Анализ на анкетата на CBS News: При първия републикански дебат какви политически цели искат да чуят избирателите? Спирането на абортите не е най-важното

...
Републиканските първични президентски избори през 2024 г. са първото състезание
Коментари Харесай

Републиканските първични президентски избори през 2024 г. са първото състезание за номинация, което се провежда, след като Върховният съд отмени делото Роу срещу Уейд. Това беше решение, с което повечето републиканци се съгласиха и го възприеха като победа за движението срещу правата на абортите.

Бързо напред малко повече от година по-късно и въпросът за аборта вероятно ще бъде повдигнат на първия републикански дебат в сряда вечерта, но колко много редовите републикански гласоподаватели искат да чуят за спирането аборти сега? И дали електоратът би стигнал по-далеч и назад към националната забрана на абортите?

По-малко от половината първичен електорат на Републиканската партия биха предпочели кандидат, който подкрепя национална забрана на абортите, а за много други политиката по отношение на това няма значение и в двата случая. Нашата последна анкета на CBS News попита гласоподавателите на републиканците за набор от политически цели и колко важно е да се чуе за плановете на кандидатите за постигането им. Плановете за спиране на абортите са класирани най-ниско по важност от всяка политическа цел, за която се задава въпрос. Други политики, като планове за намаляване на инфлацията, спиране на имиграцията и намаляване на насилствената престъпност, бяха на върха.

вижте преобръщането на Роу като нещо, което е лошо за страната.

Но има известно разделение сред първичните гласоподаватели на републиканците, особено що се отнася до националната забрана на абортите – политика, която разделя самото поле на Републиканската партия.

Малко над една трета от първичния електорат на републиканците предпочитат кандидат от Републиканската партия, който подкрепя национална забрана, подкрепена от повечето евангелисти и много консервативните в партията. Седем от 10 от тази група отдават голямо значение на чуването за плановете на кандидатите за спиране на абортите, но това все още се нарежда зад други цели като спиране на имиграцията, понижаване на инфлацията, намаляване на насилствената престъпност и намаляване на държавните разходи.

Има относително по-малка част от първичните гласоподаватели — макар и не незначителна — които искат кандидат, който се противопоставя на национална забрана. Повече жени, отколкото мъже, предпочитат кандидат с това мнение и много малко от тях искат да чуят кандидатите да говорят за спиране на абортите по време на дебата. Умерените в партията са склонни да поддържат това мнение.

За друга трета позицията на кандидата относно забраната на абортите няма значение за тях и тази група е най-малко вероятно да каже, че е много важно да се чуят плановете на кандидатите за спиране на абортите. Само 8% казват, че е много важен, в сравнение с 92%, които придават това ниво на важност, когато чуят за планове за намаляване на инфлацията.

Въпреки че абортът може да не е приоритетен въпрос за първичния електорат на Републиканската партия в момента, той е със сигурност ще бъде ключов въпрос на общите избори през 2024 г. Това е основен приоритет за демократите и ще бъде огромна част от кампанията им през следващата година.

Това проучване, проведено от CBS News/YouGov, беше с национално представителна извадка от 2061 пълнолетни жители на САЩ, интервюирани между 16-18 август 2023 г., включително 538 вероятни републикански избиратели на първичните избори. Извадката беше претеглена според пол, възраст, раса и образование въз основа на проучването на американската общност от преброяване на населението в САЩ и текущото проучване на населението, както и минало гласуване. Маржът на грешка е ±3,0 точки за цялата извадка и ±5,7 точки за вероятните първични гласоподаватели на републиканците.

Върхови линии

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР