Анализът е от седмичния бюлетин на Заглавието е на редакцията.В

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Заглавието е на редакцията.В
Коментари Харесай

Легитимността на Висшия съдебен съвет да избере председател на касационния съд

Анализът е от седмичния бюлетин на Заглавието е на редакцията.

В навечерието на изборите на изборите за 45-ото Народно заседание стартира огромното предизборно заричане за промени в региона на правораздаването. Нямаше по какъв начин да бъде и другояче - мотив за гражданско неодобрение стана точно една от централните фигури на правосъдната власт - тази на основния прокурор. Животът на 45-ото заседание бе къс, на изборите за 46-ото главните кандидати за властта останаха с познатите към този момент политически платформи, а по всичко проличава, че по този начин ще бъде и в навечерието на следващите парламентарни избори.

На този стадий само от " Демократична България " предложиха който планува смяна в организацията на съвета - да остане непрекъснато настоящ орган, само че членовете му съдии, прокурори и следователи да не прекъсват упражняването на юридическата си специалност. В тази част концепцията заслужава внимание и може би печели поддръжка, по този начин излъчените от самата система няма да скъсат връзката с действителните проблеми, които тревожат сътрудниците им. Останалата част на предлагането обаче - да бъде разхлабен актуалният състав на съвета предварително заслужава рецензия - сходен прийом ще бъде употребен от всяко последващо парламентарно болшинство, с цел да уязвява неуместен за него състав на съвета.

Разбира се, дано тези думи не звучат като поддръжка актуалният осми състав на съвета умерено да приключи мандата си, в противен случай. Висш съдебен съвет, като орган по администриране въпросите на съда и прокуратурата, има три съществени задания. Първо, да провежда срочни и справедливи състезания за назначение и повишение на съдиите, прокурорите и следователите. Второ, да подбере експерти с престиж за системата и обществото за ръководители на органите на правосъдната власт, включително и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, както и основен прокурор. Третата, съпътстваща задача, е да дисциплинира потвърдено неетичните и работилите непрофесионално в системата.

Този осми състав на Висш съдебен съвет, къде съзнателно, къде заради идеологическите опълчения, а не и без персоналните вътрешни вражди, не се оправи с тези задания. Логично развиване е да уважат претенциите на сътрудниците си и да подадат оставки, декларирани както от Съюза на съдиите в България, по този начин и посредством набираща поддръжка подписка от самия Върховен касационен съд. За отбелязване е, че някои от членовете на съвета с персоналните си дейности пробват да се изкупят и това заслужава внимание, само че въпреки всичко трябват 25-ма, а не един или двама от двата лагера. Но резултатите от активността на този състав на Висш съдебен съвет за изтеклите четири години са неприемливи: И в действителност остава въпросът с каква легитимност този състав на Висш съдебен съвет да избере наследника на Лозан Панов за идващ ръководител на Върховен касационен съд.

За протичащото се обаче има сериозна причина. И тя, с изключение на към този момент познатите дефекти на конституционно равнище, водещи до политическо възпаление на призвания да отстоява независимостта на правосъдната власт съвет, се показва в дребни, само че основни дефекти на Закона за правосъдната власт.

На първо място, липсва ясна законова процедура за освобождаването/отзоваването на членовете на правосъдния съвет, излъчени както от Народното събрание, по този начин и от професионалните среди. Това е поправима неточност, с която деклариралите се за реформатори в региона на правораздаването политически сили следва да се захванат. Това точно е изпитание, което може да реши проблемите с този и всеки идващ съвет. А в съответния случай - и да планува закономерен и законен прийом за търсене на отговорност и на членовете и на този осми състав на Водоснабдителна система С. Давам единствено някои образци - към сегашния миг не се понася отговорност за неявяването на съвещание на съвета, за разстройване съвещанията на комисиите на съвета, няма справедлива оценка за работата по време на мандата и други

Но прибързани дейности за прекратяването на мандата на сегашния състав на Висш съдебен съвет със закон ще овласти всеки идващ да пристъпва към такова деяние, базирайки се на безотговорността на предходните. А това неизбежно ще съсипе и доунищожи дълго защитаваните позиции за покровителство за правилата на правовата страна - в това число предвидимостта на законодателството, изключително това, уреждащо статута на върховен държавен орган както и правилото на правото с разрешени от правото средства да бъдат постигани неразрешени от правото цели.

На този стадий нещата са оставени на персоналната съвест на членовете на правосъдния съвет - оставката като заслужен излаз за опазване на персоналното и професионално достолепие или остатъците от него.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР