Амнести интернешънъл обвини Русия във военни престъпления в Украйна, като

...
Амнести интернешънъл обвини Русия във военни престъпления в Украйна, като
Коментари Харесай

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления и при Харков

" Амнести интернешънъл " упрекна Русия във военни закононарушения в Украйна, като съобщи, че при нападенията против Харков, при които са употребявани неразрешени касетъчни бомби, са починали стотици цивилни.

В отчет за втория по величина град в Украйна, оповестен в понеделник, правозащитната организация показва: Многократните бомбардировки на жилищни квартали в Харков са безразборни набези, при които са убити и ранени стотици цивилни жители, и като такива съставляват военни закононарушения.

Това важи както за ударите, осъществени с потребление на касетъчни муниции, по този начин и за тези, осъществени с други типове неуправляеми ракети и неуправляеми артилерийски снаряди. Продължаващото потребление на такива неточни взривни оръжия в обитаеми цивилен региони, в случай че се знае, че те неведнъж предизвикват огромен брой цивилни жертви, може даже да се равнява на ориентиране на набези против цивилното население. "

" Амнести интернешънъл " съобщи, че е разкрила в Харков доказателства за многократното потребление от съветските сили на касетъчни бомби 9N210 и 9N235 и разпръскващи се противопехотни мини, които са неразрешени от интернационалните конвенции. Касетъчните бомби изхвърлят десетки бомбички или гранати във въздуха, като ги разпръскват безсистемно на стотици квадратни метри.

Разпръскваемите противопехотни мини съчетават " най-лошите вероятни характерности на касетъчните муниции и противопехотните противопехотни мини ", съобщи " Амнести интернешънъл ". Неуправляемите артилерийски снаряди имат позволена неточност от над 100 м. В отчета, озаглавен " Всеки може да почине когато и да е ", в детайли се разказва по какъв начин съветските сили са почнали да нападат цивилни региони на Харков още в първия ден на нашествието - 24 февруари.

" Неумолимият " обстрел продължава два месеца, нанасяйки " всеобщи опустошения " на 1,5-милионния град. Руската войска показва очевидно неуважение към цивилното население Хората бяха убити в домовете си и на улицата, на детски площадки и в гробищата, до момента в който се редят на опашка за филантропична помощ или пазарят храна и медикаменти ", съобщи Донатела Ровера, старши консултант на " Амнести интернешънъл " по въпросите на реакцията при рецесии.

" Многократното потребление на необятно неразрешените касетъчни муниции е шокиращо и е още един симптом за цялостното неуважение на живота на цивилните. " Руските сили, виновни за тези ужасяващи офанзиви, би трябвало да бъдат подведени под отговорност ".

Военната администрация на Харков съобщи пред " Амнести интернешънъл ", че от началото на спора в района са убити 606 цивилни и са ранени 1248 души. Русия и Украйна не са страни по интернационалните конвенции за възбрана на касетъчните муниции и противопехотните мини.

Но, акцентира " Амнести интернешънъл ", " интернационалното филантропично право не разрешава безразборните набези и потреблението на оръжия, които са безразборни по своята същина. Извършването на безразборни набези, които водят до гибел или раняване на цивилни лица, или до увреждане на цивилни обекти, съставлява военно закононарушение ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР