Анализ на Боян Рашев, denkstatt България Няма как да не

...
Анализ на Боян Рашев, denkstatt България Няма как да не
Коментари Харесай

Ултимативното решение за чист въздух е ясно: Какво чакаме?


Анализ на Боян Рашев, denkstatt България

Няма по какъв начин да не се веселя, че тематиката за мръсния въздух в България влезе и в предизборното говорене – най-малко на партиите и претендентите, които се целят в градската междинна класа. Крайно време беше. Обаче отново имаме проблем – политиците, които я разясняват, концепция си нямат защо иде тирада, изключително като стигнат до оферти за решение на казуса.

Добрата вест : Вече всички са наясно, че главният източник на замърсяване на въздуха с тънък прахуляк, а и други надалеч по-неприятни субстанции, в България е отоплението на семействата с твърди горива. Според резюмето на Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) „ главният източник на излъчвания на първоначални ФПЧ10 във всички общини е битовото отопление с потребление на неефективни печки и котли на твърдо гориво, за които е изчислено, че съставляват минимум 85% от излъчванията на ФПЧ10„. То се вижда и с просто око всяка зима.

Лошата вест : Политиците, деятелите и медиите остават слепи, глухи и неми за първоизточника на казуса, от който следват и съответните работещи решения. А той е пределно явен и безусловно крещи от данните по-долу.

Фиг. 1: Крайно ползване на сила в семействата в Европейски Съюз, България и Германия

 A62555

Ясно виждаме, че мръсната сила, т.е. делът на потреблението на твърди горива в България, се е нараснала от 35% до 40% в интервала 1990-2017 година като има прекосяване от въглища към дърва. Топлофикационата услуга губи пазар, електричеството държи доста висок дял, а газът е мръднал от нула до малко над нулата. Тук е значимо да отбележа, че подредбата на легендата не е инцидентна – стартира с най-мръсното гориво (въглищата); продължава през съвсем толкоз мръсната, само че наложената от климатичните политики, „ зелена и ВЕИ “ опция (дървесината); минава през чистата за крайния консуматор, само че извънредно неефективна за отопление, електрическа енергия (не повече от 35-40% от първичната сила се трансформира в потребна топлина); следва използваната единствено в огромните градове и всеобщо нехаресвана топлофикация (основно захранвана на газ); и най-после стига до директната консумация на природен газ, който несъмнено е най-чистият и ефикасен енергиен източник (почти 100% от енергийното му наличие се трансформира в топлина), както е очевидно и на фиг. 2.

Фиг. 2: Относителни излъчвания на тънък прахуляк от разнообразни източници на отопление при потребителя (данни: EPA). Електричеството не е директен замърсител при потребителя, само че производството му постоянно води до значими излъчвания на замърсители (особено от въглища).

 A62556

Неслучайно в Германия, а и в целия Европейски Съюз, газът дава най-масовата сила за отопление, а последното образува приблизително от 50% до 90% от крайното ползване в семействата според от северната широчина на страната. И надлежно замърсяването на въздуха там от семействата е относително лимитирано – колите играят много по-значима роля.

За страдание, наклонността за растеж на потреблението на биомаса не е единствено българска – има я в целия Европейски Съюз. И поради нея общото ползване на твърдо гориво в семействата в Европейски Съюз устойчиво стои над 20%, а газът замества най-много потреблението на нафта. Оттук идват и хроничните проблеми на Европа с фините прахови частици, които съгласно Европейската организация по околна среда водят до преждевременната гибел на над 400 000 европейци годишно, въпреки че съгласно мен това число е малко надуто. Да не забравяме: на думи Европа е зеленият водач на света!

Нека забележим какво се случва там, където имаме още по-големи градове, чиито поданици се радват на много по-чист въздух – в „ не толкоз зелена “ Америка.

Фиг. 3: Крайно ползване на сила в семействата в Съединени американски щати

 A62558

Там е просто: Американците са на практика на газ (на север, който климатично е съпоставим с България) и електричество (на юг и отново създадено главно от газ). Дървесина (renewables) се употребява единствено в планините, а за въглищата от дълго време са не запомнили. С една дума, в случай че не беше големият трафик, в Съединени американски щати нямаше въобще да приказват за „ замърсен “ въздух, тъй като от дълго време са минали към чиста сила за отопление.

В това време, Европа държи корав курс към пещерите и за жалост България се явява измежду водачите – голямата част от нашите ВЕИ достижения се дължат на потреблението на дървесина за отопление като това е заложено и в драфта на новия Национален проект за енергетиката и климата. Другата обичана посока на европейските политици е така наречен електрификация – от години те мечтаят да електрифицират отоплението, с цел да могат да напълно да декарбонизират стопанската система. Писал съм към този момент за това безумство, само че резултатите от него са явни и на графиките за Германия на Фигура 1 – за 27 година делът на електричеството в крайното ползване в семействата на практика не е мръднал. Няма, а няма и да има, луди да се топлят на ток при цена от 60 ст./квтч!

Всички знаем, че цената на електричеството за семействата в България е мощно субсидирана и това не може да продължава още дълго. И когато се приближи до действителната си стойност, доста хора ще потърсят други възможности за отопление, а всеобщото, най-евтино и и политически подкрепяно решение през днешния ден, е биомасата. То обаче носи заболявания и всички сме наясно с това. Слънчевата и геотермалната сила могат и би трябвало да бъдат употребявани по-активно, само че техният потенциал е мощно стеснен – те не могат да обезпечат количеството чиста топлота, от което всички имаме потребност. В това време през България годишно минават към 15 милиарда куб. м. синьо гориво, до момента в който стопанската система ни употребява смешните 3 милиарда, а семействата – единствено към 10% от тях. Или както е споделил народът: „ Вода газим, жадни вървим! “

Днес най-накрая бе направена и първата копка на интерконектора България-Гърция. Трябва обаче да бъдат направени още доста стъпки, с цел да стигнем това равнище на газификация, което е нужно, с цел да се радваме на чист въздух. Пари има. Какво чакат още нашите политици?
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР