Амундсен достига целта си още на 14 декември 1911 г.,

...
Амундсен достига целта си още на 14 декември 1911 г.,
Коментари Харесай

7 март 1912 г. - Руал Амундсен официално съобщава, че неговата експедиция е достигнала Южния полюс

Амундсен доближава задачата си още на 14 декември 1911 година, изпреварвайки английската експедиция на Робърт Фалкон Скот с 35 дни. Той обаче съумява да разгласи достижението си чак когато доближава Хоубарт, Австралия.

Южният полюс не е била първичната цел на Амундсен. След покоряването на Северозападния проход той планува експедиция до Северния полюс. След като Северния полюс бива доближат през 1909 от Фредерик Кук, и след това от Робърт Пири, Амундсен трансформира проектите си.

Когато отпътува с кораба „ Фрам “, употребен по-рано от Фритьоф Нансен за превъзмогване на 85° с.ш., единствено трима души знаят за същинската цел на експедицията: Амундсен, брат му Леон и капитана на „ Фрам “ Торвалд Нилсен. Амундсен се притеснява, че Нансен ще откаже използването на „ Фрам “, а също така евентуално желае да резервира в загадка от Робърт Скот, че ще стане негов съперник в покоряването на Южния полюс.

На 14 януари 1911 експедицията доближава северния бряг на шелфовия хладилник Рос и в Китовия залив разтоварва хранителни запаси и построява базов лагер, който е наименуван „ Фрамхайм “ (Домът на Фрам). Китовият залив се намира с 96 км по-близо до Южния полюс от нос Евънс където британската експедиция, ръководена от Скот, построява своя базов лагер. Макар да има предимство с изграждане на базов лагер по-близо до Южния полюс, Амундсен би трябвало да се пребори с предизвикването да открие път през безусловно чужд терен, до момента в който Скот има намерение да употребява пътя, открит от Ърнест Шакълтън през 1908, преминаващ по ледника Биърдмор и достигащ до антарктичното плато.

Настъпващата зима Амундсен и хората му прекарват в изграждане на лагери с хранителни запаси, на 80°, 81° и 82° ю.ш., а самия преход до полюса считат да осъществят откакто стартира стопляне по време на антарктичната пролет. На 8 септември 1911 настава стопляне и Амундсен взема решение, че пролетта е почнала, след което с екип от 8 души стартира преход към Южния полюс. Скоро обаче температурите падат внезапно до под -50°С. На 12 септември вземат решение да доближат до лагера на 80° ю.ш., да оставят носените хранителни запаси, след което всички да се завърнат назад в базовия лагер и да изчакат по-добро време. На 15 септември експедицията доближава лагера на 80° ю.ш. и след оставянето на провизиите последва оптимално бързо евакуиране към базовия лагер.

На 19 октомври стартира още един взлом, в който вземат участие единствено петима души. Взимат 4 шейни с 52 кучета. На 23 октомври стигнат до лагера с хранителни запаси на 80° ю.ш., и на 3 ноември – лагера на 82° ю.ш. На 15 ноември стигат до 85° ю.ш. и стопират да починат за един ден. Намират се в основата на трансантарктическата планинска верига. Изкачването към антарктичното плато стартира на 17 ноември и продължава 4 дни. На 21 ноември експедицията стига до полярното плато където 24 от кучетата са заклани, костите са дадени на останалите кучета за храна, а хората изяждат част от кучешкото месо, като складират остатъка за връщането си. Времето е бурно и групата престоява 3 дни в очакване на усъвършенстване, само че най-после се отхвърлят да чакат повече и на 25 ноември не престават прехода. Бурното време затруднява мощно напредването. Стигат 87° ю.ш. на 4 декември. На 7 декември стигат до 88° 23` ю.ш., което е най-южната широчина, достигана до този миг. Намират се на 180 км от Южния полюс.

На 14 декември 1911 петимата дружно с впряг от 16 кучета, стигат до Южния полюс. Там те оставят дребна палатка и писмо, в което разказват достижението си ако не съумеят да се приберат до Фрамхайм. Амундсен изпреварва с цялостен месец британската експедиция на Робърт Скот, който намира гибелта си по противоположния път на 11 благи от избавителния лагер с хранителни запаси. След покоряването на Южния полюс Амундсен е посрещнат в родината си триумфално.

 

 

 

 

Obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР