Американското дипломатическо ведомство публикува годишния доклад за правата на човекаБългарските

...
Американското дипломатическо ведомство публикува годишния доклад за правата на човекаБългарските
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ: Арестът на Бойко Борисов е незаконен

Американското дипломатическо ведомство разгласява годишния отчет за правата на индивида
Българските съд и прокуратура разкриха политическите претекстове на Петков и Рашков при опита им да отстранят водача на опозицията

Петков самичък се предложил за очевидец

Незаконният арест на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател на България Бойко Борисов влезе в най-новия отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права в света през предходната година. Задържанията на Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова са разказани в частта от отчета, отдадена на България, в раздел случайни арести.

“През август Софийският административен съд удостовери решението на Софийския областен съд, че някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и съветничката по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са задържани нелегално. През април Софийският областен съд постанови, че управляващите не са съумели да съберат “нито едно положително доказателство за съучастието на обвинения в хипотетичното закононарушение ”. На 17 март полицията арестува тримата като част от следствие за изнудване, само че ги освободи след 24 часа без покачване на обвинявания ”, написа в отчета на американското дипломатическо ведомство.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани, откакто към 20 ч. вечерта в домовете им “по необходимост ” нахлуха служители на реда. Оказа се, че малко по-рано е било формирано досъдебно произвеждане от проверяващи служители на реда, извикани в Министерския съвет от тогавашния министър председател Кирил Петков и някогашния вътрешен министър Бойко Рашков. Петков се самопредложил на дознателите като очевидец и първи дал показания по новото дело.

Тримата бяха задържани по Закона за Министерство на вътрешните работи без каквото и да е обвиняване и тъкмо тези заповеди бяха оповестени за противозаконни от две правосъдни инстанции. С часове Софийска градска прокуратурата не е била известена какви беззакония се правят от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Стана ясно, че следствието през цялото време е било изцяло опорочено, защото е трябвало да се води от следователи, а не от служители на реда, тъй като и и Борисов, и Горанов са заемали висши постове. От заключението на българския съд и прокуратура стана ясно, че акцията е заповядана от Петков и Рашков с политическа цел - да бъде отхвърлен водачът на опозицията.
Антъни Блинкън: Докладите ни се базират на обстоятелства


Докладите (на Държавния департамент на САЩ) са основани на обстоятелства и при написването се ползват едни и същи стандарти, както към съдружници и сътрудници, по този начин и към страни, с които Съединени американски щати има другия. Това съобщи US държавният секретар Антъни Блинкън при представянето на отчетите късно в понеделник.

Той добави, че тяхната цел “не е порицание или оскверняване, а да се предложи запас за тези по света, които работят, да пазят и поддържат човешкото достолепие ”.

Унизително отношение
Насилие над пандизчии и мигранти
Има информации за обилни проблеми в региона на правата на индивида в България - грубо или унизително отношение от страна на управляващите, в това число към арестувани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца, регистрира отчетът на US Държавния департамент.

“Съществуват достоверни сведения за това, че държавни чиновници са ползвали принудително и унизително отношение към арестувани под стража лица ”, написа в документа.

“Условията в някои затвори и центрове за задържане бяха неприятни, само че неправителствените организации означиха позитивни промени в други. Имаше известия за претъпканост в някои центрове за задържане, изказвания за корупция измежду личния състав на пандизите и несъответстващи санитарни, битови и медицински условия ”, показва също отчетът.

Дискриминация на роми
Продължава нетърпимостта към малцинства
Законът пази всички жители от дискриминация на расова основа, въз основа на етнически генезис или народност, само че държавното управление не ползва закона дейно, показва отчетът на Държавния департамент на Съединени американски щати.

“Обществената непоносимост към малцинствените групи продължава и се показва в честа дискриминация против ромите и етническите турци. Политически и държавни дейци от време на време я утвърждават или подтикват към нея ”, се споделя в документа.

Констатира се също, че дамите са били подложени на известна дискриминация в присъединяване им в стопанската система и политическото овластяване.

Докладът открива и дискриминирането въз основа на полова ориентировка и полова еднаквост, която е неразрешена от закона, само че държавното управление не ползва дейно тази възбрана.

Отчита се съмнение в правосъдната система
Недостатъчни дейности на държавното управление против корупцията
Липсват стандарти за бистрота, отчетност и честност



Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява всяка година отчет за положението на човешките права в 198 страни по света, в това число и България.

Действията на българското държавното управление за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са “недостатъчни ”, регистрира отчетът на Държавния департамент на Съединени американски щати.

В него се показва, че в България са подхванати стъпки за следствие на публични лица, които са с обвинявания за осъществяване на нарушавания на човешките права и корупция, само че има проблем с безнаказаността.

“Въпреки че законът планува наказателни наказания за корупция на длъжностни лица, държавното управление не ползва дейно закона и съгласно сведения длъжностни лица във всички клонове на властта са взели участие безнаказано в корупционни практики.

През 2022 година имаше многочислени известия за корупция в държавното управление ”, написа още в документа.

Той цитира и отчета от юли м. година на Европейската комисия, който отбелязва непрекъснатата липса на “солидни резултати и дефинитивни присъди в случаи на корупция на високо ниво ”. Цитира се също и констатация на “Трансперънси интернешънъл ” от януари, че до момента в който в България законът като цяло е в сходство с интернационалните стандарти, управляващите не са съумели да вкарат стандарти за административно и корпоративно ръководство, основаващи се на бистрота, отчетност и честност.

Корупцията, неефективността и неналичието на отчетност са необятно публикувани проблеми, които засягат независимостта и безпристрастността на правосъдната власт в България, акцентира US отчетът. И добавя, че публичното доверие в правосъдната система остава ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически напън.

Европейските фондове се разпределят по непрогледен метод
Политическо въздействие, зависимости и автоцензура в медиите
1 от 10 публицисти заплашван със съд



Според Държавния департамент на Съединени американски щати изискванията в България не престават да въздействат отрицателно на медийния плурализъм.

Условията в България не престават да въздействат отрицателно на медийния плурализъм, установи отчетът на Държавния департамент на Съединени американски щати.

В него е отделено съществено внимание на медиите у нас, като са изброени голям брой проблеми - политическо и икономическо въздействие, централизация на благосъстоятелност, незадоволителна публицистична самостоятелност, автоцензура, заплашване на публицисти.

“Конституцията и законът плануват независимост на изложение, в това число за печатните издания и други медии, и държавното управление като цяло зачита това право. Продължават обаче опасенията, че корпоративният и политически напън, неефективната и корумпирана правосъдна система и непрозрачното държавно контролиране на ресурсите, предопределени за подкрепяне на медиите (включително фондовете на ЕС), съществено повредиха медийния плурализъм ”, написа в отчета.

Той цитира изводи на “Амнести интернешънъл ”, съгласно които “медийната независимост продължава да се утежнява, а публицистите и самостоятелните медии, които проверяват закононарушения и корупция, са изправени пред чести закани и оскърбителен акции, в това число от държавни чиновници ”. Отбелязано е и изказванието на “Репортери без граници ”, че публицистичната самостоятелност на публичните медии е наранена от назначението на политически обвързани членове на регулатора на електронните медии, до момента в който частните медии са повлияни от ползите на техните притежатели в избрани браншове. Според “Репортери без граници ” медиите са “почти напълно подвластни от приходите от реклама ”, до момента в който националните и европейските фондове, които са предоставени за поддръжка на медиите, се разпределят по непрогледен метод.

“Журналисти оповестяват за публицистични забрани за отразяване на съответни лица и тематики и за налагане на политически гледни точки от корпоративни водачи ”, написа още в отчета. Цитира се изследване, съгласно което един на всеки 10 публицисти е бил застрашен със съд поради работата си и всеки четвърти публицист е упражнявал автоцензура. Посочена е и констатацията на “Репортери без граници ”, че заплашването от политици, както и административният и правосъден напън против издатели и публицисти са постоянно срещани.

В отчета е наранена още тематиката с делата против публицисти за клюка, като се показва, че законът в България планува по-висока санкция за засегнатост против длъжностни лица и публични персони, в сравнение с за клюка против други лица. Документът цитира изследване, направено посредством поредност от изявленията с публицисти, изправени на съд за клюка, от което излиза наяве, че множеството маркирани сходни правосъдни каузи са форма на тормоз, напън и заплашване против журналистическата работа и нормално са подадени от политици и държавни чиновници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР