Американският производител на чипове Broadcom води преговори да придобиe софтуерната

...
Американският производител на чипове Broadcom води преговори да придобиe софтуерната
Коментари Харесай

Broadcom води преговори за придобиване на VMware за до 50 млрд. долара

Американският производител на чипове Broadcom води договаряния да придобиe софтуерната група VMware за до 50 милиарда $, заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници. Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници. Двете страни към момента не са правили публични изказвания по тематиката. Сделката ще генерира огромна облага за главния акционер във VMware Майкъл Дел, създател и изпълнителен шеф на Dell Technologies, написа Financial Times.

VMware се смята за една от водещите компании в промишлеността за облачни калкулации. Има офиси в 24 страни, в това число и България. Услугите ѝ се употребяват от огромни корпорации за ръководство на частни и обществени облачни мрежи, както и за центрове за данни. Спад в оценката на компанията през последните години увеличи интереса към нейното усвояване. В петък акциите на VMware затвориха на цена 95.71 $, с което нейната пазарна капитализация доближава 40 милиарда $. Това е на половина от пика през 2019 година и с 20% надолу от началото на годината.

Постигане на съглашение от подобен мащаб би донесло огромна облага на Майкъл Дел, който дружно с частната капиталова компания Silver Lake закупи VMware през 2016 година като част от поглъщането на EMC за 67 милиарда $. Сделката беше една от най-големите в историята на софтуерната промишленост. След нея към 19% от акциите на VMware останаха обществено търгувани, а бизнесът се управляваше настрана от компанията на Дел за лични компютри и софтуерна инфраструктура. През ноември Dell Technologies отдели и собствеността си във VMware.
Реклама
Дел, който е ръководител на борда на VMware, има към 36% от акциите на компанията на стойност към 15 милиарда $ към петък по данни на Sentieo. Silver Lake е вторият по величина акционер с 10%.
Broadcomпродължава опитите за разширение
Изпълнителният шеф на Broadcom Хок Тан от няколко години е в търсене на нова огромна договорка, откакто опитът му да придобие производителя на чипове Qualcomm беше блокиран през 2018 година Той е прочут като консолидатор на промишлеността за чипове, само че защото по-нататъшни покупко-продажби в бранша евентуално ще се сблъскват със мощна опозиция от страна на съперници, регулатори и правоприлагащи органи, Тан се насочва и към други сфери на софтуерната промишленост. През 2019 година Broadcom преговаряше с групата за киберсигурност Symantec, само че до договорка не се стигна заради противоречие по отношение на оценката.

Преговорите сред Broadcom и VMware демонстрират, че пазарът за огромни софтуерни покупко-продажби остава деен макар тази година на фона на високата инфлация и повишението на лихвените проценти.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР