Анализ на държавното обвинение показва, че двама прокурори от Софийската

...
Анализ на държавното обвинение показва, че двама прокурори от Софийската
Коментари Харесай

Откриха нарушения при знакови дела, сред които и за „Барселонагейт“, наказват трима прокурори

Анализ на държавното обвиняване демонстрира, че двама прокурори от Софийската градска прокуратура и един от Военно-окръжната прокуратура в столицата са позволили съществени нарушавания в срочността и ритмичността на следствията. Имената им не са упоменати от прокуратурата, само че импровизирано се счита, че става дума за Иван Първанов, Стефан Христов и Антон Радойнов . Сред забавените каузи са така наречен " Барселонагейт ", както и такива за тероризъм. 

От прокуратурата прибавят, че установените нарушавания дават съображение да се счита, че е налице дисциплинарно нарушаване - деяние или безучастие, което безпричинно забавя производството.

С оглед високия публичен интерес и за обезпечаване на оптималната бистрота в работата на прокуратурата, отчетите на проверяващия екип, в които има данни за установени нарушавания, се разгласяват в целокупност, като са заличени персонални данни и такива, които биха засегнали следствена загадка по воденото досъдебно произвеждане.

Проверката бе разпоредена от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. До момента са тествани 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и закононарушения против Републиката. 

Едно от делата е за следствие на незаконна група за пране на пари - така наречен " Барселонагейт ". Проверката е открила обилни интервали от време (по 2-3 месеца), през които не са осъществявани каквито и да било дейности по следствието и интервал след 15 май тази година, с извънредно висок интензитет на процесуално-следствени дейности. 

През първите осем месеца от образуването на досъдебното произвеждане са извършени само четири разпита на очевидци, като в един от случаите протоколът е направен в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, изискани са еднократно документи и е предоставен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, макар неналичието на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова загадка. Поради това и движимостите лица не са могли да изготвят умозаключение по назначената експертиза. 

Големи забавяния на следствието има и при възлагането на преводи, сочи инспекцията. 

Особено фрапиращо, съгласно прокуратурата, е позволеното закъснение при възлагането на превод на получени на 7 юли предходната година от Испания документи . След пет месеца стартира изпращането на документите за превод, като това става на стадии и с 10 броя обособени прокурорски постановления. 

Въпреки използването на преводаческа организация и нуждата от осъществяването на превод от европейски език (испански), той е възлаган на еднакъв преводач, установи инспекцията. Като краен резултат - преводът на документите е бил подготвен в целокупност близо една година по-късно

За сметка на позволеното закъснение, след 15 май, в границите на единствено месец и половина са разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърно-технически експертизи, осъществени са претърсвания и изземвания, отправени са претенции за откриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на депутат. 

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е позволена неритмичност в осъществяването на дейности по следствието. 

Другите тествани каузи, по които са открити нарушавания за разнообразни закононарушения, в това число и за закононарушения против Републиката. При тях също има констатации за неритмична работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР