Амнести интернешънъл определи руския въздушен удар по театъра в украинския

...
Амнести интернешънъл определи руския въздушен удар по театъра в украинския
Коментари Харесай

"Амнести интернешънъл" определи руския въздушен удар по театъра в Мариупол като военно престъпление

" Амнести интернешънъл " дефинира съветския въздушен удар по театъра в украинския град Мариупол през март като военно закононарушение, съобщи ДПА. Правозащитната организация е събирала доказателства за тази офанзива в продължение на три месеца и показа заключенията си в отчет, оповестен през днешния ден. Той съдържа 52 свидетелски изказвания, 28 от които са от хора, които са били близо или вътре в театъра сега на нападението.

" След траяло месеци в детайли следствие, разбори на сателитни фотоси и снемане на показания от десетки очевидци, ние заключихме, че ударът е явно военно закононарушение, осъществено от съветските сили ", сподели генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар.

Организацията е сигурна, че на 16 март съветски изтребител е пуснал две 500-килограмови бомби върху постройката, където били намерили леговище цивилни. Най-малко 12 мирни жители са били убити при въздушния удар, а още доста - тежко ранени.

Тези цифри са по-ниски от предходни оценки, като организацията изясни, че огромен брой хора са напуснали театъра в дните преди офанзивата. Повечето от останалите в постройката хора са намерили леговище в мазето или в други елементи на театъра, където останали незасегнати от цялостната мощ на гърмежа, написа в отчета.

Хиляди цивилни в Мариупол бяха убити при съветски въздушни удари по време на обсадата на града, която в последна сметка завърши в средата на май, когато той беше високомерен от Русия, напомня ДПА.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР