Американският технологичен концерн Amazon съкращава над 18 хиляди служители, значително

...
Американският технологичен концерн Amazon съкращава над 18 хиляди служители, значително
Коментари Харесай

Amazon съкращава над 18 000 души, за да овладее разходите

Американският софтуерен тръст Amazon редуцира над 18 хиляди чиновници, доста по-голям брой от авансово планувания, предава Bloomberg. Ходът на колоса е следващият знак, че софтуерният спад се задълбочава. 

Главният изпълнителен шеф Анди Джаси заяви новината в записка до чиновниците в сряда, като изясни дейностите с годишния развой на обмисляне на компанията. Съкращенията, които започнаха предходната година, се очакваше да обиден към 10 хиляди души в корпоративните редици на корпорацията, най-много в подразделението за търговия на дребно на Amazon и в отделите за човешките запаси и набиране на личен състав.

В предишното Amazon е преодолявала несигурните и сложни стопански интервали и ще продължи да го прави. Тези промени ще ни оказват помощ да преследваме дълготрайните си благоприятни условия с по-стабилна конструкция на разноските “, сподели Джаси.

Перспективата за съкращения е надвиснала над Amazon от месеци, изключително откакто стана ясно, че компанията е наема твърде доста хора по време на пандемията. Увеличаването на общия брой на орязани работни места обаче подсказва за смрачаване на прогнозите. Така онлайн търговецът се подрежда измежду други софтуерни колоси, подхванали огромни съкращения. По-рано в сряда Salesforce разгласи, че възнамерява да свие с към 10% от работната си мощ и да затвори някои офиси.
 Salesforce прави огромни съкращения и затваря офиси
Инвеститорите в Amazon реагираха позитивно на последните старания за стягане на коланите, като залагат, че това може да усили облагата на компанията за е-търговия. Акциите на колоса се покачиха с близо 2% в края на борсовата сесия, откакто Wall Street Journal първи заяви за проекта.

Елиминирането на 18 хиляди служащи би било най-голямото редуциране измежду софтуерните компании по време на настоящето закъснение, само че би трябвало да се има пердвид, че Amazon разполага с доста повече чиновници от сътрудниците си в Силициевата котловина. Към края на септември наетите в компанията надвишават 1.5 млн. души, което значи, че последните съкращения съставляват едвам към 1% от работната мощ.

По времето, когато компанията планираше съкращенията си през ноември, неин представител съобщи, че Amazon има към 350 хиляди корпоративни чиновници в целия свят.

Припомняме, че най-големият онлайн магазин на дребно в света се сблъска в края на предходната година с внезапното закъснение на растежа на електронната търговия, защото купувачите се върнаха към навиците си отпреди пандемията. Amazon забави откриването на хранилища, спря наемането на чиновници – първо в звеното за търговия на дребно, а по-късно на корпоративен личен състав. Накрая стартира да редуцира хора.

Анди Джаси отстрани или редуцира пробни и нерентабилни действия, като създаването на робот за доставки и устройство за видеоразговори с деца, наред с други планове.

Базираната в Сиатъл компания също по този начин се пробва да приведе непотребния потенциал в сходство с охлаждащото се търсене. Запознати настояват, че компанията да вземем за пример пробва да продава непотребното пространство в товарните самолети.

Amazon, която започва активността си като онлайн книжарница, съумя да се трансформира в най-големия и различим е-търговец в света. С годините тя се насочи към сфери надалеч оттатък покупко-продажбата на артикули, само че в този момент следи спад в някои от тези си бизнеси. Въпреките това тя продължава да влага в изчислителни облачни технологии, където е номер едно, както и в рекламата и стрийминг. 

Първата вълна от съкращения засегна най-силно звеното за устройства и услуги на Amazon, като цифровия помощник Alexa и интелигентния представител Echo. Ръководителят на групата съобщи пред Bloomberg през предишния месец, че съкращенията в звеното възлизат на по-малко от 2000 души и че компанията остава ангажирана с гласовия помощник.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинAmazon съкращения работна ръка съкращения на чиновници ПоследниНай-четениКомпании 40 Amazon редуцира над 18 000 души, с цел да овладее разноските Инфраструктура 148 Кабинетът е платил 175 млн. лева задатък за автомагистрала Русе – Велико Търново Енергетика 196 Топлият декември понижи с 4% потреблението на ток в България Компании 484 Salesforce прави огромни съкращения и затваря офиси Личности 7464 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Компании 6764 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 5238 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Пазари 3503 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиSalesforce прави огромни съкращения и затваря офиси Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР