Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Байдън-Мохамед бин Салман....тоягата, моркова и иранската сянка

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

 Ако използваме известната фраза на крупието, анонсираща края на залагането на рулетката Rien ne va plus, ще кажем, че точно американско-саудитските връзки са стигнали до тази фаза на развиване. След /относително/ положителните изборни резултати за демократите на 2 ноември, като че ли от Вашингтон идват сигнали за сгъстяване на позициите към водача на страната, която сега е най-големият международен експортьор на петрол. Намаляването на продукцията на черното злато от ОПЕК, единствено месец преди частичните избори в Съединени американски щати се възприе прекомерно мъчително от ръководещите демократи в Съединени американски щати и персонално от Байдън.

Чуха се гласове, обвиняващи Мохамед бин Салман, че взе участие в изборите на страната на републиканците.

Резултатите обаче не оправдаха напъните на младия принц.



Веднага след 2 ноември се чуха гласове за почистване на сметките. Законодатели от Демократическата партия заговориха още веднъж за напредване напред на законопроекта, ориентиран против картелите, включително и ОПЕК, наименуван NOPEC. Справедливо наблюдаващи смятат, че той непосредствено е ориентиран против Саудитска Арабия. От авторитетния уебсайт Tactical Report са на мнение, че

връзките сред Байдън и бин Салман са стигнали точка на необратимост.

За пръв път на важен интернационален конгрес, какъвто беше на организацията Г-20 в Бали, Индонезия, водачите на двете страни не се срещнаха. В същото време младият саудитски водач продължи пътя си към Южна Корея, където подписа мега покупко-продажби за десетки милиони долари. В тази светлина наблюдаващи означават, „ забавянето “ на визитата на китайския президент Си Дзинпин в Рияд. Визита, която е обявена от повече от година. Говори се, че отлагането /но не и анулирането/ на визитата от саудитска страна е тактическо, следящо развиването на връзките със Съединени американски щати. В Саудитска Арабия са наясно, че сходен стопански, явен политически демарш, ще се одобри прекомерно мъчително от американската администрация.



 В същото време преди 10 дни министърът на петрола на кралството и брат на сегашния престолонаследник Абделазиз бин Салман заприказва за „ условия “ за повишението на производството на международните нефтени тържища. Той сложи 3 условия, които разумно имаха стопански темперамент. Експерти означиха, че е значим диспозитива на сходно изявление, а не неговата обосновка. За намаляването на производството преди месец бяха посочени още веднъж само стопански доводи.

 В същото време през вчерашния ден Държавният департамент е изпратил обществено публикуван мейл до Министерството на правораздаването, че „ Мохамед бин Салман се употребява с имунитет пред американски съдилища, " въз основата на използването на добре познатите и настоящи правила на интернационалното право “. Преди към месец той бе назначен за министър-председател на своята страна от татко си-крал Салман. Подобен акт е невиждан в историята на кралството. Именно това мнение на Белия дом очакваше бин Салман преди повече от месец. Тогава съдията от Вашингтонския областен съд отклони жалбата на саудитски опозиционер към Мохамед бин Салман за образуване на неговото ликвидиране, само че не въз основата на действителен имунитет.

В същото време жалбата от годеницата на Джамал Хашоги стои подадена в същия съд и въпросът се повтаря.

Магистратът насочи въпрос към Белия дом два пъти по въпроса с имунитета. В началото на октомври администрацията на Байдън не изрази мнение по жалбата и евентуално реакцията на младия саудитски министър председател беше намаляването на нефтеното произвеждане и респективно повишение на цените на горивата.

Стъпката обратно, която прави Байдън може да се възприема като „ морков “ към младия принц-иредентист. Сега би трябвало да се изчака реакцията на последния, който преди две седмици имаше забавна среща със своя преподавател по политика, а точно сегашния президент на ОАЕ Мохамед бин Зайед. Според медийни изявления емиратският водач е декларирал изрично, че не е склонен с намаляването на производството на ОПЕК. Сключването на договорка на Абу Даби с Вашингтон за възобновима сила на стойност повече от 100 милиарда $ беше явен сигнал и напън върху Мохамед бин Салман да направи своята отстъпка в борбата против Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в.

Мохамед бин Зайед е същинският ментор на своя саудитски съименик в политиката. Още не са излезли окончателните резултати от изборите в Съединени американски щати, а е видно, че той дава обратно. Емиратският президент е извънредно прозорлив. Той към този момент гледа изборите в Съединени американски щати през 2024 година и явно не залага на Тръмп. На него му е ясно, че огромният конкурент в района не е Байдън, а шиитски Иран.



Близкоизточни медии, близки до Иран, разгласиха поредност от документи за основаването на саудитско-емиратски-бахрейнски танк-танкове, чиято активност да е ориентирана към иранската юноша и към подкрепяне на иранската съпротива. В арабски вестник беше оповестен материал с откъс от Мохамед бин Салман от 3 май 2017 година Тогава последният е втори престолонаследник. Цитатът даже е изведен като мото на обвиняванията за саудитска интервенция в актуалните протести в Иран. Без да е посочен източника, се цитира следната мисъл на сегашния мощен човек в Рияд: „ Няма да чакаме борбата да се придвижи в Саудитска Арабия. Ще работим това да стане при тях, в Иран, а не в Саудитска Арабия. “ Иранските анализатори означават, че тогава това е било допустимо и предстоящо от саудитските кралски кръгове като следствие на изтезанието на авторитетния саудитски шиитски просветител аятолах Нимр Нимър. Последният се възприемаше в Иран като водач на значимото шиитско малцинство в прилежащото арабско кралство, което постоянно е гледало с съмнение на едноверците сунити. Същите усеща изпитват и саудитските сунити към своите съграждани от конкурентната деноминация, възприемайки ги като пета колона на Ислямската република. В Иран одобриха доста мъчително убийството на този шиитски престиж на 2 януари 2016 година дружно със арестувани терористи от Ал Кайда. Тази групова екзекуция се разчете като приравняването на шиизма в Саудитска Арабия с тероризма на Ал Кайда. На идващия ден „ недоволни “ иранци излязоха на улиците на Техеран, нападнаха и подпалиха саудитското посолство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР