Американците ще могат да разполагат повече военни в България и

...
Американците ще могат да разполагат повече военни в България и
Коментари Харесай

След Русия: САЩ и НАТО също прекратяват участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Американците ще могат да разполагат повече военни в България и Румъния

Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО уведомиха във вторник, че публично ще преустановят присъединяване си в Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ, CFE) от 1990 г. 

Решението на Алианса на Северноатлантическия пакт пристигна в отговор на формалното отдръпване на Русия от съглашението по-рано денем и последва дългогодишните недоволства на Запада, че Москва не съблюдава изискванията му. 

„ Оттеглянето на Русия е последното от поредност от дейности, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност “, се споделя в изказване на НАТО.

Преустановяването на присъединяване в контракта, който продължи да се ползва след разпадането на Варшавския контракт и Съветския съюз, ще даде на Съединени американски щати повече еластичност при разполагането на сили по северния и южния фланг на НАТО, в това число в Румъния и България, покрай Украйна. Това също по този начин разрешава на западните съдружници на Украйна да заобикалят шерването на информация за разполагането на техните сили с страни, близки до Русия. 

„ Оттеглянето на Русия от контракта изисква мощен отговор от страна на алианса “, съобщи почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати. „ Ако не предприемем нищо, това би изпратило неверно известие “, добави той.

ДОВСЕ лимитира броя на стандартните оръжия, които могат да бъдат ситуирани от страните от НАТО и Варшавския контракт на запад от Уралските планини.
Споразумението от 1990 година дефинира идентични ограничавания за броя на танковете, бронетранспортьорите, тежката артилерия, бойните самолети и хеликоптерите, които НАТО и воденият от Съветския съюз Варшавски контракт могат да  разположат сред Атлантическия океан и Уралските планини. Това докара до заличаване или изнасяне на десетки хиляди единици военна техника. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР