Ана Букова е мързелива майка и не се притеснява да

...
Ана Букова е мързелива майка и не се притеснява да
Коментари Харесай

7 съвета от една мързелива майка


Ана Букова е мързелива майка и не се тормози да си го признае. Освен това тя е и психолог и създател на няколко сполучливи книги. И въпреки всичко Ана не влага в своята „ купа “ концепцията, че по през целия ден би трябвало да се излежава на дивана и нищо да не прави, под „ мързелива “ тя има поради желанието да не правиш всичко сама.

Както знаем, доста майки се пробват да вършат всичко за детето си и да правят 100 неща по едно и също време, само че съгласно Ана е по-добре от време на време да бъдеш „ мързелива “ и да оставиш 7-годишното дете да измие чиниите. Няма значение дали по-късно ще би трябвало да подсушиш пода или ще се наложи да измиеш чиниите отначало (когато детето не гледа) – най-малко си дала урок на детето.

Днес ви представяме някои от нейните хрумвания, които си коства да изпробвате, в случай че желаете детето ви да стане по-самостоятелно и да си улесните живота.
1. Научете детето да употребява гърне


Сменянето на памперси си е досадна работа, по тази причина Ана дава препоръки по какъв начин по-бързо да научите детето да употребява гърнето:
Гърнето би трябвало да е постоянно на едно и също място, където детето може елементарно да го види. Никога не принуждавайте детето да сяда на гърнето.В началото не забравяйте да похвалите детето всякога, щом седне на гърнето. Няма значение дали ще свърши някаква „ работа “, или просто е поседяло без гащи върху този чудноват предмет. Важното е детето да разбере, че е на прав път.Можете първо да сложите обичаното му мече на гърнето и да му разкажете приказка по какъв начин мечето обича да има сухи гащички. Останалото е въпрос на време.2. Как да предотвратите изблиците на детето


Скрийте всички неща, които детето не трябва да пипа, с цел да не го нервират.
Ако детето е готово да се разплаче, покажете му някой нов пъстър предмет или му обещайте да извършите нещо занимателно дружно. Ана постоянно носи със себе си бутилка за сапунени мехури, балон или дребни и евтини играчки.Ножиците са рискова играчка за едно дете, по тази причина или ги крийте, или позволете на детето да ги подържи, само че единствено в случай че контролирате обстановката. Ако към детето има прекалено много неразрешени предмети, това ще го подразни и ще забави развиването му.Опитайте този метод: „ Разбира се, че ще играем, само че първо би трябвало да се наспиш. “Ако детето би трябвало да спре да играе, с цел да се нахрани, първо „ нахранете “ играчката. Например в случай че синът ви се е залисал и строи кули от лего, не му казвайте „ Спирай и ела да ядеш “, а му кажете, че строителните служащи излизат в обедна отмора. Или в случай че детето си играе с някоя кукла, предложете да нахраните и куклата.Предложете опция на детето, с цел да се държи както желаете. Например можете да го попитате „ Дали ще успееш първо да си събереш играчките? “. За страдание, този способ не работи след избрана възраст.Задавайте въпросите по този начин, че да получите стремежи отговор. Не питайте детето какво желае за вечеря, в случай че не сте подготвена за всевъзможни отговори. По-добре му дайте да избере 2-3 разновидността, които изцяло ви устройват. По този метод детето си мисли, че има някакъв надзор над обстановката.3. Как да се справите с изблиците


Ако не сте съумели да предотвратите изблика, направете следното:
Отклонете вниманието на детето към нещо друго.Измислите си успокоителен табиет. Например можете да попеете на детето, да му разкажете приказка или да му предложите да играете на нещо. Например можете да духнете леко към очите на детето, с цел да изсушите сълзите му. Или да му дадете малко „ магическа “ вода, която да го успокои.Ако не сте на публично място и детето не може да се нарани, не му обръщайте внимание. Ако другите способи не са проработили, просто не се оставяйте на операциите на детето. Не му се карайте и не го затваряйте единствено в стаята му. Проявете състрадание към него, само че не се поддавайте. Кажете му: „ Виждам, че в този момент ти се плаче. Когато ти мине, може да... (направим нещо забавно). “4. Как да се справите със злоядите деца


Храненето е съществена човешка потребност. Представете си какво ще стане в случай че забравите да нахраните някое новородено. То ще ви проглуши ушите от плач! Детето знае най-добре по кое време е гладно и по кое време би трябвало да яде.
Не се опитвайте да го примамвате и подкупвате. Оставете го да огладнее и единствено ще потърси храна. По-добре апетитът и храната да се свързват с положителни страсти, вместо детето да бъде насилвано да се храни по график.Ако позволите на детето да взе участие в готвенето, да пробва някои съставки и да избира продуктите в супермаркета, вероятността да не желае да опита храната е доста дребна.Ако детето пък не желае да си изяде цялата порция, помислете дали би трябвало да го насилвате и да го тъпчете. От какво се притеснявате – че детето ще остане гладно? Децата имат добре построена връзка с тялото си и знаят по кое време са в действителност гладни. Не се тормозете ненужно и просто позволете на детето да не си изяде порцията.5. Стимулирайте апетита на детето

Ако детето обаче непрекъснато нищичко не хапва по време на главните хранения, просто не му давайте нищо сред тях. Забравете за солетите, бонбоните, сокчетата и сходни.Опитайте се да избягвате храните и напитките с доста овкусители. Когато детето привикне към тях, здравословната храна ще му се коства безвкусна.Давайте му по-малко сладки неща и забравете за наложителния десерт в края на храненията.Движете се повече дружно, изключително навън. Това ще подтиква апетита на детето.6. Как да приспите детето


Детето може да заспива мъчно, тъй като е привикнало да заспива, до момента в който плаче, надлежно то възприема съня като наказване. Или пък родителите му са му втълпили, че би трябвало да си ляга постоянно едновременно и то просто се тормози дали ще отговори на упованията им.

Ана споделя своите наблюдения и методите, които е употребила, до момента в който е работела в детска градина:

„ Терапия за тялото. Сядам на стол до креватчето на детето. Слагам едната си ръка върху бедрото му и леко разтривам целия крайник. Другата ръка поставям върху рамото му. Този лек и прелестен масаж отпуска детето.

Едновременно дишане. Хващам детето на ръце или нежно го клатя в креватчето. В същото време се пробвам да подражавам дишането му и последователно стартирам да вдишвам все по-дълбоко. Заради бавното и надълбоко дишане и поради люлеенето детето се унася по-бързо.

Скучното чете. Когато чета брошура на детето, включвам всякакви изречения за успокоение и сън. „ Тогава мечката споделила... Ще седна на пъна... Ще си изям пая... Ще легна на тревата... И ще си подремна. “ Важно е да четете постепенно и да издишвате по-често. Постепенно започнете да четете все по-бавно и отмерено. Ако го вършиме както би трябвало, ще забележите закъснение и в дишането на вашите дребни слушатели. “
7. Как детето да се научи да заспива единствено

Създайте знак на спокойния сън. Например играчка, която детето да прегръща, до момента в който заспи. По този метод детето ще заспива освен в личното си легло, а на всички места.Не учете детето да спи при вас всяка вечер, само че в случай че то към този момент е привикнало да спи във вашето легло, преместете се на новото легло дружно. Можете първите няколко вечери да спите дружно с детето в неговото легло (ако това е възможно), по този метод детето ще свикне с новото легло и ще бъде готово да спи единствено.Увеличете неговата мотивация да спи единствено. Можете дружно да изберете чаршафите за новото му легло, както и възглавниците или други занимателни аксесоари – да вземем за пример светещи звезди за тавана, сладка нощна лампа или пък стикери за новото му легло.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР