аметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските

...
аметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските
Коментари Харесай

Охрид възстанови паметника за загиналите българи с кораба "Илинден"

аметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба "Илинден ", който бе опустошен от вандали, бе възобновен изцяло тази заран, съобщи БГНЕС.

Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка ", в която са преплетени 15 железни рози. Тя подсещаше за трагичния случай в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При случая се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира "Свети Наум ". Корабът "Илинден " потъна на 200 м от брега.

Вчера българското Министерство на външните работи изрази дълбокото си отвращение по отношение на кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба „ Илинден “ в Охрид.

"Подобно отношение към паметта на българските туристи, починали на 5 септември 2009 година, е неприемливо ", подчертаха от Министерство на външните работи пред БГНЕС и прибавиха: "Надяваме се, че тази вандалска демонстрация няма да остане незабелязана от страна на управляващите в Република Северна Македония и причинителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност ".

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство изрично осъди вандалския акт с опозоряване на паметника в Охрид .

"Вратите на историческия Охрид остават необятно отворени за всички туристи, а нашите другари от прилежаща България постоянно са добре пристигнали ", оповестиха от Министерство на външните работи в Скопие.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски съобщи, че "този монумент ще остане знак и състрадание към паметта на починалите български туристи " на 5 септември.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР