полша е един от главните пострадали от съветската агитация, в това число и по тематиката с мнимата готовност. В началото на тази година е открита съветска акция, целяща да събира непозволено данните на украинци в Полша. За реализирането на тази цел до хората се изпращат писма и известия, преправени, тъй че да наподобяват като издадени от полски министерства и други държавни институции. Съобщенията се изпращат под претекста, че Полша основава база данни по отношение на готвена готовност. Станислав Зарин - държавният пълномощен представител за сигурността на осведомителното пространство на Република Полша,, че това е следващ опит на съветската агитация за удар върху страната му.

През февруари съветската телевизия " Россия 1 " популяризира погрешната информация за това, че Полша активизира танкисти, които да се бият в Украйна за " изконно полските земи ".

Информацията бързо стартира да се популяризира и на полски във Facebook. Представеното " доказателство " е рекламно пано от метрото във Варшава. Проверителите на обстоятелства от откриват, че фотографията е манипулирана, а полската войска не организира готовност от какъвто и да е тип.

В същия интервал се популяризират и други погрешни изказвания за мобилизацията в Полша. В единия случай става въпрос за маргинален полски уебсайт, който популяризира интензивно проруски разкази. Там се появява информацията, че полските мъже всеобщо бягат от страната поради почнала готовност на цивилни мъже. Проверителите на обстоятелства от опровергават тези изказвания. Няколко дни по-късно в съветските медии не престават да се появяват вести за мобилизацията в Полша, каквато на процедура не съществува.

Отново през февруари интензивно се препубликува известие в " Туитър ", съгласно което украинските бежанци в Полша ще бъдат мобилизирани в родината си. Проверителите на обстоятелства от Fakehunter откриват, че т ези изказвания са безусловно погрешни и са плод на съветската агитация. Законът в Украйна не позволява активизирането на украинци оттатък териториите на страната.

Към момента готовност се организира само на територията на двете страни, които са директно въвлечени във войната - Украйна и Русия. По данни на съветското военно министерство мобилизираните цивилни мъже са към 300 000, само че няма самостоятелен източник, който да удостовери точния брой. От началото на 2023 година има клюки за готвена втора готовност в Русия. Според украинските разследващи служби Москва може да активизира още 500 000 мъже.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР