Американският технологичен гигант Apple понесе тежък удар в делото си

...
Американският технологичен гигант Apple понесе тежък удар в делото си
Коментари Харесай

Apple понесе тежък удар в съдебната битка с Epic Games

Американският софтуерен колос Apple понесе тежък удар в делото си против компанията за видео игри Epic Games, написа Би Би Си.

Федерален съд в Оукланд, Калифорния постанови, че Apple не може да забрани на разработчиците за магазина AppStore да включват в своите приложения бутони или връзки, които насочват потребителите към други варианти за заплащания, отвън системата на прозиводителя на iPhone.

 Досега от компанията бяха на позицията, че всички приложения в нейния магазин би трябвало да употребяват личната й разплащателна система. Тази политика принуждаваше разработчиците да заплащат комисионни до 30% на Apple за всяка покупка, осъществена в приложенията.

От Epic Games също по този начин упрекват Apple в корист с господстващо състояние на пазара.

Вчера арбитър Ивон Гонзалес Роджърс постанови, че „ съдът не може да реши дали Apple е монополист на пазара “. Тя обаче издаде и непрекъсната възбрана против Apple, с която компанията към този момент не може да лимитира механизмите за заплащане в магазина си за приложения.

Това значи, че да вземем за пример една услуга за стийминг на филми ще може да препраща потребителите към личен уеб страница, където да се абонират за нея, без да употребяват вътрешните механизми на Apple.

Epic водят сходно дело и против Гугъл, която също прибира серизони комисионни от своя Play Store.

Системата за заплащания на Apple е извънредно печеливша за компанията, въпреки че тя споделя, че не знае тъкмо какъв брой пари изкарва от нея.

Според решението на съда Apple не може да забрани на разработчиците да поддържат връзка с клиентите, употребявайки информация за контакт, получена при регистрацията им в приложението. Много постоянно разработчиците оферират по-евтини варианти за заплащане от тази на Apple, само че компанията не им позволяваше споделят тази информация с потребителите.

Новините за Apple обаче не са единствено неприятни, защото арбитър Ивон Гонзалес Роджърс отсъди, че от Epic Games не са съумели да показват, че производителят на iPhone монополист по силата на федералните или щатски антитръстови закони.

„ От Apple се радват на забележителен пазарен дял от над 55% и на извънредно високи мapжoвe нa пeчaлбa. Тeзи фaĸтopи caми пo ceбe cи  обаче нe са доказателство за aнтитpъcтoвo пoвeдeниe. Успехът не е противозаконен “, сподели тя.

Говорител на Apple съобщи, че „ съдът е удостоверил това, което всички са знаели и преди – че AppStore не нарушава антитръстови закони.

„ Apple е изправен пред тежка конкуренция във всеки сегмент, в който оперира, и ние имаме вяра, че потребителите и разработчиците избират да вършат бизнес с нас, тъй като нашите артикули и услуги са най-хубавите в света “, добави той.

Шефът на Epic Games Тим Суини съобщи, че „ решението не е победа за разработчиците и потребителите “ и даде обещание да „ продължи битката “.

От делото стана ясно, че игрите носят 70% от приходите на AppStore.

Решението на съда евентуално ще бъде обжалвано, може би и от двете страни.

На този декор акциите на Apple поевтиняха с 3,31%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР