Американците отдавна се опитват да убедят саудитците да произвеждат повече

...
Американците отдавна се опитват да убедят саудитците да произвеждат повече
Коментари Харесай

Москва и Рияд болезнено удариха Вашингтон

Американците от дълго време се пробват да убедят саудитците да създават повече нефт, с цел да смъкват цените и да подкопаят съветския бюджет. Но ОПЕК+ реши друго - понижи производството. Сега “Брент ” скочи до небето и наближава 100 $ за барел, пазарът чака недостиг. А във Вашингтон се готвят за скок на инфлацията и повишаване на цените на горивата, което е изцяло не на място преди президентските избори. Вашингтон явно не е очаквал такава изненада от Рияд.

Пълна изненада

Позовавайки се на непредсказуемостта на пазара на първични материали, няколко страни от ОПЕК+ понижиха производството на нефт. По-специално Москва и Рияд - с 500 000 барела дневно. Общото понижение, което оповестиха още Ирак, Обединените арабски емирства, Кувейт, Казахстан, Алжир, Оман и Габон, е 1,66 милиона барела дневно.

„ Като отговорно и превантивно деяние, Русия ползва непринудено редуциране с 500 000 барела дневно до края на 2023 година от междинното равнище на произвеждане през февруари, несъмнено в сходство с самостоятелни източници “, сподели министърът на енергетиката Александър Новак.

Това беше изненада за пазара: имаха вяра, че картелът ще резервира производството на същото равнище. Наблюдателите бяха сюрпризирани и от обстоятелството, че решението е взето непланирано, а не съгласно графика за разбор на пазарното търсене и предложение.

На този декор петролните котировки незабавно се втурнаха нагоре. Сортът “Брент ” нарастна с най-бързия ритъм от една година, достигайки 87 $ за барел.

Предстоящ недостиг

Така единствено Русия и Саудитска Арабия ще отстранен спомагателни милион барела дневно от пазара. И това макар, че предвиждат мощно нарастване на търсенето на черно злато заради цялостното отваряне на китайската стопанска система след коронавирус рестриктивните мерки. Според аналитичната компания “Ууд Маккензи ” международното търсене на нефт ще се усили с 2,6 милиона барела дневно, Китай ще поеме милион от тях.

В композиция с два милиона понижение на производството от предишния ноември, новото решение на ОПЕК+ визира три % от международното търсене. Кумулативният спад в последна сметка ще доближи 3,66 милиона барела дневно.

Маневрата на ОПЕК+ ще докара до забележителен недостиг на нефт през втората половина на годината, пазарно напрежение и повишаване на суровините, сигурни са анализаторите.

Според “Голдман Сакс ” “Брент ” от Северно море ще доближи 95 $ за барел до декември. " ОПЕК+ има доста мощна ценова мощност. Неочакваното понижение е в сходство с новата им теория за изпреварващи дейности ", споделиха специалистите на банката.

" ОПЕК+ желае на първо място да поддържа цените на равнище, задоволително за страните производителки. Следователно 85-90 $ през идващите няколко месеца е реалистично ", споделя Олег Журавльов анализатор на технологиитев петролната и газова промишлености.

И нфлацията и бензин

Съединени американски щати са извънредно недоволни. " Решението на ОПЕК+ е за жалост. Що се отнася до котировките, към момента не съм сигурна ", сподели министърът на финансите Джанет Йелън.

Има защо да съжалява. В страните от Запада и оттатък океана ще продължи ускоряването на инфлацията и повишаването на бензина. Горивото в Съединени американски щати ще добави 26 цента на галон. До лятото ще стане четири $.

Миналата година инфлацията в Съединени американски щати се форсира до 9,1%, което е най-високото равнище от 41 години насам. През 2023 година се забави, само че към момента е надалеч от целевото равнище.

Анализаторите предвиждат по-нататъшно размотаване на инфлационната серпантина. Възможно е Белият дом още веднъж да употребява стратегическия петролен запас, който в този момент съдържа 382 милиона барела. Въпреки това, както демонстрира практиката, Вашингтон не е успявал да смъкна котировките, като хвърли част от запасите си на пазара.

" Брент ” е в положение да се повиши до психически значимото равнище от 100 $, което, несъмнено, ще се отрази на така и така високата инфлация. Възможна е стагфлационна обстановка в американската стопанска система ", счита анализаторът Евгений Шатов.

Всичко това е доста неподходящо за Демократическата партия, още повече, че се случва в навечерието на президентските избори през есента на 2024 година

" Бензинът и дизелът ще нарастнат както в Съединени американски щати, по този начин и в Европейски Съюз. Енергийните рецесии ще избухнат с нова мощ, завъртайки инфлацията. Следва обичайният сюжет: повишаване на цените на всичко, всеобщи митинги и стачки, политически борби ", споделя икономистът Леонид Хазанов.

Не се хванаха

Саудитска Арабия акцентира, че решението на ОПЕК+ се основава само на стопански съображения. Очевидно е обаче, че картелът работи в свои лични ползи, които надалеч не се дефинират единствено от пазарни фактори.

На Русия към този момент ѝ е по-лесно да попълни бюджета. Това, несъмнено, по никакъв начин не се харесва на Вашингтон. Американците неведнъж са се опитвали да " вразумят " саудитците.

Както напомня Шатов, Съединени американски щати и Саудитска Арабия са подписали рамково капиталово комерсиално съглашение. Традиционно Рияд е главният съдружник на Вашингтон в Близкия изток, един от най-мощните експортни пазари в района, а също и главен заемодател.

Въпреки това близкоизточните производители на черно злато ясно застанаха на страната на Русия. Те към този момент не се преценяват с мнението на американците, написа японското икономическо издание “Нихон Кейзай ”, а си сътрудничат с Москва, с цел да поддържат стабилността на пазара.

Но връзките сред Рияд и Вашингтон се утежниха. През октомври 2022 година Джо Байдън към този момент упрекна саудитците и Русия във високите цени на бензина в Съединени американски щати. Убеждаваше саудитския принц Мохамед бин Салман Ал Сауд да сключат загадка договорка за увеличение на производството. Планът се провали и производството беше понижено с два милиона барела дневно.

Сега саудитците за следващ път демонстрираха на американците, че имат лична политика - и с това би трябвало да се преценяват.

" Виждайки по какъв начин Съединени американски щати и Европейският съюз се държат по отношение на Русия, Близкият изток реши да играе своята игра. От една страна, за арабските снабдители е преференциално да заемат нишите на съветските съперници на европейския пазар, само че въпреки това няма смисъл да доставят черно злато на ниски цени “, споделя Хазанов.

След като ускориха наличието си на европейския пазар, близкоизточните сътрудници на Русия наподобява се съгласиха да поддържат Москва и да предотвратят срутва на котировките, акцентира анализаторът. Така те изиграха грациозен и мощен гамбит, от който Вашингтон и Брюксел ще са в потрес още дълго време.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР