Амнести интернешънъл установява в свой доклад за България 2020-2021 г.,

...
Амнести интернешънъл установява в свой доклад за България 2020-2021 г.,
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл отчете влошаване на свободата и човешките права в България

" Амнести интернешънъл " открива в собствен отчет за България 2020-2021 година, утежняване на медийната независимост и свободата на сдружаване вследствие на атакуване на публицисти и строги ограничения за потушаване на антиправителствени митинги от страна на управляващите. Поставянето на някои ромски общности под наложителна карантина поради Covid-19 съществено лимитира тяхното придвижване; длъжностни лица употребяват намерено расистка изразителност по отношение на ромите. Домашното принуждение остава необятно публикувано, а ресурсите за поддръжка на жертвите незадоволителни. Членовете на ЛГБТИ общността се сблъскват с дискриминация и обществено изключване.

Свобода на изложение

Като част от изключителните ограничения по отношение на Covid-19 през месец март, държавното управление предложи промени в Наказателния кодекс, с които да наложат тежки санкции и затвор за разпространяване на подправена информация. Промените са спрени от несъгласие на президента, който се базира на отрицателното им влияние върху свободата на изложение.

Медийната независимост продължи да се утежнява, а публицистите, които проверяват проведената престъпност и корупцията, бяха изправени пред засилен политически и прокурорски напън под формата на закани и заплашване.

През месец юли проверяващият публицист Николай Стайков беше разпитван от прокуратурата и застрашен с гонене, откакто популяризира документален филм за хипотетично присъединяване на прокуратурата във финансово закононарушение.

Полицията упражни физическо принуждение върху няколко публицисти, които отразяваха антиправителствените митинги в столицата София през септември. Комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа назова дейностите " неприемливи " и прикани управляващите да проверяват нападенията.

В своя Доклад по отношение на върховенството на закона, оповестен през септември, Европейската комисия изрази своята сериозна угриженост по отношение на неналичието на бистрота на собствеността на медиите и обърна внимание, че медиите не престават да бъдат обект на последователен политически надзор. Класираща се на 111-то място от 180 страни в Световния показател за независимост на пресата, България остава държавата-членка на Европейския съюз с най-нисък стандарт на независимост на медиите.
 Херо Мустафа се срещна с бития на митингите публицист Димитър Кенаров
Херо Мустафа се срещна с бития на митингите публицист Димитър Кенаров

Съединени американски щати поддържат свободата на словото

Свобода на сдружаване

През месец юли Обединени патриоти, сътрудници в съдружното държавно управление, предложиха промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които да наложат несъразмерен надзор и строги условия за отчетност за организации, които получават задгранично финансиране. Обединение от неправителствени организации предизвести, че препоръчаните промени са в противоречие с Европейската спогодба за правата на индивида и правото на Европейския съюз и могат да основат враждебна среда за гражданските организации. (В края на годината препоръчаните промени към момента не бяха приети).

През септември десетки хора, в това число публицисти и служители на реда, бяха ранени, а стотици бяха задържани при насилственото разпръсване на траялите месеци антиправителствени митинги в София от страна на силите за битка с безредиците. Полицията употребява пикантен спрей, сълзотворен газ и водни оръдия против протестиращите, които упорстваха за оставка на министър-председателя и основния прокурор, както и за цялостна смяна на ръководството. Европейският парламент остро разкритикува " насилствената и непропорционална интервенция " на полицията и прикани управляващите да проверяват сигналите за несъразмерна приложимост на мощ.

Властите нападнаха бизнеси и обособени лица, свързани с митингите, хипотетично подлагайки ги на политически стимулирани преследвания и финансов одит. (Антиправителствените митинги продължиха до декември).
 България с най-голям брой жертви на домашно принуждение в Европейски Съюз
България с най-голям брой жертви на домашно принуждение в Европейски Съюз

В приемната на " Пирогов " сигнали се подават всеобщо от възрастни, дами, деца и единствено от двама мъже

Насилие против дами и деца

Домашното принуждение остава необятно публикувано и незадоволително докладвано. Според организации за правата на дамите, пандемията от Covid-19 е влошила обстановката, в която най-малко осем дами са били убити от своите сътрудници по време на двумесечния народен локдаун сред март и май.

За да се смята домашното принуждение за тежко наказуемо закононарушение, Наказателният кодекс изисква то да бъде осъществено в условия на " редовно принуждение " или да бъде предшествано от три обособени случая на принуждение от същия причинител. Това подлага жертвите на нескончаем риск и стеснен достъп до правораздаване. Жертвите на принуждение не престават да са изправени пред усложнения при достъпа до услуги за поддръжка и правна помощ, до момента в който потенциалът в съществуващи центрове за настаняване остава непълен. През май държавното управление одобри Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, която цели да усъвършенства координацията сред съответните институции и организации.

Дефиницията за обезчестяване в Наказателния кодекс не включва обезчестяване в брака и изисква доказателства за оказване на физическа опозиция от страна на жертвата, което е в несъгласие с интернационалните стандарти. Специалният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над дами прикани България да направи промени в Наказателния кодекс, които да включват разпореждания за обезчестяване на съображение липса на единодушие и експлицитно покриващи обезчестяване в брака. Решението на Конституционния съд от 2018 година да разгласи Истанбулската спогодба за несъвместима с Конституцията на България продължава да попречва утвърждението на конвенцията.
 Ромите излязоха с позиция за кино лентата на Би Би Си
Ромите излязоха с позиция за кино лентата на Би Би Си

Филмът отразя фактическото състояние на дребна част от квартал " Надежда "

Дискриминация

Пандемията от Covid-19 и националният по отношение на ромите.

Между март и май локалните управляващи в София, Нова Загора, Казанлък, Ямбол и Сливен постановиха специфичен режим, включващ наложителна карантина за всички поданици, която беше непропорционално прилагана единствено по отношение на кварталите с преобладаващо ромско население. Карантината беше налагана от въоръжена полиция, която издигна заграждения и спираше хората да напущат селищата. В същото време управляващите не предоставиха задоволителен и безвреден достъп до вода и санитарни условия, медицински консумативи и храна по време на карантината, поставяйки доста фамилии в още по-голям риск от беднотия и заразяване с Covid-19.

Властите в Бургас използваха дронове с температурни датчици, с цел да мерят отдалечено температурата на жителите на ромските селища и да наблюдават тяхното придвижване. Властите в Ямбол използваха самолети, с цел да " дезинфекцират " ромския квартал в града, където бяха регистрирани случаи на covid-19. Тези ограничения бяха приложени единствено по отношение на ромските общности.

Враждебната анти-ромска изразителност се ускори по време на пандемията, като длъжностни лица намерено използваха език на омразата. Партията Българско национално придвижване - Вътрешна македонска революционна организация представяше ромите като групова опасност за цялото население, до момента в който министри от държавното управление заплашваха с по-строги ограничения против Covid-19 за ромите, намеквайки, че те съзнателно не съблюдават разпоредбите за физическа отдалеченост.

През май Специалният докладчик на Организация на обединените нации по отношение на актуалните форми на расизъм и малцинствата прикани длъжностните лица да прекратят езика на омразата и рестриктивните мерки, ориентирани към ромските квартали, заявявайки, че нарушават правото на равнопоставеност и правото на свободно напредване на живеещите там.

Права на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсекс (ЛГБТИ) хората

В рамките на хомофобска офанзива през септември в Пловдив, група млади футболни почитатели нападнаха и нараниха няколко младежи, някои едвам 14-годишни, които те помислили за принадлежащи към ЛГБТИ общността. Твърди се, че нападателите са желали да " прочистят " града от ЛГБТИ хора. Пловдивската прокуратура инициира престъпно следствие (което в края на годината към момента продължаваше).

Според проучване на Агенцията на Европейския съюз за главните права над 70% от ЛГБТИ хората в България се усещат принудени да крият своята полова ориентировка, а 40% заобикалят избрани места от боязън, че могат да бъдат нападнати или заплашвани.
 От Европейска комисия ни питат по какъв начин сме присъединили регламентите за расизма и ксенофобията в законодателството
От Европейска комисия ни питат по какъв начин сме присъединили регламентите за расизма и ксенофобията в законодателството

Белгия, Финландия, Полша и Швеция са с сходни писма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР