Американският производител на лекарства Pfizer се оплака от нарушаване на

...
Американският производител на лекарства Pfizer се оплака от нарушаване на
Коментари Харесай

В Белгия: Скандал с тайната цена на ваксината на Pfizer

Американският производител на медикаменти Pfizer се оплака от нарушение на поверителността, откакто политик в Белгия разгласява в четвъртък цената на доза ваксини COVID-19, поръчана от страната, съгласно белгийски вестник.
Белгийският държавен секретар Ева Де Блеекер разгласява в туитър таблица с броя на дозите и цената на доза от всяка ваксина след 30-часов спор за белгийския бюджет в Народното събрание. Впоследствие тя изтри своя туит.
Pfizer и неговият немски сътрудник BioNTech, чиято ваксина COVID-19 е първата, утвърдена от западните регулатори, е измежду доставчиците на Европейския съюз, в това число Белгия.
Елизабет Шрепен, говорителката на американския производител на медикаменти за района на Бенелюкс, съобщи пред белгийския ежедневник Le Soir, че публикуването на детайлностите съставлява нарушаване на поверителността.
„ Тези цени са покрити от уговорка за дискретност в контракта с Европейската комисия “, сподели Шрепен.
Таблицата, оповестена в резюме от De Bleeker, демонстрира, че белгийското държавно управление заплаща 12 евро на доза за към пет милиона бройки от имунизацията Pfizer / BioNTech.
Източници, осведомени с въпроса, споделиха пред Ройтерс, че Европейски Съюз се е съгласил да заплати 15,50 евро на доза за имунизацията Pfizer / BioNTech.
Белгийската цена не е съобразена с вноските в размер на стотици милиони евро, които Европейски Съюз е превел авансово на доста производители на ваксини, с цел да си подсигурява дозите, сподели представител на Европейски Съюз пред Ройтерс.
Правителствата на Европейски Съюз заплащат остатъка, когато си поръчат дозите.
"Не можем да кажем нищо по този случай, всичко за имунизациите и цените е включено в клаузи за дискретност, в полза на обществото, а също и в полза на продължаващите договаряния ", сподели представител на Европейската комисия на всекидневен брифинг в петък.
Генералната асоциация на лекарствената промишленост в Белгия съобщи, че приключването е "грубо нарушаване на клаузата за дискретност и вреди на самото държавно управление ".
Европейската организация по медикаментите съобщи, че експертна група ще се събере на 21 декември, с цел да оцени имунизацията Pfizer / BioNTech, като имунизацията с нея в Европейски Съюз може да стартира на 27 декември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР