Американците, които са свикнали да разбират още в изборната нощ

...
Американците, които са свикнали да разбират още в изборната нощ
Коментари Харесай

Урок по история на президентските избори в САЩ: Американците често чакат с дни или седмици

Американците, които са привикнали да схващат още в изборната нощ кой ще е новият президент на Съединени американски щати, неправилно мислят, дружно с Доналд Тръмп, че законът изисква спечелилият да бъде обявяван след приключването на изборния ден , написа " Вашингтон пост ".

Тръмп нападна , обявявайки победа на изборите, въпреки че милиони бюлетини не бяха преброени. Той се закани да се обърне към Върховния съд да спре преброяването.

Но на никое място в Конституцията на Съединени американски щати или във федералното законодателство не се загатва, че спечелилият би трябвало да бъде разгласен няколко часа след затварянето на изборните секции. И през по-голямата част от историята на Америка това не е било допустимо.

Резултатът от доста президентски избори не е бил явен в продължение на дни, седмици и при един случай месеци.

Всъщност в първите дни на републиката не е имало един избирателен ден. Щатите сами са решавали по кое време да организират изборите. Конгресът прокарва законодателство през 1845 година, което изисква подборът на президентските електори да се случва във вторник след първия понеделник на ноември.

Изборният ден - и изборната нощ - са се родили. Но това не носи незабавно изясненост за спечелилия.

През 1848 година се организират първите президентски избори под новото законодателство. " Ню Йорк хералд " написа на деня след президентските избори, че " евентуалният резултат " е огромна победа за Закари Тейлър против демократа Люис Кас. Вестникът е на половина прав: Тейлър печели, само че единствено с 47,3% от гласовете против 42,5% за Кас. Голямата история е, че 10% отиват за Мартин ван Бюрън.

Няколко фактора оказват въздействие върху изборните резултати през XIX век. Вестниците зависят от телеграфа за информация и нормално пресата е получавала непълни резултати. Броенето на гласовете е било извънредно постепенно.

Когато успеха е огромна, както през 1872 година, когато президентът Юлисис Грант бие демократа Хорас Грийли, резултатът е явен.

1876 година

Американците чакат четири месеца преди да научат резултата от изборите. Републиканецът Ръдърфорд Хейс не е разгласен за победител до 2 март, три дни преди встъпването му в служба.

1884 година

Демократът Стивън Кливланд се изправя против републиканеца Джеймс Блейн в акция, чиито излаз зависи от Ню Йорк, откъдето гласовете идват агонизиращо постепенно. Отнема повече от седмица преди да стане ясно, че демократите печелят.

1888 година

Четири години по-късно Кливланд отново взе участие в инфарктни избори, този път против републиканеца Бенджамин Харисън. Няколко дни след вота Харисън печели в Избирателната гилдия, макар че получава по-малко гласове.

Неяснотата към резултатите в изборната нощ продължава и през XX век.

1916 година

Повече от две седмици са нужни преди да стане ясно, че президентът от Демократическата партия Удроу Уилсън побеждава Чарлз Хюз. На 8 ноември " Вашингтон пост " написа: " Президентският избор е доста близо: Двете партии оповестиха победа ". Спорът към спечелилия продължава до 22 ноември, когато Хюз признава провалянето си.

1948 година

Очаква се президентските избори на 2 ноември да бъдат извоювани от републиканеца Томас Дюй. Изглежда толкоз несъмнено, че " Вашингтон пост " написа на изборния ден, че " Дюй е сигурен победител през днешния ден ". " Чикаго трибюн ", заставен да пусне по-рано тиража поради стачка, афишира, че Дюй побеждава Хари Труман. Но в изборната нощ се оказва, че Труман е конкурентен в доста щати. На 3 ноември Дюй изпраща приветствена депеша на Труман.

1960 година

Кандидатът на демократите Джон Кенеди води с дребна разлика на претендента на републиканците Ричард Никсън на 8 ноември вечерта и на 9 ноември сутринта. Илинойс е основният щат, който в последна сметка е извоюван от Кенеди. Въпреки че републиканците упорстват Никсън да оспорва резултатите, той признава провалянето си в депеша на 9 ноември.

1976 година

Битката сред демократа Джими Картър и президента Джералд Форд продължава до идната заран. Победата на Картър в Мисисипи, в никакъв случай щатът не е печелен от демократ, го вкарва в Белия дом.

2000 година

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Ал Гор и губернаторът на Тексас Джордж Буш вземат участие в най-спорните президентски избори от 1876 година Ключът е Флорида, чиито гласове са решаващи за крайния резултат от борбата, само че объркването към резултатите от щата продължава повече от месец. На 12 декември петима против четирима съдии от Върховния съд приключват повторното броене във Флорида и дават успеха на Буш.

Разбира се, не всички избори са били с неразбираем победител дълго време. През 1984 година президентът Роналд Рейгън бе избран отново с лед погром на демократа Уолтър Мондейл . Рейгън печели 49 щата и губи единствено Минесота и Окръг Колумбия. Победителят е разгласен малко след 20,00 часа.
 Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в Съединени американски щати онлайн
Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в Съединени американски щати

Демократът се нуждае единствено от победа в Невада, където сега води
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР