Американското издание Ню Йорк таймс“ публикува статия за българския скандал

...
Американското издание Ню Йорк таймс“ публикува статия за българския скандал
Коментари Харесай

“Апартаментгейт” влезе и в „Ню Йорк таймс“

Американското издание „ Ню Йорк таймс “ разгласява публикация за българския скандал с първокласни жилища, озаглавена „ България проверява още три жилището по абсурда с първокласни парцели “.

В нея обществеността се среща със скорошното предписание на основния прокурор на България за „ още следствия, в това число на ръководителя на Комисията за битка с корупцията, по скандал с покупките на първокласни парцели на преференциални цени, което към този момент накара някои висши политици да подадат оставка “.

Цитира се заповедта на основният прокурор Сотир Цацаров за следствие против комисаря по битка с корупцията Пламен Георгиев за хипотетични подправени заявления за събитията, при които той и брачната половинка му са придобили апартамент в столицата София.

Изданието среща и с следствието против брачната половинка на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и синът на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за битка с корупцията „ Transparency International “, напомня изданието.

„ Въпреки обещанията на държавното управление да изкорени корупцията, към момента няма почитан чиновник зад решетките по обвинявания в корупция “, настояват създателите в обявата и не престават: „ Анализите демонстрират, че корупцията на високо ниво е главната спънка за упоритостите на България да притегли повече задгранични вложения и да се причисли към зоната за свободно пътешестване на Шенген “.

По-нататък публикацията осведоми за дейностите на българския министър председател Бойко Борисов по отношение на посочените от основния прокурор лица, които се лимитират до препоръките му те или да подадат оставка, или да си вземат отпуск. Излизането в отпуск на Георгиев, „ тъй че да не може да има съмнение, че по някакъв метод въздейства на следствието ”, също е отразено от медията.

Изданието напомня също самото начало на абсурда, когато „ предходната седмица заместник-лидерът на ръководещата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна Народното събрание след сходни обвинявания “.

„ Скандалът към този момент накара българския министър на правораздаването и двама заместник-министри да подадат оставка, откакто бе обявено, че са закупили просторни жилища в първокласно предградие на София на по-ниски от пазарните цени от същия бизнесмен “, написа „ Ню Йорк таймс “.

Статията приключва с информация по отношение на опозиционните социалисти, които, „ бойкотирайки Народното събрание от средата на февруари, повториха апелите си за предварителни избори, обвинявайки държавното управление на Борисов, че не съумява да се бори с корупцията на високо ниво “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР