Амстердам е най-скъпият град в Европа за туризъм. Това показва

...
Амстердам е най-скъпият град в Европа за туризъм. Това показва
Коментари Харесай

Най-скъпият град за туризъм е все така очарователен за пътешествениците

Амстердам е най-скъпият град в Европа за туризъм. Това демонстрира класацията на английския уебсайт TravelSupermarket.com, направена въз основа на цената за една нощ за двама души. Разходите, за това наслаждение в емблематичния холандски град възлизат на 534.51 паунда.

Амстердам (Amsterdam) е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. В града живеят към 857 713 души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което значи "бент на Амстел " - реката, преминаваща през целия град. Възникнал като малко рибарско селце в края на XIII век, вследствие на развиването на търговията през Нидерландския златен век (1584-1702 г.), когато тогавашната Република на Седемте обединени Ниски земи изживява напредък в региона на науката, изкуствата и търговията. Тези времена са известни и като Холандското знамение.

Забележителностите на Амстердам, измежду които историческите канали, Държавният музей, Музеят на Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на алените фенери и "кофишоповете ", притеглят над 4.63 млн. задгранични гости всяка година. Амстердам е един от най-популярните туристически центрове в Европа. Две трети от хотелите са ситуирани в центъра на града. На четири- и петзвездните хотели се падат към половината от всички спални места. Повечето туристи са от други европейски страни. Сред гостите от други страни най-вече са американците.

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с огромно въздействие на морето върху климата на града.

Амстердам е един от градовете, в които доста публикувано е потреблението на колела. Популярността им се дължи на удобството на напредване, релативно неголямата територия на Амстердам, огромния брой специфични пътеки, равната околност и относителните неудобства при потреблението на автомобил.

Девизът на града, Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig ( "Доблестен, съдбоносен, съчувстващ ") е дарен през 1947 година от Вилхелмина II в символ на самопризнание за твърдостта, проявена по време на Втората международна война.

Трите кръста на Свети Андрей в герба отбелязват трите достолепия на града: героизъм, неотстъпчивост и състрадание. Народната традиция също по този начин свързва трите кръста с трите закани за града: водата, огъня и епидемиите. Трите кръста на Свети Андрей (макар за настойник на града да се смята Свети Николай) са включени и в герба на Амстердам. Андреевският кръст (на латински: Crux decussata) e християнски знак, представляващ разпятието на Свети Андрей Первозвани. В герба участва и австрийската императорска корона. През 1489 година Максимилиан I, от признателност за заслугите и заемите, подарява правото на Амстердам да украси герба си с кралската корона, а през 1508 година, след коронацията на Максимилиан I за император на Свещената Римска империя, тя е сменена с императорска. През XVII век тя още веднъж е сменена с короната на Рудолф II. Лъвовете се появяват в герба през XVI век, когато Нидерландия е република.

Амстердам има добре развита система на публичен превоз. В града работят метрополитен, обичайни и скоростни трамвайни линии, автобусни мрежа и фериботи през река Ай. Целият градски публичен превоз е под ръководството на организацията GVB (Gemeentevervoerbedrijf, т.е. общинска транспортна компания). Извънградските рейсове, свързващи Амстердам с близките градове, принадлежат на други оператори, най-вече Arriva и Connexxion.

Във всички типове градски превоз се употребяват магнитни транспортни карти и билети.

Схипхол (на британски: Amsterdam Airport Schiphol, на нидерландски: Luchthaven Schiphol), е най-голямото гражданско летище в Нидерландия. Намира се на 9 км югозападно от Амстердам. Любопитното е, че то е с надморска височина - минус три метра. Схипхол е главно европейско летище и е измежду най-големите в света по превозени товари и интернационален пътнически транспорт. Собственик на летището и негов оператор е Schiphol Group.

Историческият център на Амстердам се отличава с огромен брой добре съхранени средновековни сгради: църкви, жилища и търговски сгради. Поради огромната и разклонена мрежа от канали, доста постройки са издигнати на солидни дървени колове, като с времето някои от тях са прогнили и зданията са почнали да „ танцуват “, удържани от сриване от прилежащите. На някои фасади може да се видят напречни греди, стърчащи на открито. С помощта на система от блокове и кука, тези греди са употребявани за покачване на товари от палубите на морски и речни кораби напряко в складовите пространства на зданието. Скулптурният фон на фронтоните на първо място е изпълнен във тип на монолитна рамка с квадратна или кръгла форма в комбиниране с орнаменти, символизиращи занаята на домакина (инструмент, фигурки на пекари, риболовци, щивачи и др.).

Друга типична част от архитектурата на града са жилищата лодки. Голяма част от тях са пълноценни жилища, откакто общината им е осигурила ток, вода, газ, и канализация. Този вид жилища са над 2000, само че заради огромния им брой слагането на нови е неразрешено. Наречени са "уикенд-къщи ", т.е. домове, в които по предписание хазяите (не единствено от Холандия) идват за уикенда или по празниците.

По централната улица на столицата - "Дамрак ", са ситуирани културни центрове, голям брой кафенета, търговски работилници и музеи. На пресечката на "Дамрак " с улица "Рокин " се намира историческият площад "Дам ". В западната част на площада е един от най-забележителните архитектурни обекти в Амстердам - Кралският замък, който от над 200 години е резиденция на нидерландските монарси. До него се намира Музеят на Мадам Тюсо. Източно от двореца е Националният паметник, повдигнат през 1956 година в памет на жертвите на нидерландския народ в битката с нацизма.

За историята на евреите в Амстердам споделя Еврейският исторически музей, помещаващ се в някогашната Голяма синагога на столицата.

Интересни са и средновековните кули на Амстердам - Монетната кула, Схрейерсторен и Монтелбансторен, съхранени в чудесно положение, както и зданието на Мерната палата, издигнато през 1488 година.

Към актуалните архитектурни забележителности спада еклектичният спектакъл Тушински (сега кинозала), открит през 1921 година.

Сред младежите Амстердам има огромна известност с помощта на разрешението за приложимост на леки опиати, само че единствено в специфични заведения - така наречен "кофишопове ", както и с помощта на Квартала на алените фенери, където в прозорци-витрини, осветени нормално в алена светлина, се демонстрират проститутки.

В Амстердам се намира огромен зоопарк - Artis Zoo, в който има над 750 типа животни и над 300 типа растения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР