Американското правителство обяви, че е одобрило продажбата на още осем

...
Американското правителство обяви, че е одобрило продажбата на още осем
Коментари Харесай

САЩ одобриха продажба на още 8 Ф-16 за България

Американското държавно управление разгласи, че е одобрило продажбата на още осем изтребителя Ф-16 на България, " с цел да укрепи сигурността " на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна ". Потенциалната договорка e за 1,673 милиарда $ или над 2,97 милиарда лв.. Цената обаче е индикативна и предстои на договаряния, като ще зависи от оборудването и въоръжението, което ще влезе в пакета.

България към този момент закупи 8 самолета Ф-16 за над 2,1 милиарда лв., които бяха платени предплатено, тъй като страната нямаше изискваната кредитна история за разсрочено заплащане. Доставката им обаче ще закъснее поради пандемията и те ще дойдат у нас през 2025 година Очаква се втората част от поръчката да се заплати на части. По-високата цена е предстояща, така първият пакет изтребители е поръчан с доста непретенциозно въоръжение.

Държавният департамент на Съединени американски щати изясни, че е уведомил американския Конгрес за договорката, който ще се запознае с нея и ще я утвърди или отхвърли. След това на България ще бъде изпратено писмо с формален отговор и държавното управление ще би трябвало да реши дали да подписа контракта и при какви условия.

Припомняме, че настояването за придобиването на още осем многоцелеви изтребители беше изпратено от служебния министър Георги Панайотов, който бе назначен по-късно за дипломат в Съединени американски щати. Предстои кабинетът на Кирил Петков да реши дали да подписа контракта за новите изтребители, с цел да може България да се откаже от старите руски самолети MиГ-29, чиято поддръжка е затруднена поради войната в Украйна. Разрешението за сключването на контракт би трябвало се случи с решение на Народно събрание, защото според Закона за защитата военните покупко-продажби над 100 млн. лв. се нуждаят от глобата на Народното събрание.

Тема беше коментирана от президента Румен Радев. Ако желаеме новите американски изтребители Ф-16 да летят в България и да разполагат с подготвени водачи и техници, съоръжение за поддръжка и въоръжение, цената за 8 самолета е 3 милиарда лв. и няма по какъв начин тя да бъде по-малка, сподели Радев. Той подсети, че е наложил несъгласие на първата договорка през 2019 година поради метода, по който беше подписан договорът от българска страна. " Казах тогава, че държавното управление крие действителната цена, която ни се оферираше за тези 8 самолета. Кабинетът взе решение да ореже безобразно пакета до 2,1 милиарда лева ", разяснява Радев. Той е безапелационен, че цената на втората доставка потвърждава правотата му. По думите на Радев по този начин цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза " Граф Игнатиево " ще коства общо 5 милиарда лева и държавното управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение. Президентът беше безапелационен, че всяко закъснение на ръководещите ще усили празнотата след вероятно прекъсване от полети на МиГ-29.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР