Американското влияние в страните от Близкия изток продължава да отслабва.

...
Американското влияние в страните от Близкия изток продължава да отслабва.
Коментари Харесай

САЩ губят влияние сред арабските си съюзници

Американското въздействие в страните от Близкия изток продължава да отслабва. Арабскитке страни като Саудитска Арабия се стремят да следват лична самостоятелна политика и да построяват връзки с Русия, Китай и други страни. Причината за това е очевидната уязвимост на администрацията на демократите в Съединени американски щати, която не може да заеме позиция, която еднообразно да удовлетвори всички играчи на близкоизточната политическа сцена.

В този смисъл предходната администрация на Доналд Тръмп изглеждаше доста по-уверена. Тръмп недвусмислено заложи на поддръжката на Израел, неговите съдружници в Персийския залив и се разгласи уверено против Иран. На собствен ред Байдън съумя да се скара с редица близкоизточни страни още на стадия на предизборната конкуренция, обвинявайки управляващите на редица страни в нарушение на човешките права.

След като пристигна на власт, Байдън направи нова неточност, като стартира договаряния за разрешаване на проблематичните връзки с Иран. Това незабавно провокира отменяне от страна на Израел, Саудитска Арабия и ОАЕ.

В случая с Емирствата недоволството е елементарно обяснимо. От една страна, Съединени американски щати в продължение на доста години са поръчител за сигурността на своя съдружник, като освен доставят оръжия и военна техника на армията на ОАЕ, само че и разполагат свои военни бази на тяхна територия. През пролетта на 2022 година обаче ОАЕ станаха обект на ракетни офанзиви от йеменските бунтовници хусити. Американските съдружници освен не съумяха да защитят територията на Емирствата, само че и продължиха договарянията с Иран (според редица страни точно Иран доставя на хуситите ракети и други оръжия).

Емиратите се оказаха в двусмислена позиция. От една страна, те имат непрекъснат сътрудник в региона на сигурността, с който са свързани с доставката на оръжие. От друга страна тъкмо този сътрудник не е в положение да обезпечи тази сигурност. Очертава се задънена улица, която Ануар Гаргаш, консултант на президента на ОАЕ по въпросите на сигурността, много ясно разказа в изявление за локални медии.

„ Нашите съществени стратегически проекти за сигурност са неповторимо свързани със Съединените щати. Въпреки това е жизненоважно да намерим метод да подсигуряваме, че можем да надграждаме тези връзки за десетилетия напред, посредством ясни, структурирани и недвусмислени задължения “, сподели той.

В тази обстановка ОАЕ стартират да обмислят други разновидности за съдействие: с Китай като най-голямата стопанска система в света и Русия като сътрудник от ОПЕК.

Подобна позиция провокира сериозна угриженост във Вашингтон, който не може да утвърди очертаващото се отклоняване на неговите съдружници към други сили (при това „ враждебни “ на САЩ).

В Съединени американски щати показаха недоволството си от дейностите на управляващите на ОАЕ не просто директно, само че и напълно явно. В началото на октомври във “Вашингтон Пост ” се появи извънредно забавна публикация. Авторите на публикацията, цитирайки някои източници от американското разузнаване, декларират, че управляващите на Емирствата неведнъж са се опитвали да се намесят във вътрешната политика на Съединени американски щати посредством подкупване на високопоставени държавни чиновници. Твърди се, че ОАЕ даже са се намесили в светая светих - изборния развой.

Тук има елементарна логическа връзка. Емирствата усъвършенстват връзките си с Русия, Емирствата се месят в президентските избори в Съединени американски щати, както и Русия. Това значи, че ръководещият режим в ОАЕ са протежетата на Кремъл, които би трябвало да бъдат третирани по съответния метод.



Засега публично такова изказване не е направено. Очевидна е обаче наклонността към изстудяване на връзките сред двете страни. Подобна е обстановката и със Саудитска Арабия, която отхвърля да извърши настояванията на Съединени американски щати за увеличение на добива на нефт. Между другото, управляващите на ОАЕ също се изрекоха в поддръжка на саудитците, като непосредствено нарекоха „ безотговорни “исканията на администрацията на Байдън.

В актуалната обстановка Съединените щати нямат директен лост за въздействие върху ОАЕ. Всеки политически или стопански напън може да докара до това управляващите на страната ще пренасочат износа на нефт или, в противен случай, ще понижат размерите на произвеждане (което ще бъде подкрепено от други членове на ОПЕК). Щатите също не могат да лимитират размера на доставките на оръжие за ОАЕ - тази ниша може незабавно да бъде заета от Израел, Китай или европейски страни.

Не бива обаче да се изключва в обозримо бъдеще Щатите да решат да потърсят народна власт и човешки права в Емирствата. И в такива случаи, както знаем, отряди на терористи, демонстрации и други атрибути на проамерикански преврати се появяват от нищото. И новите управляващи на ОАЕ ще бъдат доста по-сговорчиви и лоялни.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР