Анализът е препубликуван от Икономиката поставя граници на хорските утопии.Джеймс

...
Анализът е препубликуван от Икономиката поставя граници на хорските утопии.Джеймс
Коментари Харесай

Управление на слуховете: какво става с публичните финанси преди изборите

Анализът е препубликуван от

" Икономиката слага граници на хорските утопии. "

Джеймс М. Бюканън, Нобелов лауреат по стопанска система за 1986 година


Предложенията за понижаване на дефицитите в бюджета са оповестени като клюки, не като политически документи, които могат да се ревизират, опровергаят или доразвият. Засега бюджетният нихилизъм доминира в предизборната акция.

След изборите Народното събрание и държавното управление ще бъдат изправени пред избора да усилват държавния дълг или да редуцират разноските. Демократичният развой у нас не подтиква рационален метод към обществените финанси.

Каква роля играят слуховете

Нобеловата премия е връчена на Бюканън " за неговото развиване на договорните и конституционни основи на теорията за взимане на стопански и политически решения ". Той и почитателите му изясняват в детайли и фискалните илюзии. Но не обръщат нужното внимание на слуховете при вземането на политически решения.

Слуховете са публично или документално-фактически-статистически непотвърдени или полу-потвърдени известия, които се пускат в обращение както в междуличностни, по този начин и в обществени канали за осведомление. Ролята им естествено се ускорява в предизборна конюнктура.

Това става не тъй като хората са неприятни, а тъй като бъдещето е незнайно и за него може единствено да се гадае. Гадаенето може да става и с макроикономически способи и предвиждания. Но болшинството гласоподаватели са невежи в тази област. А претендентите за изборна служба са по насила фискални нихилисти: реализмът по повод обществените финанси по-често отблъсква в сравнение с притегля гласоподаватели.

При серия избори за законодателно заседание, още повече в комбиниране с други избори, и незнанието, и нихилизмът се популяризират от единствено себе си.

(пълен запис не е наличен), че незабавно след изборите ще бъде препоръчан на публично разискване план за актуализация на бюджета за тази година, който да сведе недостига в бюджета до 3% от брутния вътрешен артикул (БВП). Такова е и условието за макро непоклатимост на Европейски Съюз. Вероятно тогава ще види бял свят и тригодишната прогноза, на която съгласно закона за обществените финанси (ЗПФ) би трябвало да се опре актуализацията.

 Кабинетът предлага връщане към по-висок Данък добавена стойност и налог свръхпечалба (допълнена) Кабинетът предлага връщане към по-висок Данък добавена стойност и налог свръхпечалба (допълнена)

Засега мненията по тази тематика не почиват на съответни документи или записи, в случай че не се считат многочислените мнения в медиите. Фискалният съвет към този момент не се е произнесъл, тъй като няма нищо " черно на бяло ".

Посланията на Министерството на финансите са комбинация от обещания за продължаващи обезщетения и нараствания на заплати и политики за ограничение на разноските. За да се обоснове това ограничение обаче, неизбежно е нужно и предизвестие за рисковете, в случай че то не се реализира.

Как се пресмята паниката

Тъкмо предизвестията разпалват паника. В реалност обаче в тях няма нищо ново.

Те постановат естествени ограничавания на ширещите се предизборни утопии и демонстрират какво би се случило, в случай че при настоящия галоп на повишаване на бюджетните разноски някой не дръпне юздите.

В края на 2020 година Законът за обществените финанси беше изменен. Правителствата получиха по-голяма независимост да разполагат с пари от налози и от бюджетните разноски бяха изключени средствата от Европейски Съюз, други интернационалните стратегии и контракти, и обвързваното с тях съфинансиране от централния бюджет.

Оттогава до момента предизвестия за рисковете от този метод са споделяни от Николай Василев, Никола Янков, Любомир Дацов, Петър Ганев, Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Димитър Чобанов, Стефан Ангелов и доста други. Накъсо, в случай че с известно огрубяване се обобщават, изчисленията демонстрират следното.
Как могат да се лимитират утопиите

В неразбираемо от кого изказаните паники цялостен слух е единствено подозрението за непоклатимост на Българска народна банка и валутния курс. Но вероятността за увеличение на дълга е действителен риск.

 Георги Ангелов: Разбра се, че даже финансовият министър не може да разклати валутния ръб Георги Ангелов: Разбра се, че даже финансовият министър не може да разклати валутния ръб

От предложенията на министъра на финансите, чието издание с планове следва, към този момент наднича опит за междинно решение в духа на пословицата за вълка и агнето. Основният източник за покриване на дефицитите в проектите на служебното държавно управление е най-много облагането на свръх-печалби. Тоест държавното управление разчита на контра-стимула, че колкото повече ти лишава, толкоз повече ти се работи.

Запазването на нулевите облагания и преференциални прагове по линия на Данък добавена стойност и акцизни заплащания, евентуално ще способстват за 0,75-0,80% бюджетен дефицит като дял от Брутният вътрешен продукт.

В дълготраен проект обаче е по-вредно обещанието да се финансират от бюджета всички (а освен тези, които се нуждаят). Изглежда, че нито тол таксите, нито концепцията за редуциране на разноските имат късмет да бъдат възприети и превърнати в закон от Народното събрание. Обещанията за обезщетения, по-високи минимални заплати и " швейцарското " предписание единствено като растеж на заплати и пенсионни хонорари са сигнал за производители и продавачи да подвигат цените.

Увеличаването на концесионните такси е безсмислено, в случай че не се удвоят периодите на договорите. Освен това то следва да се прави контракт по контракт и при единодушие сред концедент и концесионер.

Всички тези политики допускат съвършена и неподкупна държавна администрация. Това обаче не е слух, а просто заблуда. Какъвто и да е изходът от изборите, новото служебно или постоянно държавно управление ще продължат да изхождат от тази химера.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР