Американското министерство на вътрешната сигурност нареди на всички правителствени институции

...
Американското министерство на вътрешната сигурност нареди на всички правителствени институции
Коментари Харесай

Трият софтуера на Касперски от правителствените компютри в САЩ

Американското министерство на вътрешната сигурност подреди на всички държавни институции и организации да отстранен съветския антивирусен програмен продукт " Касперски " от компютрите си.

Министерството съобщи, че се притеснява от връзките сред чиновници на " Касперски " и съветското разузнаване.

Стъпката бе подхваната преди Сенатът да забрани тази седмица на американското държавно управление да потребление на стратегиите на съветската компания.

Базираната в Москва „ Касперски Лаб “ нееднократно е отричала връзките си с Кремъл. Обвиненията обаче доведоха до това, че доста търговски мрежи в Съединени американски щати стопираха продажбата на нейни артикули.

Изпълняващата длъжността министър на вътрешната сигурност Илейн Дюк даде на държавните институции 90 дни да сменят софтуера на „ Касперски “.

По думите й има риск съветското държавно управление, независимо или в съдействие с „ Касперски лаб “, да употребява достъпа посредством стратегиите на компанията, с цел да заплаши федералните осведомителни системи и да засегне директно националната сигурност на Съединени американски щати.

„ Касперски Лаб “ съобщи, че е разочарована от решението и ще се опита да опровергае обвиняванията.

Преди два месеца обаче новинарският уебсайт Блумбърг заяви, че е видял електронна преписка сред Евгений Касперски и старши чиновници на компанията, в която се разисква конфиденциален план за киберсигурност, основан най-вероятно по искане на съветската ФСБ (службите за сигурност).

Според Блумбърг създадените принадлежности освен пазят от хакерски атаки, само че и събират информация за хакерите, с цел да ги предадат на съветските спецслужби.

„ Касперски “ се оплака, че и Русия, и Съединени американски щати се пробват да я употребяват като пешка в геополитическата игра.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР