Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Европа не се "тресе" от масови протести срещу войната и НАТО

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България.

Годишнината от началото на войната в Украйна беше маркирана с обществени акции и демонстрации в доста градове в Европа в израз на поддръжка и съпричастност. В Берлин, Лондон, Прага, Рим и други градове част от митингите за мир упорстваха и за договаряния с Русия и преустановяване на военната помощ за Киев. В някои от случаите протестиращите имаха и претенции срещу бедността и инфлацията, за по-високи приходи или други въпроси от локално значение. Организаторите им в огромната си част бяха представители на крайнолеви или крайнодесни, националистически или популистки придвижвания.

В съветските медии и пропагандни канали тези демонстрации се показват като огромни цивилен начинания подкрепящи Русия във войната, противопоставящи се на глобите, помощта за Украйна и НАТО.

Сред българските консуматори в обществените мрежи тази версия за събитията също се популяризира интензивно. Широко споделяни изявления във Facebook прокарват внушението, че в Европа се развива достоверно и огромно придвижване, симпатизиращо на Русия в експанзията й против Украйна.

Според тази " антивоенна " акция е част от цялостна тактика на Русия, целяща да се сътвори усещане за разцепление в западните общества във връзка с войната в Украйна. Според разбора за тази цел Москва активизира построените си още по руско време връзки с европейската левица, чиито представители имат дълги обичаи в антивоенните митинги. Привлечени са и крайнодесни детайли, които да приказват срещу поддръжката за Украйна от националистически позиции и да приканват за разкъсване с въздействието на Съединени американски щати и НАТО.

Руският разказ за мир съставлява типичен опит за психическа война, се споделя в, план на Европейската работа за външна активност срещу дезинформацията. Този опит цели по едно и също време да манипулира и обезсърчи украинците, да завоюва благоволение в интерес на Русия на интернационалната сцена и да разцепи европейското публично мнение, привличайки обичайните антивоенни придвижвания за идеята на " връщане към нормалността " в връзките със страната агресор.

" Протестната вълна " в Европа

Публикации в обществените мрежи внушават, че Европа " се тресе " от всеобщи митинги срещу военната помощ за Украйна. Пост във Facebook от 26 февруари, за който Factcheck.bg получи читателски сигнал, твърди, че в Берлин, Франкфурт, Рим и на остров Крит са се провели " манифестации, митинги и шествия против НАТО, доставките на оръжие за Украйна и нацизма ". Постът е от профил с името Йордан Халачев и има близо 2 800 споделяния както от самостоятелни консуматори, по този начин и в голям брой групи с по над 10 000 и даже над 100 000 членове. Самият профил на Йордан Халачев има 12 000 почитатели и интензивно застъпва тематики и гледни точки, които се вписват в съветските пропагандни разкази, а мнението му се цитира в някои медии.

Factcheck.bg проучва по какъв начин наподобяват посланията и уредниците на описаните митинги.

В Берлин на 25 февруари се организира проява под мотото " Въстание за мир ", която е отразена от доста интернационалните медии. В манифеста на уредниците, който е подписан от над 700 000 души, се насочат апели за мирни договаряния и взаимни отстъпки от двете воюващи страни, както и за прекъсване на доставките на оръжие от страна на Германия. В текста нито един път не се загатва НАТО.

 Троловете на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Според берлинската полиция в митинга вземат участие сред 10 000 и 13 000 души, до момента в който уредниците настояват, че са били 50 000. Основно лице на събитието е депутатката Зара Вагенкнехт от най-малката партия в Бундестага - социалистическата Die Linke, в превод " Левицата ". Die Linke е наследничка на комунистическата партия на Германска демократична република и на последните парламентарни избори завоюва малко под 5%. В митинга се включват и доста крайнодесни участници, измежду които обществено известни десни екстремисти, антисемити и политици от популистката партия " Алтернатива за Германия " (AfD). В медиите представители на Левицата подлагат на критика Зара Вагенкнехт, че е " разменила местата на нападателя и жертвата " във войната в Украйна, както и че " това събитие няма нищо общо с лявата политика за мир ".

Крайнодясната партия AfD от дълго време е упреквана във връзки с Кремъл, а през септември предходната година нейни представители посетиха окупираните от Русия райони в Източна Украйна. Според анализатори и медии визитата им е част от съветска пропагандна интервенция за легитимиране на претенциите на Русия върху окупираните територии в Украйна.

Ден преди този момент на 24 февруари в символ на митинг против съветската експанзия пред посолството на Русия в Берлин беше подложен съветски танк Т-72, погубен от мина през март 2022 година в покрайнините на Киев. В съветските медии и пропагандни канали се тиражират фотоси, на които танкът е затрупан с рози. Статии със заглавия като " Жителите на Берлин обсипаха с цветя взривения съветски танк " и " Немците преподадоха урок на всички врагове на Русия благодарение на танк и рози " свързват случилото се с демонстрацията срещу военната помощ за Украйна и го интерпретират като знак, че берлинчани поддържат експанзията на Русия против страната.

В репортаж на очевидци описват, че цветята са сложени от " група руснаци, мъже и дами, които пристигнаха дружно, всичко изглеждаше добре квалифицирано ". В съветското пропагандно предаване " 60 минути " по канал " Россия 1 " е излъчен клип, в който Александър декор Бисмарк декларира, че той се е погрижил за слагането на цветята. Бисмарк, който съветски медии показват като правнук на канцлера Ото декор Бисмарк, само че който съгласно немски източници в действителност е негов праплеменник, беше употребен от съветската агитация като наблюдаващ на последните президентски избори в Русия през 2018 година Той е включен в базата данни " подправени наблюдаващи " на Европейската платформа за демократични избори.

Всъщност акцията с слагането на танка пред съветското посолство е дело на eкипа на музея Berlin Story Bunker, а експонатът е превозен до Германия от деятели със съдействието на украинското министерство на защитата.

Протестът в Рим на 25 февруари, за който се приказва във фейсбук изявленията, е толкоз дребен, че не е отразен от италианските медии. Информация за него може да бъде открита в дописка на уеб страницата на съветската организация РИА Новости, в която се показва, че в събитието са взели участие към 100 души. Демонстрацията е проведена от популистката и евроскептична партия " Суверенна и национална Италия ", учредена през 2022 година от представители на разнообразни крайнолеви, популистки и националистически обединения, обединени от митингите срещу зеления документ, наложителната коронавирус имунизация за жителите над 50-годишна възраст в Италия, както и срещу държавното управление на Марио Драги въобще. Партията се афишира също срещу глобите против Русия и за излизане на страната от Европейски Съюз, еврозоната и НАТО. На последните избори през 2022 година групировката получи малко над 1% от гласовете и остана отвън Народното събрание.

По-голям митинг срещу доставките на оръжие за Украйна се организира на същата дата в Генуа . Според италиански медии в него са се присъединили към 2000 пристанищни служащи. Освен настояванията за мир и по-добро възнаграждение, протестиращите се афишират също за облекчение на присъдата на Алфредо Коспито, представител на анархисткото придвижване, който е в пандиза.

Организатор на митинга в Лондон е обединението Stop the War, основана във връзка войната в Ирак, която в следствие е изоставена от обичайните си поддръжници от Лейбъристката партия поради антизападната ѝ радикализация. Сайтът на Социалистическия интернационал дефинира митинга на 25 февруари като " едва посетен ", само че броят на участниците е мъчно да се дефинира с акуратност, тъй като съгласно английски медии те се смесват с групи протестиращи в поддръжка на Украйна, както може да се види и от фотосите на протестиращи с украински флагове.

Протестът в Прага на 11 март е проведен от неотдавна образуваната дясна популистка партия PRO, учредена от съперници на Ковид ограниченията и имунизациите. Мотото на събитието е " Чехия срещу бедността ", а наред с преустановяване доставките на оръжие за Украйна настояванията на участниците включват справяне с инфлацията и високите цени на силата, както и оставка на държавното управление.

" България не дава синовете си "

Протест срещу даването на военна помощ за Украйна беше проведен и в София , както и в още няколко града в България на 12 март, като за промотиране на събитието бяха употребявани фотоси от демонстрациите в Европа.

Организатор на събитието е Facebook страница с името " НЕ ДАВАМ ", която има 1600 почитатели в обществената мрежа. Проверката на Factcheck.bg демонстрира, че тази страница е обвързвана с организацията и на други митинги в интервала 2019-2021 година, измежду които такива против носенето на маски, против зеления документ, против имунизациите и против съглашението СЕТА.

 Троловете на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Организаторите на българските митинги в обществените мрежи използваха слогана " България не дава синовете си ", който разчита на още един дезинформационен разказ, интензивно употребен от съветската агитация в България - изказванието, че български бойци ще бъдат изпратени да се борят в Украйна. То е част от обширна дезинформационна акция, провеждана от Русия в страните от Централна и Източна Европа, която Factcheck.bg проучва в детайли.

За какво приказва Русия, когато приказва за мир

Представянето на митингите срещу военната помощ за Украйна в разнообразни точки на Европа като проруско придвижване за мир е част от циничния разказ, посредством който Русия се показва като жертва във войната, която тя самата стартира. EUvsDisinfo акцентира, че въпреки да звучат като оферти за мир, посланията на Русия в действителност съставляват искане Украйна да се съобщи и да отстъпи част от териториите си.

Заставайки видимо на страната на мира, Русия се стреми да подкопае единството на Европа в поддръжка на Украйна или най-малко да сътвори усещането, че това единение е разтърсено. Социологическите данни от страните в Европейски Съюз към този момент демонстрират, че 75% от жителите на Европейски Съюз утвърждават поддръжката за Украйна. Проучванията на Евробарометър демонстрират, че това утвърждение е над 50% в 24 от 27-те страни членки.

По тематиката работи и Ванеса Николова (Factcheck.bg)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР