Анализът е препубликуван от А през 2025 г. покривите на

...
Анализът е препубликуван от А през 2025 г. покривите на
Коментари Харесай

Промяната. Иде ли?

Анализът е препубликуван от

" А през 2025 година покривите на 18 900 панелни здания в България ще са покрити с фотоволтаици, Северозападът ще стане нов промишлен център - поради специфична капиталова стратегия, в лечебните заведения няма да се доплаща, а с помощта на ваучерите за просвета обществото ще е културно подтиквано и естетически задоволено. "

Ако действителността се строеше на база политически обещания, горната картинка можеше и да се получи след четири години ръководство на бъдещия съдружен кабинет, за което договарят от " Продължаваме промяната " дружно с " ИТН ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия.

Но българската действителност е плод на политически взаимни отстъпки и политически услуги.

В съдружен кабинет от четири обединения те няма по какъв начин да бъдат избегнати, по тази причина е по-добре договарящите да се концентрират върху цели, за които има действителни измерители.

Например в края на мандата междинната пенсия в България да не е 35% заместващ приход (и най-ниската в ЕС), както е в този момент, а най-малко 50% - в западноевропейските страни е 70%, а в някои скандинавски страни надминава 80%. За това целеполагане стъпките са ангажимент на ръководещите - по какъв начин ще порастват осигурителните вноски, по какъв начин ще работят фондовете, които в този момент ръководят средствата по втория дирек, какви ще са политиките за заетостта и за поощряване на производства с по-висока добавена стойност, от които зависят средствата в пенсионната система.

Или в края на мандата да няма доплащане в лечебните заведения, което в този момент е от най-високите в Европейски Съюз - 50%. Да се понижи детската смъртност, индикатор, по който България е трета в Европейски Съюз. Също да се понижи делът на децата в риск от беднотия и на работещите небогати. Или

В реалност бедността в най-бедната страна от Европейски Съюз въобще не беше дефинирана като общоприет проблем.

Може да се продължи с целеполагането. Все отново в зората на политическия си план Кирил Петков и Асен Василев (предполагаеми министър председател и министър на финансите) дадоха обещание " леви цели с десни средства ", само че към този момент първата част на слогана, наподобява, ще бъде уплътнена с бъдещи назначения на персони, свързани с " Позитано " 20. Така председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще потуши протеста и опитите за свалянето ѝ от поста, раздавайки порции. А Петков и Василев наподобяват повече като скръм мастъри, въпреки че за българското състояние изгодата ще е от проджект мениджъри.

Вместо договаряния ангро, които гледаме тази седмица с помощта на излъчването им онлайн, в изискванията на няколко рецесии и неналичието на бюджет за 2022 година партиите трябваше да се спогодят за пакет краткосрочни ограничения с планиран резултат, като ги приоритизират. Сега във връзка с пандемията от COVID-19 получаваме положително желание, че имунизацията би трябвало да се форсира и да се направи разяснителна акция с фокус върху хората с хронични болести, малцинствата и възрастните в отдалечени места. Но ще се резервира доброволният принцип, твърдото условие за зелен документ ще бъде разхлабено и още веднъж ще има народен спешен щаб.

Предвид обстоятелството, че проектобюджетът е полуподготвен от служебното държавно управление,

няма по какъв начин това да е израз на каквито и да било съществени промени и нови политики.

Вероятно ще се отразят някои или всички административни промени, свързани с разширение на обсега на Министерството на стопанската система, като към него се придадат нови структури и финансови принадлежности (като иновациите); с изваждане на Изпълнителната организация по горите и Агенцията по сигурност на храните от Министерството на земеделието; със основаване на ново Министерство на енергетиката, пренасяне на АПИ от Министерство на регионалното развитие към Министерството на превоза, изваждане на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " от Министерство на вътрешните работи и други такива. Тези промени бяха и измежду шумно обсъжданите.

Бездруго огромните промени бяха оставени за след разбор, оценка и/или въобще без период, както и за " прецизиране " от водачите. А огромният девиз на спечелилия на изборите претърпя радикална редакция:

от " Нулева корупция " стана " Нулева толерантност към корупция ".

Публичните договаряния за съдружно съглашение, инициирани от " Продължаваме промяната ", разрешиха на всички показани да повторят още един път пред камерите предизборните си стратегии и обещания. Последната част от договарянията - по тематиките финанси и интернационалните връзки - надали ще излезе от тренда. Програмата на бъдещия съдружен кабинет за 4-годишно ръководство ще бъде дестилат от изговореното пред камерите и утвърденото от водачите, само че към този момент при закрити врата и след двустранни, тристранни и четиристранни срещи.

Четирите политически сили са единни в лозунгите и разграничени в съответните дейности. Всички желаят по-ниска корупция, всички желаят промяна на основния прокурор (но дали и дълбока правосъдна промяна с промени в Конституцията?), всички желаят да се помогне на семействата и бизнеса поради високите енергийни цени, всички желаят страната да пречи по-малко на бизнеса.

Но при проблем със единодушието се съгласяваха за разбори, оценки и тактики за казуса.

Преговорите родиха хрумвания за доста такива. Например по парливи тематики, които биха разсърдили огромни бизнеси (като дотациите за зърнопроизводителите, които са най-малката част от земеделските производители, само че получават лъвския къс - 80% от дотациите отиват при 2% от производителите) единодушие няма. Но има концепция за разбор. Консенсус липсва и по тематиката за комасацията на земята, има неразбираемо единодушие за таван за директните заплащания. Както написа Деница Ватева в " Капитал ", и в този момент има таван, само че няма надзор. За стягане на контрола обаче никой не говореше.

Реформата на здравната система, обвързвана с смяна на механизма на финансиране, също е неразбираем обект на желанието - и на разбор. До края на 2022 година би трябвало да бъде понижен броят на болничните кревати в България до 5,3 на 1000 души, какъвто е европейският индикатор. В България той е 7,5 на 1000 (по данни от 2017 г.), което значи, че би трябвало да се закриват болнични кревати в някои от над 340-те лечебни заведения, повече от една трета от които са частни. Няма държавно управление до момента, което да го е предписание - тъкмо противоположното, остави безотговорно да пораства броят им, довело до централизация в няколко града, а националните здравни карти се правеха за сведение.

Но въпреки всичко някаква конкретика се появи -

доникъде на 2022 година би трябвало да проработи националната осведомителна система, с цел да се управлява потокът от обществени средства. По доста аргументи, свързани точно с блокирането на контрола, тя се " работи " към този момент двайсетина години. Смяната на финансирането от клинични пътеки към диагностично свързани групи, за което слушаме от десетина години, се отпраща за в бъдеще. Първо ще има пилотни планове, след това - ще забележим. За повдигане на здравната вноска никой не приказва пред камерите, само че и да приказват при закрити врата, за 2022 година няма да има растеж.

Енергетиката е другата противоречива тематика. Ще има нова енергийна тактика, а БЕХ към този момент няма да се пипа (въпреки оповестеното от Петков и Василев в предизборната акция, че може и без него), нито пък от холдинга ще се вадят мрежовите оператори, като ЕСО и " Булгартрансгаз ". Преговарящите се съгласиха да се обясни финансовото положение на държавните компании, което от единствено себе си се схваща, че би трябвало да направи всяка нова власт.

Как ще стане подпомагането на семействата и бизнеса за високите енергийни цени и за чия сметка,

е въпрос на бъдеща калкулация и механизми. Одобреното вдишване на осигуровки от страната за бизнеси, лимитирани поради пандемията или отварящи нови работни места, също е въпрос на изчисление и пари в бюджета за следващата година. Темповете на напредък се забавят, новите безработни от края на декември 2020 година до 21 ноември 2021 година надвишиха 250 000, инфлацията се форсира до 6% през октомври на годишна база. Ако се вдигнат разноските на страната, ще набъбнат дългът и дефицитът.

По време на дебатите обаче се обясни нещо значително - " Продължаваме промяната " изрично поддържа запазването на България като страна с нуклеарна енергетика, т.е. ще има нови мощности, евентуално на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Освен това Асен Василев изрази убеденост, че предлагането на Франция нуклеарната енергетика да бъде приета за " зелена ", подкрепено от България и няколко страни, ще бъде признато от Европейска комисия. Следователно построяването на бъдещи нуклеарни мощности в България може да бъде отчасти финансирано със средства по Зелената договорка.

Отпаднаха няколко значими оферти.

Няма да има разбор на градивното подсилване на панелките, включително и на асансьорните шахти, както направиха в Германия преди санирането им (може би някакъв пилотен проект). Но без значение от това какъв брой са годни за обитаване, план за фотоволтаици ще има и " пудренето ", както беше наречено санирането от един от договарящите, ще продължи. И жилищна тактика ще има, също и унищожаване на противозаконни обекти. ДНСК ще бъде задължена да направи обзор на издигнатото в предпазените територии и да откри дали има нарушаване на строителните бумаги (забавно ще бъде дирекцията да ревизира сама себе си за възможни нарушения).

Належащата потребност от ново административно разделяне на България поради намалялото население - по-малко общини и регионални управи, остана дискусионна. Не се хареса основно на Българска социалистическа партия. Появи се положителната концепция за нов Закон за устройството на територията - актуалният е променян над 130 пъти. Записано бе съответното предложение на Асен Василев, че общини без утвърден Общ организационен проект до края на 2022 година няма да получат средства за финансови разноски за 2023 година Записано бе и следващото предложение за специфична капиталова стратегия за Северозапада, както и за доближаване на районите.

Политиката по отношение на държавните предприятия и компании ще се промени,

дадоха обещание си договарящите. Властта на ГЕРБ заобиколи условия на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната в тази посока, изключително при пререгистрацията на част от тях в акционерни сдружения, само че бъдещите съдружни сътрудници се схванаха да поправят пропуските, както и състезанията за ръководство на тези държавни компании да станат транспарантни, а не уредени от властта.

Обещаха си и грижи за дребни, междинни и микропредприятия (ако не са починали от високите енергийни цени, до момента в който се погрижат за тях). Обещаха и да трансформират концесионните такси, тъй че да догонят средноевропейските - съгласно Кирил Петков в този момент приходите от всички тях на година са над 90 млн. лева Това значи обаче смяна на контракти и не е несъмнено дали ще се получи.

Останалото си го знаем от толкоз други предизборни платформи.

Икономика на високата добавена стойност, е-управление, " eдно гише ", понижаване на административната тежест, такса " боклук " на база " замърсителят заплаща ", качество на образованието, експерти съгласно потребностите на бизнеса

Голямото предизвикателство обаче ще бъде новите ръководещи да се опазят от напора на кариеристи, " калинки " и елементарни лапачи, които ще ги налазят, с цел да получат постове. Административният потенциал на бъдещите ръководещи не е висок, а запас би трябвало да намерят. Докато водачите се схващат за компромисите, изглаждат несъгласията и разпределят креслата, искащите напират като за шоу на гениите.

Има една библиотека единствено със тактики в Министерството на стопанската система, сподели на една от полемиките Кирил Петков. Дано съдружното съглашение не уплътни някой от рафтовете.

А фотоволтаиците евентуално ще блеснат. Ако не за всичките 2,7 милиона българи, обитаващи панелки - за част от тях.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР