Американският прокурор в София Джесика Ким обясни какви са причините

...
Американският прокурор в София Джесика Ким обясни какви са причините
Коментари Харесай

Олигархично влияние, злоупотреби... Американски прокурор обясни защо България е най-корумпирана в ЕС

Американският прокурор в София Джесика Ким изясни какви са аргументите България да е считана за най-корумпираната страна в Европейския съюз - олигархично въздействие, спор на ползи, злоупотреби с държавни запаси и липса на медийна самостоятелност. Няма обаче политическа увереност за решение на този проблем. А корупцията съгласно нея заплашва националната сигурност на страната ни, тъй като я прави по-уязвима към външно въздействие.
“Това, което липсва, е сигурността и увереността, че българите ще бъдат третирани еднообразно от закона. Това е и нещото, което търсят външните вложители – макар естествените си достолепия, задграничните вложения остават дребна част от Брутният вътрешен продукт на България”, уточни Ким по време на виртуална полемика, отдадена на корупцията и върховенството на закона, проведена от Атлантическия клуб и водена от някогашния ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

Американският правист бе безапелационен - правосъдната власт у нас не е самостоятелна. Освен това са подхванати редица стъпки за нейното подкопаване, които са довели и до намаляване на наказателното гонене против корупцията по високите етажи. ФрогНюз напомня, че сходни констатации има и в отчета на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите-членки на блока, който излезе това лято.

Проблемите могат да бъдат решени с политическа воля, счита Ким. Българските водачи знаели добре какво е належащо за смяна, само че малко е направено в тази посока, добави още американският правист.

Констатациите в разнообразни отчети - проблемите с медийната благосъстоятелност, злоупотребата с държавни запаси и проблемите с отчетността на основния прокурор у нас са разнообразни детайли на един и същи въпрос, което изисква те да бъдат решени сложно, изясни още Ким.

“Отчетността стартира от българските водачи - във всяка партия и на всяко равнище - с поддръжка на правилото, че никой не е над закона - в това число самите те. След което българските водачи би трябвало съответно да отговорят на настояванията на хората за правдивост и господство на закона, с цел да покачат доверието в демократичната система. Те би трябвало да подсигуряват, че промените следват тези правила, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефикасни антикорупционни механизми”, уточни Ким.

Според нея окончателното делене на Висшия правосъден съвет на две обособени институции за съдии и прокурор ще подсигурява по-голяма самостоятелност на съда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР