Американците ще плащат за допълните мита, които Доналд Тръмп иска

...
Американците ще плащат за допълните мита, които Доналд Тръмп иска
Коментари Харесай

Митата на Тръмп: Американците ще плащат за тях

Американците ще заплащат за допълните мита, които Доналд Тръмп желае да наложи на китайския импорт, въпреки президентът да се перчи, че от тях към държавната хазна ще потекат милиарди долари.

" Митата са такси, които се заплащат от американските компании и потребителите, а не от Китай ", предизвести Дейвид Френч, началник на една от най-големите федерация в Съединени американски щати на търговците на дребно. Той направи това изказване в навечерието на влизането в действие в петък, 10 май, на нарастването от 10 на 25% на митата върху китайски импорт за 200 милиарда $.

Това ненадейно повдигане на митата, което може да влезе в действие по-малко от седмица, откакто бе оповестено, би могло " съществено да наруши активността на американските бизнесмени и най-много на дребните компании, които имат лимитирани средства, с цел да смекчат последствията ", добави той.

Допълнителните мита, които към този момент бяха въведен от година, са донесли на федералната хазна 100 милиарда $ в допълнение, твърди Доналд Тръмп. И въпреки всичко тези мита са фактурират на митницата за сметка на американските вносители, а не на китайските експортьори.

Тази система цели да откаже вноса от азиатския колос, оскъпявайки продуктите му. Засега няма явни сигнали, че сме очевидци на сходно развиване.

И в случай че промишленици и търговци на дребно поддържат администрацията на Тръмп в желанието й да промени изискванията за достъпа до китайския пазар, то методът стартира да ги безпокои, тъй като техните клиенти - американските консуматори - все по-осезаемо ще усещат неговите резултати.

" Искаме президентът Тръмп да реализира съглашение с Китай, което да постави завършек на държанието на Пекин, което опонира на свободната конкуренция ", споделя Хун Куак, вицепрезидент на друга професионална организация - Асоциация на водачите от търговията на дребно (Retail Industry Leaders Association).

Според Хун Куак междинната класа в последна сметка ще заплаща повече за потребителските артикули.

767 $ повече

Решителните договаряния ще се водят в четвъртък и петък във Вашингтон, а организацията Търговски сътрудници (Trade Partnership) е пресметнала, че повдигането на митата, планувано за петък, ще усили годишните разноски на едно четиричленно семейство със 767 $.

Близо един милион работни места ще бъдат застрашени, предизвестяват създателите на отчета. Търговията с Китай поддържа 7 милиона работни места в Съединени американски щати, а това са 19% от 39-те милиона работни места на американци, свързани с интернационалната търговия.

Митата засягат освен редица междинни артикули като стоманата, медта, каучука или пластмасите, само че и крайни артикули като електродомакинските уреди, тв приемниците и мебелите.

Неотдавнашно изследване на Управлението за федерален запас (УФР) на Ню Йорк сочи, че митата, наложени от март (върху стоманата и алуминия) и юли 2018 година (на китайски стоки), са вдигнали показателя на инфлацията (CPI) с 0,3 процентни пункта предходната година.

Друго проучване, оповестено през април от Чикагския университет и УФР, сочи, че поради спомагателните мита, наложени на вносните перални, американците ще платят в последна сметка 1,5 милиарда $ повече за една година, с цел да си купят такива уреди. Цената на една пералня се подвига с 86 $, а на сушилня - с 92 $.

" Искаме Китай да промени комерсиалните си практики, само че е безсмислено американците да бъдат наказвани с тези тактики на водене на договаряния ", съобщи тази седмица Федерацията на търговците на дребно (NRF), изразявайки недоволството си.

" Ако държавното управление желае да оказва още по-силен напън върху Китай, дано да образува интернационална коалиция с нашите съдружници ", оферират търговците.

От китайска страна формалните числа за външната търговия регистрираха в сряда, че през април продажбите в чужбина са намалели, само че остатъкът в търговията със Съединени американски щати е останал постоянен и то макар спомагателните мита.

Освен това от наложените от Китай отметни мита най-много върху американския селскостопански импорт, ще пострадат земеделските производители в Съединени американски щати, макар че през юли предходната година администрацията на Тръмп им даде обезщетения на стойност 12 милиарда $.

Редица членове на Конгреса от Републиканската партия от щатите, които гласоподаваха за Доналд Тръмп, оповестиха, че " фермерите стартират да губят самообладание ", съгласно думите на Джони Ърнст, сенатор от Айова.

Виржини Монте, Франс прес

БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР