Ан Джонсън – учител по математика в Канада, майка на

...
Ан Джонсън – учител по математика в Канада, майка на
Коментари Харесай

„Отново съм цяла“: Историята на Ан Джонсън, която си върна гласа с помощта на изкуствен интелект

Ан Джонсън – преподавател по математика в Канада, майка на малко дете и обичана брачна половинка. През 2005 година животът ѝ се трансформира вечно, когато Джонсън – тогава едвам на 30 години – претърпява мощен инсулт, който я сковава и лишава умеенето ѝ да приказва.

Целта е да се намерят способи за „ превръщане “ на стареенето на сърцето и за понижаване на рисковете от болести

„ За една нощ всичко ми беше отнето – имах бебе на 13 месеца, 8-годишен доведен наследник и брак на едвам 26 месеца “, споделя тя.

През 2020 година Ан разказва положението си в обява във вестник.

„ Синдромът на изводи човек е тъкмо това, което си мислите – безусловно в схващане сте, мислите и разсъждавате обикновено, всичките ви сетива работят, само че се намирате в тяло, чийто мускули не работят. Научих се да вдишвам сама, в този момент мога да движа врата си, да се дръзвам. Мога да рева и да чета, усмивката ми също се върна. Научих се да смигам и да споделям няколко думи “, споделя дамата.

Сега животът ѝ още веднъж се промени – специфичен мозъчен имплант и изкуствен интелект върнаха още веднъж гласа на парализираната Ан. Това е първото изследване, в което по едно и също време диалект и лицеви страсти са декодирани сполучливо от сигнали в мозъка.

„ Целта ни е да възстановим напълно връзката, по този начин както звучи за всички. Напредъкът на изкуствения разсъдък ни дава опция да създадем това и да предоставим същински вид на пациентите “, споделя доктор Едуард Чанг, началник на проучването.

Не е толкоз елементарно

Ан схваща за изследването на Едуард Чанг през 2021 година Тогава тя чете историята на неподвижен мъж, чийто мозъчни талази са декодирани в текст при опит да приказва.

При нея предизвикването било още по-голямо – учените желали да декодират мозъчните ѝ сигнали, с цел да показват същинската цялост на езика, както и придвижванията на човешкото лице при диалект.

Повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции, свързани с антибиотична устойчивост

За да създадат това, екипът вградил чип с дебелината на парче хария в мозъка на Ан. Той съдържа 253 електрода, които, които засичат информация от зони, значими за говора ни. Чипът приема тези сигнали, които при обикновено здравословно положение се изпращат към мускулите на лицето и гласните струни, и ги предава по кабел към компютър. Тук към този момент изкуствен интелект декодира какво тъкмо желае да каже Ан и каква е мимиката на лицето ѝ.

Седмици наред дамата работила интензивно с екипа, с цел да тренира системата с ИИ кои сигнали тъкмо да разпознава. Това включвало повтарянето на разнообразни изречения мислено от речник с над 1024 думи.

За декодирането на мозъчните сигнали учените упражнявали ИИ да разпознава фонемите на езика, а не самите думи. Това води до доста по-бързо различаване на речта, по-голяма акуратност и по-реалистични диалози и изречения.

Завръщането на гласа и страстта

Учените съумяват да възстановят и същинския глас на Ан, употребявайки видеоклип от сватбата ѝ. Така нейният цифров ИИ аватар приказва тъкмо като нея преди инсулта.

„ Мозъкът ми се усеща доста необичайно като чува този глас още веднъж. Все едно се виждаш със остарял другар за първи път от доста време “, споделя Ан.

Екипът анимира аватара на Ан по този начин, че декодирайки мозъчните сигнали той да има гримаса на лицето и да изговаря в действителност думите.

„ Когато Ан употребява за първи път гласа си и аватара по едно и също време, всички разбрахме, че това е нещо, което ще докара до сериозен прогрес в региона “, споделят учените.

„ Да вземам участие в това изследване ми даде цел в живота. Чувствам се като че ли оказвам помощ на обществото. Все едно още веднъж имам работа. Невероятно е, че живях толкоз дълго. Това изследване ми даде опция още веднъж да пребивавам в действителност, а не просто да живея “, споделя Ан.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР