Анализ на древни текстове разкри, че моряци от родния град

...
Анализ на древни текстове разкри, че моряци от родния град
Коментари Харесай

Италиански моряци знаели за Америка 150 години преди Колумб

Анализ на антични текстове разкри, че моряци от родния град на Христофор Колумб са знаели за Америка 150 години преди той да я открие, заяви уеб сайтът Phys.org, предава Българска телеграфна агенция.

Изучавайки документ от миланския духовник Галванеус Флама от към 1345 година, експертът по средновековна литература проф. Паоло Киеза открива откъс, споменаващ регион, прочут през днешния ден като Северна Америка.

Според Киеза, текстът, който е открит през 2013 година, демонстрира, че моряците от Геноа към този момент са знаели за земята Markland/Marcalada. Тя е упомената и в някои исландски източници и разпозната от експерти като част от Атлантическия бряг на Северна Америка (обикновено считана за Лабрадор или Нюфаундленд).

Галванеус е бил доминикански духовник. Живял е в Милано и е обвързван с видно семейство от града. Написал е няколко литературни творби на латински, най-вече на исторически тематики. Киеза проучва " Chronica universalis " - едно от късните му творби. Възможно е то да е било последното, тъй като е незавършено.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР