Американците Бари Шарплес и Каролин Бертози и датчанинът Мортен Мелдол

...
Американците Бари Шарплес и Каролин Бертози и датчанинът Мортен Мелдол
Коментари Харесай

Двама американци и датчанин получиха Нобелова награда за клик-химия

Американците Бари Шарплес и Каролин Бертози и датчанинът Мортен Мелдол получават тазгодишната Нобелова премия за химия.

Учените са отличени за създаването на по-функционален метод за свързване на молекули, от Шведската кралска академия на науките на гала в Каролинския институт в Стокхолм.

Става дума за работата им, известна като " клик-химия " и биоортогонални реакции, която се употребява за основаване на медикаменти против рак, картографиране на ДНК и основаване на материали, пригодени за съответна цел.

Шарплес и Мелдал слагат основата на " клик-химията ", в която молекулярните градивни детайли се свързват бързо и дейно. Комбинирането на такива детайли разрешава основаването на съвсем безпределно многообразие от молекули, които извършват функционалностите на естествените молекули. Затова този способ може да генерира фармацевтични артикули, които са толкоз подобаващи за задачата, колкото и тези, които се срещат в природата.

Бертоци стартира да ползва " клик-химията " в живи организми. Тя се посвещава и на биоортогоналната химия, която се концентрира върху биохимичните реакции в живи кафези.

Както и всички останали наградени, тримата ще получат премията си - 10 милиона шведски крони ( 900 000 $ ), на гала през декември.

За Бари Шарплес това е втора Нобелова премия за химия, откакто към този момент е удостояван с такава през 2001 година Той е петият академик, който получава два пъти влиятелното отличие. Шарплес, който е роден през 1941 година, работи в института " Скрипс " в Ла Хоя, Калифорния.

Родената през 1966 година Каролин Бертози е професор в Станфордския университет , Калифорния.

А Мортен Мелдол, роден през 1954 година в Дания, е професор е в Копенхагенския университет .

Миналата година Нобелова премия за химия беше присъдена на германеца Бенямин Лист и британеца Дейвид Макмилан за създаването на асиметричната органокатализа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР