Американският създател и производител на чипове и компютърна технология Nvidia

...
Коментари Харесай

Nvidia среща нови трудности в ЕС за придобиването на Arm

Американският основател и производител на чипове и компютърна технология Nvidia е изправен пред следващата компликация в договорката за придобиване на английския съперник Arm. След като през август английският регулатор по защита на конкуренцията разгласи договорката за 54 милиарда $ за " навреждаща на конкуренцията и намаляваща нововъведенията ", Европейският съюз и генералната дирекция " Конкуренция " в Брюксел са идващите с терзания поради придобиването.

Nvidia възнамерява да подаде нужните документи в Европейската комисия тази седмица, само че осведомени с процеса хора считат, че мъчно ще получи утвърждение. Причината се крие в това, че регулаторът не е изцяло уверен в обещанието на Nvidia да не прекъсва свободния достъп до дизайните за чипове на Arm. " Не е несъмнено, че процесът по одобрение ще мине безпрепятствено ", декларира пред Financial Times непосредствен до договорката източник.

Европейският регулатор е провел дълги и детайлни диалози с Nvidia и не е сигурен за договорката. Според различен източник, работещ в европейските структури, е прекомерно рано да се каже дали договорката ще бъде утвърдена или не, а постигането на сделка е " допустимо ". Очаква се американската компания да пази тезата, че придобиването на Arm би спомогнало нововъведенията и конкуренцията в бранша.
Разширяване на въздействието
Интересът на Nvidia към Arm се дължи основно на това, че дизайнът на техните чипове би им разрешил да се наложат и на пазара на изкуствения разсъдък, а и на този за огромни " хъбове " за сървъри. През април компанията показа проекти за първия си процесор за центрове за данни, Grace, високопроизводителен чип, основан на Arm дизайн. Енергийно ефикасните чипове на Arm биха помогнали на Nvidia да достави артикули с изкуствен интелект за " крайни калкулации " - в самоуправляващи се коли, фабрични роботи.

Притеснение за сполучливото привършване на договорката се следи и при съветниците на Nvidia. Според Financial Times част от тях считат договорката за " обречена " след произнасянето на английския регулатор. Проблемите съгласно него са, че загубата на конкуренция може да задуши нововъведенията на редица пазари, в това число центровете за данни, видеоигрите, " развиването на интернет нещата " и коли със самоуправление. Рискът от по-скъпи или по-нискокачествени артикули за бизнеса и потребителите също е мотив за терзание съгласно регулатора в Лондон. Дори самата американска компания удостовери, че първичният период за довеждане докрай на договорката, който беше 18 месеца, ще бъде отложен. В спомагателния прозорец от време се чака задвижването на фаза две от следствието на английския надзорен орган, откакто гаранциите, че нито лицензите за дизайни, нито предлаганите от Arm артикули ще бъдат изменени, бяха отхвърлени в края на първата фаза от следствието.

" Британската комисия е извънредно нападателна. Ако те не са подготвени да одобряват гаранциите на Nvidia, тогава ще се стигне до обстановка, в която до самия край компанията ще се пробва да убеди управителния орган. Ще е борба до дъно ", счита източник на Financial Times, който е непосредствено обвързван със договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР