Американският върховен съд отхвърли искането да бъде отменена първата екзекуция

...
Американският върховен съд отхвърли искането да бъде отменена първата екзекуция
Коментари Харесай

„Не съм готов, братко“: Съдът позволи първата в САЩ екзекуция чрез азотна хипоксия

Американският висш съд отхвърли настояването да бъде анулирана първата екзекуция с азотен газ, съобщи Ройтерс.

Тя е осъществяване на смъртното наказване на  наказания за ликвидиране Кенет Смит, който оцелява след инжектирането на смъртоносна инжекция през 2022 година.

Това докара до преразглеждане на щатската процедура в Алабама за осъществяване на смъртното наказване.

Съдиите отхвърлиха настояването на Смит изтезанието му, планувана за 25 януари, да бъде отсрочена и отхвърлиха да изслушат правосъдното му оборване.

Той твърди, че повторен опит за екзекуция, откакто първият е несполучлив, би нарушило Осмата корекция от конституцията на Съединени американски щати, защитаваща от свирепост и необичано наказване.

„ Не съм подготвен, братко “

Във вторник Кенет Смит беше изместен в „ крилото на гибелта “ в пандиза в Холман – мястото за задържане, където наказаните пандизчии са премествани два дни преди назначената им екзекуция.

Смит познава крилото добре. Знае размерите му, знае и чувството в него. Той знае, че се намира единствено на метри от залата на гибелта, в която, като се изключи пролонгация в последния миг, той ще бъде ескортиран с белезници в четвъртък, преди да бъде завързан и да изчака ориста си. Знае го, тъй като към този момент е минал през това .

Снимка: iStock

Оттам той към този момент се е сбогувал с най-близките си. Там се е хранил, мислейки си, че е за финален път. Отведен е, като прекарва четири часа на стола, до момента в който чиновниците в пандиза безрезултатно се пробват да открият вена.

Връзван е два пъти с главата надолу в опит да се извърши интравенозна инфузия. След като тялото му е надупчено, те признават провалянето си, а изтезанието му е анулирана. Така Смит влиза в елитния клуб на двама души – единствените, които могат да обяснят какво е чувството да оцелееш след екзекуция .

Върховният съд към този момент е отхвърлил още един опит за екзекуция с инжекция, написа NBC News.

58-годишният Смит е изправен пред екзекуция с непроверен способ , който в никакъв случай до момента не е бил употребен при смъртното наказване в Съединени американски щати. Това е техника, която е отхвърлена по етични аргументи от ветеринарите за евтаназия на множеството животни. Единствено се употребява при прасетата - гибел посредством азотен газ.

Снимка: Getty Images

„ Не съм подготвен за това. Не, по никакъв метод. Просто не съм подготвен, братко “ , сподели Смит пред The Guardian.

След провалената екзекуция той е диагностициран с посттравматично стресово разстройство. Психиатърът в пандиза е записал, че той страда от бодърствуване, тревога и меланхолия – признаци, постоянно свързани с тежка контузия. Често сънува кошмари.

На 18 март 1988 година брачната половинка на свещеник в окръг Колбърт, Алабама, Елизабет Сенет е намушкана до гибел в дома си. Седмица по-късно нейният брачен партньор Чарлз Сенет, чиновник в Църквата на Христос, се самоубива, откакто детективите стартират да се концентрират върху обстоятелството, че той е имал любовна връзка, бил е надълбоко в задължения и е сключил застраховка живот на брачната половинка.

Смит е един от двамата души, наети посредством медиатор, за убийството, като всеки е получил по 1000 $.

По време на процеса Смит признава, че се е съгласил нападне физически Елизабет Сенет, само че отхвърли да е възнамерявал да я убие.

Съдебните заседатели гласоподават с 11 на 1, давайки му доживотна присъда. Тяхното решение е анулирано от по-горна инстанция, като арбитър го изпраща в „ крилото на гибелта “.

Много хора в Алабама, както и в Съединени американски щати, считат, че той заслужава всичко, което го е сполетяло , а ето и какво им дава отговор:

„ В пандиза съм в продължение на 35 години. Защо да не съм изтърпял наказването си? Това са 35 години. Нима в продължение на 35 години съм останал ненаказан? Страдал съм от самото начало, както и фамилията ми. Състраданието не съществува в тази страна, що се отнася до положение като моето “, безапелационен е Кенет Смит.

Снимка: iStock

Новият способ, по който управляващите в Алабама приготвят изтезанието му, е с азотна хипоксия – отравяне с азотен диоксид. Затворникът е заставен да диша чист азот във висока централизация, причинявайки дефицит на О2 и след това – гибел.

Този тип екзекуция е утвърден през 2015 година в Оклахома, различен щат, в който се ползва смъртното наказване. Методът е утвърден и в Мисисипи.

„ Ще бълвам в тази маска. Ако го направя, братко, никой няма да ми помогне. Ще се удавя в личното си повърнато, а жена ми ще би трябвало да седи там и да гледа “, добавя мъжът.

Снимка: Getty Images

Маската би трябвало да прилича противогаз, като азотът ще се подава с регулируема система през тръби. Маската би трябвало да има гъвкаво гумено уплътнение, което би трябвало да я плътно по лицето, в това число очите, носа, устата и брадичката.

Критиците на този тип екзекуция предизвестяват, че при недостатък в уплътнението в маската ще навлезе О2, което ще докара до удължение и мъчителна гибел.

Също по този начин едно е да предложиш противогаз на служащ за неговата сигурност, а напълно друго е да я наложиш на човек, който ще се бори и ще се съпротивлява, просто с цел да остане жив.

„ Няма да вземам участие. Няма да сграбчи маската и да я сложа, няма да им оказа помощ “, сподели Смит.

Надеждата му остава в Апелативния съд на Съединените щати за единадесети окръг, който следва да се произнесе дали изтезанието му да бъде анулирана, показва CBS News.

В същото време е планувано отравянето с азот да се извърши на 25 януари в Алабама в 18 часа локално време.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР